Det där med att ställa om klockan …

Alltså OJ vad jag varit trött idag. Kunde ju inte somna igår, eller okej, jag försökte inte. Jag låg och bloggade och sedan läste jag. Barnen hade också svårt att somna. Men de verkar inte så himla påverkade av det idag … Jag tänkte just tanken: ”de somnade så sent igår så då kommer de nog somna tidigt idag!” Så ska man inte tänka.

Vad gäller sommar- eller vintertid så spelar det mig ingen roll. Jag har insett att folk inte har en rycka-på-axlarna-känsla kring detta – jag lyssnar väl på Ring P1. Sedan hörde jag en radiokrönika av asienkorrespondenten och han berättade om massa olika tidszoner i Asien och jag blev helt matt. Det är liksom inte bara ”rakt ner – samma tid”. Det kommer ju bli samma här om alla EU-länder får bestämma fritt. Vilket virr-varr!

Jag får aldrig ordning på vad som blir ljusare eller mörkare eller ska vinnas eller förloras. Jag är bara nöjd om jag slipper ändra två gånger per år. (Fast nu när jag tänker på det är ju känslan av att ha vunnit en timme – som jag lyckas klura ut i min sega hjärna händer på hösten – underbar!)

Fast nej, det spelar ingen roll. Ba’ bestäm nåt.

Vad tycker ni?! Ni har säkert massa smarta tankar om detta!

 1. Var länge en ivrig anhängare av normaltid (s.k. vintertid) p.g.a. att det är så förbannat svårt att släpa sig upp ur sängen mörka höstmorgnar och det bara blir svårare att sova när det är ljust ute. Tycker fortfarande att det känns rimligast, men just nu tycker jag det viktigaste är att de får slut på det här j-la hattandet fram och tillbaka!

  Min sömn är helt out of wack sedan i söndags! Inte sovit en hel natt sedan tidsomställningen och mår sämre och sämre p.g.a. detta och har haft en riktig skitdag p.g.a. sömnbristen. När jag får sömnbrist blir jag nämligen kliniskt deprimerad rätt fort…

 2. Jag AVGUDAR sommartid, iaf två gånger i mitt liv… mina två barn, ena 5 år andra 7 månader, har ju haft som mål att vakna så tidigt som möjligt på mornarna, typ fem! MEN prisad vare sommartid, då sover dom ju EN hel timme LÄNGRE!!! (Lurar jag i mig, och sv omvänd anledning så ogillar jag vintertid…)

 3. Förstår inte riktigt argumentet ”jag vill ha ljusa sommarkvällar” som pro-sommartid kör med – var sjutton bor ni som tycker så? Hos mig går solen ner efter 11 på midsommarafton (med sommartid) men inte tusan blir det mörkt för det! Hos svärföräldrarna längre norrut går den ner efter 12. Och så upp igen vid 4 (svärisarna 3). Det är inte mörkt på sommarkvällar oavsett tid! Solnedgång vid 10 – ja tack! Ungen somnar ju aldrig på sommaren, solen står högt på himlen ännu vid 8… (Nu blir jag kanske orimligt engagerad men har inte sovit på ett par nätter efter senaste omställningen, pga barn med stark inre dygnsrytm som helst inte ska rubbas.) För den biologiska rytmen är det bättre med ljust på morgonen och mörkt på kvällen – alltså normaltid (som vintertid heter på riktigt). Dessutom är sommarmornar lika härliga som sommarkvällar. Men huvudsaken är att vi får slut på det här vansinniga klockvridandet!

  1. Jag bor i södra Skåne och här går solen ner före tio vid midsommar. Sedan tar det förstås tack och lov en stund till innan det blir helt mörkt. Ljusa sommarmorgnar har vi ändå, trots sommartid. Jag kollade upp att solen nu (efter tidsomställningen) går upp halv sju och först i mitten av september går den upp senare än så igen.

 4. Om jag fick vara med och välja skulle jag helt klart rösta på sommartid året runt, av samma anledningar som andra sagt. Jag gillar de långa ljusa sommarkvällarna och skulle gärna ha ljust lite längre på kvällen om vintern.

 5. Jag är orimligt engagerad i att vi alltid borde ha sommartid, jag känner lätt ångest över att den kanske kommer att tas ifrån oss. Den främsta orsaken är att jag älskar vårkvällarna, när barnen somnat och jag kan gå ut och påta i trädgården eller bara vara ute och känna att nu går solen inte när förrän klockan tio, eller vad det kan vara. Och sedan sommarkvällarna, dem vill man ju ha så långa och ljusa man bara kan.
  Förresten har jag gärna ljust en timme längre på vintereftermiddagarna också – har inga problem med att betala det med längre mörkt på förmiddagen.

 6. Vintertid är bra för då får en sova en timme längre, men sommartid är bra för då är det ljust en timme längre på kvällen. Skulle ju vara underbart om det kunde vara ljust till 16 när det är som mörkast på vintern istället för till 15 som det är nu. På morgonen är det ju kolsvart när en går oavsett. Så jag tror att jag röstar för sommartid. Tänker alldeles för mycket på det här känner jag. Det verkar bara vara jag som är intresserad också så jag får diskutera saken med mig själv.

  1. Med dig själv OCH här! Jag tycker du tänker klokt! Vad är argumenten för vintertid? Är det vintertid man kallar normaltid?

   1. Vintertid är normaltid. En anledning att behålla den är att det inte är så kallt på mornarna eftersom solen nu får en timme mindre på sig att värma upp luften 😀
    En annan är att det kommer vara mörka mornar på vintern….
    Och så hittade jag denna
    https://www.sydkusten.es/sk/242/a/19987/ur-led-ar-den-spanska-tiden/

    Men sommartid är härligt med långa ljusa kvällar. Och barns fysiska aktivitet ökar (om än marginellt).

    Finns mycket som pekar mot att många har svårt med tidsomställningen, bara det är ju en anledning att sluta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..