När världen är för ond

Jag tänkte först att jag måste skriva om terrordådet i Christchurch. Sedan hittade jag inga ord. Kom på att jag inte hade något att tillföra. Kom också på att jag ändå kände att jag behövde skriva om det så att folk inte skulle tro att jag inte reagerar, att jag inte bryr mig. Insåg att det var en väldigt dålig anledning att skriva om det, som att det handlade om mig. Usch så pinsamt.

Så jag bestämde mig för att hålla det privat. Prata med vänner, familj och med min vän som bor i Christchurch.

Sedan dök detta upp i mitt flöde. @detvarbattreforr hade repostat och jag kunde inte tro mina ögon! Inte nog med det extrema hat som får extrema konsekvenser, det sitter folk och hejar på??! Vad ÄR det här för människor?!?

Hatet har också fått tummar upp och hjärtan! Folk ÄLSKAR kommentarerna?!? Helt öppet, med namn och allt. Hatar utan skam. Där är vi alltså.

Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Vad är det för värld där barn blir skjutna, människor blir skjutna och andra hejar på? Fy fan. Fyyyy fan.

 1. Nina skriver:

  Jag tror att det är nyttigt för oss alla att ”ignorera” förövaren och istället lära känna offren och lyssna på/läsa deras berättelser. Annars fortsätter det att stanna vid ”vi och de” och dödstalen blir aldrig något annat än anonyma siffror. Det kanske är det dessa kommentatorer saknar? Man kan ha sina fördomar eller sakna empati i allmänhet men ju mer man konfronteras med de verkliga människorna som drabbas av alla attentaten (här hemma, på andra sidan jorden eller någonstans i Mellanöstern) desto mer kommer man att se dem som människor med enskilda liv, drömmar och familjer, precis som en själv.

 2. Ewa skriver:

  Ondskan har två ansikten, Drottnnggatan och bakgrund och Christchurch och bakgrund. Min uppfattning är att religionen står/har stått bakom de allra flesta krig. Långt bakåt, sedan 30-åriga kriget till andra världskriget och fram till dags dato. Religion borde skapa trygghet men det skapar i stället fanatism, hat mot ”de andra/otrogna hundarna” etc etc. Tyvärr kan jag säga om de ovanstående kommentarerna att liknande, eller värre, kommentarer har fällts på den andra sidan som t ex stolt tog på sig attacken på Drottninggatan. Det är ett faktum att hat föder hat. Denna tankevurpa menar inte att försvara någon.

  1. Ulrika skriver:

   Har föder hat. Religion – oavsett vilken du väljer – gör skillnad för så många människor, på ett positivt sätt.

   De flesta grymheter av det här slaget utförs av män. Män som har olika ”skäl” för sitt handlande. Män som gör det i namnet av en religion. Men det är ju inte sådana grymheter som är religionens kärna.

   1. Ewa skriver:

    Jag gör aldrig skillnad på män och kvinnor, det finns både goda och onda män och kvinnor. Religionen kan säkert vara en tröst för många. När religionen blir fanatisk, extremistisk och intolerant mot andra religioner (otrogna hundar) är det livsfarligt. Man har övertygats om att den egna tron är allenarådande, alla andra skall utrotas. Det hat och den terror vi ser idag kan hänföras till 9/11.

    1. Ewa, vad man tycker om religion är en sak, men jag tänker att diskussionen kanske inte passar helt i ett kommentarsfält under ett inlägg som handlar om en person som dödade just troende personer. Det riskerar att bli missvisande tycker jag.

     1. Ewa skriver:

      Det var inte min mening. Terrorattacker mot människor, troende eller inte, är alltid fruktansvärda och förödande.

      1. Förstår det Ewa, ville bara undvika att diskussionen hamnade fel.

  1. Ida skriver:

   Faktum är dock att inget av världskrigen handlade om religion. Inget av de krig i mer modern tid som skördat flest liv har handlat om religion.

   Det är en felaktig bild vi fått, troligen baserat på Israel/Palestina-konflikten (som väl måste vara en av de mest utdragna i modern tid?). Trodde också det tills jag läste en artikel av en forskare i ämnet för 5-6 år sedan.

   Snarare är det så att politik är den främsta orsaken till krig, i kombination med krig om naturresurser. Däremot är det de konflikter med religiösa förtecken vi HÖR mest om i media. Bara det att när man tittar närmare på de konflikterna handlar de egentligen sällan om religion. Snarare är det så att människor väljer att använda en religion (som de inte ens själva egentligen efterlever) som svepskäl/frontfigur för sina politiska syften.

   Men helt tydligt är att extremism i alla former är fullkomligt livsfarligt, vare sig det är religiös extremism (kristen, muslimsk eller annan) eller politisk extremism (höger- eller vänsterkant).

   Till alla som tror att islam på något sätt skulle ha våldsmonopol när det gäller religion rekommenderar jag boken ”När religionen blir ond” som har gott om exempel från diverse världsreligioner. Begår man våldshandlingar i religionens namn har man för längesedan gått ifrån det som är de fem världsreligionernas kärna. Ta bara Buddhism som anses vara en av världens fredligaste religioner och ändå sker etnisk rensning i Burma.

   (Sorry om detta var helt off topic i relation till inlägget. Bara lite trött på att allt elände tenderar att skyllas på religion bara för att vi råkar bo i ett sekulariserat land).

   1. Tack Ida! Så mycket bra info i din kommentar! Viktigt!

 3. Ida skriver:

  Ofattbart. Tyvärr har jag sedan länge upphört att förvånas över människans förmåga till grymhet. Kommer dock aldrig att kunna förstå hur någon kan hata andra människor så innerligt.

  1. Ewa skriver:

   Jag förstår inte heller varken Drottninggatan eller Christchurch.

 4. Jag kan inte förstå.. det är så jävla sorgligt. Ett gäng sociopater med absolut noll empati. Fattar de inte ens att det händer på riktigt?! Eller har de bara stängt av helt? Angår inte mig liksom, det resonemanget. Önskar jag kunde släpa dem till sjukhuset där det ligger ett fyraårigt barn i kritiskt tillstånd och fråga om de tycker att det här barnet har förtjänat detta. Hur kan man ens ha en sån människosyn?

 5. Ullet skriver:

  Det är så sorgligt så det finns inte. Och så tänker man på alla som brutalt miste livet, kvinnor, män, barn som levde på i ett fredligt land, gick i skola, jobba jobb, älskade sina barn, umgicks med vänner, hade framtidsplaner, skojade, skrattade och LEVDE och nu gör dom inte det längre. För att en våldsam och farlig man med vriden människosyn inte tyckte dom skulle göra det. Han bestämde att dom inte skulle leva längre. Det bara snurrar i min skalle, fattar inte. Och sen några som hejjar på!!!! Jag vet verkligen inte vad jag ska ta vägen i detta, jag får härdsmälta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..