Var snäll mot dig själv

Idag börjar vänliga veckan, en tradition från Läkarmissionen.

Fokus är att man ska vara snäll i trafiken, på arbetet och i hemmet. Något som kanske låter enkelt men som kan behöva påminnas om!

Jag är expert på att tänka en massa snällt – och så säger jag det inte?? Det är inte så att jag tänker att jag ska säga det och sedan inte vågar. Det är bara att jag inte säger det. Kan komma på det flera timmar senare, eller ännu värre – när personen säger nåt snällt till mig och jag gör tillbakakaka, vilket inte är alls samma sak. Jag ska faktiskt bli bättre på det!

I hemmet får jag också påminna mig. Mattias är ju väldigt bra på att fixa en massa här hemma. Så bra att jag glömmer bort att han gör det, och ibland kan jag till och med bli irriterad för att jag känner att jag inte kan softa om han är duktig. Det är ju sjukt svårt att inte känna press att göra nåt när någon annan är fixig, tycker inte ni det? Jag tror också att det kan provocera den som fixar och donar, om den andre inte sätter igång också?

Jag tror på kommunikation då. Typ: ”jag är inte på fixar-humör idag, men är jätteglad att du tar tag i så mycket! Vad skulle du behöva idag? En stund på soffan? Träna? Annat?”

Det brukar faktiskt hjälpa. Det blir liksom ”jag ser dig – tack för det du gör – du ska också få vila”.

Varje år finns ett litet specialtema för Vänliga veckan. I år är det: ”var snäll mot dig själv.”

Så bra och i tiden!!

Här ska jag ta upp tre saker jag gör för att vara snäll mot mig själv, de första jag kommer att tänka på:

1. Var oduktig

Tillåter mig att inte vara duktig (som situationen ovan, att inte kliva in och prestera bara för att Mattias gör det. Ge mig själv tillåtelse att bara vara, om jag vill det)

2. Avfölj

Mitt ständiga tips. Men det är fasen något som jag tror gör mig gladare på ett så enkelt sätt! Jag vet dessutom nu för tiden ganska bra vad som inte funkar för mig.

3. Lägg ribban lagom högt

Känner man sig, liksom jag, otillräcklig ofta så kan det vara bra att inse att man inte måste vara 100%. Man måste tillåta sig att ta små steg, lära sig hela tiden. Och inse att livet liksom inte är ett rejs med ett mål där man ska bli bättre och bättre hela hela tiden. Det går i vågor. Tillåt dig att ha dåliga perioder. Det går runt runt.

Vad gör ni för att vara snälla mot er själva?

 1. Emma skriver:

  Jag försöker tänka på att inte planera upp för mycket som jag ska orka/klara av. En klassiker är ju att jag tänker ”åh, en ledig dag mitt i veckan, då spacklar jag klart väggarna, slipar och drar på ett lager färg. Klart jag hinner tvätta lite, hämta och lämna och baka lite muffins också!”. När jag sedan knappt orkar mer än tio procent så blir jag arg och besviken på mig själv trots att jag inte var tvungen att planera något alls. Försöker därför tänka ”åh, en ledig dag, jag ska inte göra något!” och sedan vara nöjd med mig själv om jag bara får feeling och får gjort en massa grejer lite spontant.

 2. Sussi skriver:

  Åh ha ha jag gör samma sak med min sambo. Han älskar att plocka och städa och jag har flera gånger kommit på mig själv att bli SUR. Och typ fräst ”Alla vill kanske inte städa nu!”

  Ja ja…. för att vara snäll mot mig själv (och uppenbarligen inte min sambo) så planerar jag in pauser i vardagen. Om jag inte har så mycket möten runt lunch så går jag ut på café och äter och dricker kaffe och unnar mig att sitta och läsa lite, bok eller bloggar. Bara egentid. Ibland har jag till och med blockat in i kalendern och bara skrivit Avstämning för att ingen annan ska kunna boka in möten med mig då. Det har till och med blivit en mysig söndagsritual att titta i kalendern och se efter när jag kan pausa.

  Tack för en super-duper blogg!!

 3. Hanna skriver:

  Jag blev så inspirerad av dina tankar om hur man mår bra av att gå in och lösa situationer. Jag gör ju ofta så. Erbjudit mig att lämna fast det betyder att jag blir sen, eftersom barnen är mammiga den morgonen osv.

  Älskar när man får saker medvetandegjorda och kan göra på ett annat sätt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..