Dagens bästa ord och skratt (för mig i alla fall)

Ni vet när man ska försöka lägga barnen och precis har fått dem att varva ner och man skymtar, långt bort i horisonten, en soffa där man planerar att parkera sig … Snart.

Screenshot 2019-04-03 at 12.09.45

Och så säger barnet något alldeles för roligt. Det GÅR inte att inte skratta. Det blir sällan bra för själva sovandet. Det brukar liksom fördröja.

Så var det igår. Maja var som en elvisp och jag tappade tålamodet ca sjuttiotvå gånger. Efter en evighet, eller två, så låg hon där i sängen, syrran med. Det var tyst och mysigt. Jag  kunde inte motstå att sätta mig bredvid och krama lite, för att glömma de kanske inte helt lika mysiga stunderna precis innan. En lång härlig kram. Och så repliken:

– Jag ser din hårbott!

Alltså det kanske inte låter så kul i skrift, men jag skrattar högt nu när jag skriver det. HÅRBOTT! HAHAHAHHAHAHAHAHAH jag dööööör!

(paus för asgarv – svårt att skriva med tårar i ögonen)

Bara att hon liksom reflekterar över min hårbotten när hon ska sova. Och så att hon säger det i obestämd form. Så fruktansvärt roligt!

Jag försöker förstå hur det låter i hennes huvud genom att jämföra med ordet braxen. Ni vet fisken. Jag var i ungefär 30 år övertygad om att det hette ”en brax” och ”den där braxen”. Men det heter ju ”en braxen”. Fortfarande svårt att smälta det.

Så måste det vara för Maja. ”Den där hårbotten” men ”en hårbott”.

Hårbott.

(skrollar upp och läser igenom – skrattar lika mycket igen. Inser att detta kanske inte kommer generera lika mycket skratt hos andra. Jag får fylla skrattkvoten för oss alla. Tack att ni läste ända hit!)

Skrattar alltså såhär mycket åt detta.

 1. Carro skriver:

  Jag har skrattat så mycket åt det här inlägget! Och häromdagen när min fyraåring Axel (aka Braxen) gick förbi TVn där det visades ishockey och sa ”åh, det är is-hock”, då skrattade jag igen – ungefär lika mycket som jag kan tänka mig att du gjorde åt hårbott.

 2. Mitt barn sa länge ”frök” istället för fröken om personalen på förskolan. Typ logiskt men svårt att hålla sig för skratt.

 3. Anna skriver:

  Alltså, WHAT!!! 🤣🤣🤣 Som jag garvat åt detta inlägg och kommentarsfält! Underbart tänk med att säga hårbott, helt logiskt egentligen ju! Men brax! Kommer fortsätta säga en brax (men verkar ju vara ok ändå då eller?!) även om det är fel för annars känns det som att jag säger fel ändå. Kan liksom inte förlika mig med en braxen även om det är rätt!! 😂 och muffins också.. Herregud, det här var för mycket för en fredagskväll 😂😂😂

 4. Haha! Roligt inlägg men ännu roligare kommentarsfält. Jag säger brax ibland för braxen låter så fult. Och jag har fått en på ett metspö, morfar fick hjälpa mig att dra upp den. Det var då jag lärde mig att det heter braxen. Som tur är behöver jag inte anv ordet så ofta om jag inte ska skryta om min fiskebragd i barndomen då. 😁 Gillar ordet hårbott. Kram på dig

  1. Älskar kommentarsfältet på detta inlägg!!! 😂😂
   Du BORDE skryta om din braxen-bragd!!
   Kram ❤️

 5. Ida skriver:

  Aaaah! Allting klarnade så mycket för mig när jag läser att ursprunget till artnamnet braxen är det fornsvenska ”braxn”. Då blir det plötsligt helt logiskt med braxnar och braxna! Och att det heter braxen i singular beror då troligen helt enkelt på att någon nånstans på vägen tyckte att ”xn” var så himla jobbigt att uttala.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..