Veckans mat

Jag gillar ju att laga mat och framförallt gillar jag att bestämma allt vi ska äta. Muuuahahah! (så nöjd över min mat-makt)

Tänkte att jag då och då kunde lägga in lite info om vad jag planerat att vi ska äta i veckan, kanske kan vara kul inspo för nån? Plus bra för mig själv att kunna gå tillbaka och kolla, eftersom jag aldrig sparar mina planer…

Jag planerar bara 4 eller 5 rätter, det blir alltid nödpasta eller andra planer någon gång i veckan.

Förra veckan åt vi:

– Pasta med fetaost, mynta, edamame och machesallad. Vår favorit från Vegokäk.

– Poke bowl med lax. Lite som detta recept men alltid anpassat efter vad vi har hemma och är sugna på. Jag vill alltid ha med ris (vi kör jasminris), mango, avokado (kör fryst på båda), edamame, kimchi, såsen från receptet jag länkade till och srirachamajonnäs. Sedan blir resten en bonus.
Barnen äter typ ris och gurka.

– Ramen. Eftersom det alltid blir över en massa från Poke bowl så tänkte jag att det blev toppen att göra en liten egen variant av ramen, men det som blev över. Jag hämtade inspiration från Vegokäk och Jävligt gott. Vi använde köpe-buljong och piffade till den med ingefära, jordnötsolja och lime. Genvägar är min melodi. Vår soppa blev aningen för sur, men riktigt gott. Vi kommer göra det igen!

– Broccoli- och edamamebiffar (hjälp vad mkt edamame vi åt denna vecka inser jag. Ja ja, vi har ett storpack i frysen och det är såå gott. Biffarna gjordes efter detta recept och de var oväntat goda! Åt med ris och nästan såsen i receptet (yoghurt, citronsaft och honung). Barnen åt korv istället för biffarna, men det var mest för att de behövde mat NU. Nästa gång ska de faktiskt smaka dessa, det skulle kunna gå. Kanske …

Okej men denna vecka då.

Ja då är planen den här (sedan får vi se vad vi ror i land):

Palak paneer med halloumi. Från detta recept.

Citronrisotto med edamamebönor och mynta. Jepp, favvosmaker som kommer igen. Från Vegokäk, såklart. Jag är inte så bra på risotto, det blir alltid stabbig gröt för jag tänker hela tiden: nej det är för hårt ris, nej fortfarande för hårt …och DÄR blev det gröt. Men jag kanske ska försöka igen. Eller så får Mattias laga denna. Han är risotto-proffset.

Snabbnudlar med sesam och tofu. Jag är INTE ett tofu-fan men jag tror det beror på 1) att jag ätit för få gånger 2) att de gångerna har det inte varit kul tofu. För EN gång för inte så längesedan åt jag god tofu! Så… nu ska jag ge det en chans. Jag ska prova den Annie pratar om här. Vegokäk såklart… she hade me at ”megasnabba” …

Sötpotatiswrap. Ja igen från Vegokäk (har man hittat nån med ypperlig smak så är det lika bra att hålla fast!). Detta blir veckans utmaning. Jag kommer stirra på sötpotatisen och känna: å nej jag orkar inte skala… Men jag hoppas att stressen över att spenaten ska bli mosig och gammal ska ta över och att jag ba GÖRT! För det låter fantastiskt gott!!!

 1. Sara skriver:

  Jag är imponerad att dina tjejer äter maten du skriver om, mitt ena barn är ju iofs mycket yngre men är väldigt skeptisk till min mat. Igår hjälpte han mig planera maten för veckan, han ville ha korv och pasta alla dagar förutom en då han vill ha bilfisk.. Hm!?

  Jag äter nästan bara vegetariskt nu men detta köper inte sonen alls så måste ständigt ha alternativ tillgängliga.

  1. Nej nej det är fel intryck jag ger! Mina barns ständiga betyg på min matlagning är: det var inte min favorit. Eller om de är hungriga: neeeeeeej vad är det hääääär?!?

   Igår åt de tex riset men med fiskbullar istället för palak paneer. Gör jag pastan med citron etc så äter den pasta, kanske 3 edamamebönor och en äter fetaost, PÅ SIDAN INTE PÅ!!
   Har vi rester från nåt de gillar gör jag den rätt jag tror de minst ska uppskatta till Mattias o mig.
   Och vid totalkris kokar jag pasta eller ger dem macka.
   Så här är det mkt anpassat.

   Nya grejen jag försöker införa är att man ALLTID ska smaka.
   Det går sisso…
   😄😄

 2. Ebba skriver:

  Jo jättegärna veckans recept! Tack så mycket! Ang tofu är ja inte jätteglad i det heller… är säkert en såndär vanegrej.. men ja tror med men ska behandla den extra snällt före man äter.. food pharmacy har skrivit en del om det tror ja.. att man ska lägga den i soya innan och så..

 3. Jag planerar aldrig mat, men kan tänka mig att göra ett undantag i utbyte mot lite information, hehe. Storpack edamame, säger du? Whut? Var kan man hitta något sådant fantastiskt?

  Min veckas ungefärliga matplaner:

  Ugnspannkaka med lingon, riven morot och stekta småbitar halloumi

  Kokt potatis med vegobullar i gräddsås (havregrädde + sojasås). Pressgurka.

  Soppa med överbliven potatis och grönsaker vi råkar ha hemma. Hoppas på nåt i stil med lök, purjo, morot, broccoli, palsternacka, edamame (mmm, tänk att ha ett storpack…). Buljong, kanske ett kläm tomatpuré.

  Broccoli kokt i gräddsås (omg, så sjukt gott) med biffar eller liknande. Kanske med anammas formbara färs.

  Fryspizza (tänkte hoppa över att skriva med den, men ärlighet varar längst)

  Kokt potatis, f*skpinnar, gröna ärtor

 4. Bra inspiration! Men istället för hallomi, köp paneer ost. Finns i de flesta stora affärer nu och är jättegott :) Tror det är Fontana, är en blå förpackning.

  1. Linnea skriver:

   Eller gör egen paneer, skitlätt och en känner sig 😎 när mjölk kokar häll i citron/vinäger and watch the magic happen. Krama ur i handduk och låt vila en timma. Skär i bitar. TADAAAAAAA

  1. Ja det ska jag testa någongång! Gjorde receptet med halloumi igår och det blev SJUKT gott!
   Men kul att variera ju, för denna kommer vi göra igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..