ANNONS

Dagens klimatgrubbel

/

Jag har tänkt på det här med skam som metod för att folk ska ändra beteende – på tal om klimat. Pratade om det i helgen i en grupp på fejjan angående den här artikeln som flera influencers skrivit under. En bra artikel på många sätt som poängterar vikten av styrning uppifrån – hur vi behöver hjälp att fatta rätt beslut. Läste också en artikel på GP av Emanuel Karlsten skam som metod till förändring (försöker länka texten här men det går inte?? Här är länken: http://www.gp.se/nyheter/kanske-inte-är-så-dumt-med-skam-1.12721930)

Jag tänker att det egentligen är bättre utan skam, att gång på gång visa på fakta och låta folk landa i det. Börja ta små steg, hitta sina egna lösningar och mer och mer gå mot ett miljövänligare liv. Jag tror att hastiga förändringar är svåra att hålla fast vid (som Peppe så klokt bloggade om här). Tar man små steg så kommer man nog längre, till slut ändå.

Men! Det är väl här folk som slåss för klimatet inte kan chilla. De har liksom inte tid! Vi har inte tid (men jag skriver ”de” pga det går lite långsamt för mig att allt detta ska sjunka in).

Karlsten tar upp att skam som metod kanske ändå inte funkar – ”se på rökningen”. Men … har det inte funkat på rökningen, undrar jag? År efter år med fakta om faror och sedan – beslut från ovan som gör det dyrare och svårare att röka. Har inte rökningen minskat? (Hittade en artikel som sa att den minskat med 5% senaste tio åren – men Karlsten kanske tänker att det är lite för lite.)

Jag tror egentligen mest på det. Styrning uppifrån. Hjälp att göra rätt. Men då krävs ju att de där uppe också hajar. Och ser man på världen i stort så finns det ju en del att jobba med där…

Det kan också störa mig lite med den här utpekningen av folk som flyger. Liksom GÖR detta verkligen skillnad? Är det inte Trump man ska ge sig på istället, till exempel?

Men å femtioelfte sidan, många bäckar små… osv. Och vissa kanske behöver lite skam??

Det var dagens miljögrubbel. Ni kan väl grubbla vidare här i kommentarsfältet? Ni är så kloka och jag blir klokare för varje artikel, diskussion och samtal jag hör om detta.

Ps: en person i diskussionen i helgen sa att fördelen med att @aningslösainfluencers är anonymt är att man slipper hänga upp sig på ev dubbelmoral och leta fel hos avsändaren, fokus blir helt på mottagaren – en intressant vinkel som jag inte ens tänkt på!

Äääälskar sansade diskussioner!!

b

11
19

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00