Dagens bästa ord och skratt (för mig i alla fall)

Ni vet när man ska försöka lägga barnen och precis har fått dem att varva ner och man skymtar, långt bort i horisonten, en soffa där man planerar att parkera sig … Snart.

Screenshot 2019-04-03 at 12.09.45

Och så säger barnet något alldeles för roligt. Det GÅR inte att inte skratta. Det blir sällan bra för själva sovandet. Det brukar liksom fördröja.

Så var det igår. Maja var som en elvisp och jag tappade tålamodet ca sjuttiotvå gånger. Efter en evighet, eller två, så låg hon där i sängen, syrran med. Det var tyst och mysigt. Jag  kunde inte motstå att sätta mig bredvid och krama lite, för att glömma de kanske inte helt lika mysiga stunderna precis innan. En lång härlig kram. Och så repliken:

– Jag ser din hårbott!

Alltså det kanske inte låter så kul i skrift, men jag skrattar högt nu när jag skriver det. HÅRBOTT! HAHAHAHHAHAHAHAHAH jag dööööör!

(paus för asgarv – svårt att skriva med tårar i ögonen)

Bara att hon liksom reflekterar över min hårbotten när hon ska sova. Och så att hon säger det i obestämd form. Så fruktansvärt roligt!

Jag försöker förstå hur det låter i hennes huvud genom att jämföra med ordet braxen. Ni vet fisken. Jag var i ungefär 30 år övertygad om att det hette ”en brax” och ”den där braxen”. Men det heter ju ”en braxen”. Fortfarande svårt att smälta det.

Så måste det vara för Maja. ”Den där hårbotten” men ”en hårbott”.

Hårbott.

(skrollar upp och läser igenom – skrattar lika mycket igen. Inser att detta kanske inte kommer generera lika mycket skratt hos andra. Jag får fylla skrattkvoten för oss alla. Tack att ni läste ända hit!)

Skrattar alltså såhär mycket åt detta.

 1. Jag har skrattat så mycket åt det här inlägget! Och häromdagen när min fyraåring Axel (aka Braxen) gick förbi TVn där det visades ishockey och sa ”åh, det är is-hock”, då skrattade jag igen – ungefär lika mycket som jag kan tänka mig att du gjorde åt hårbott.

 2. Mitt barn sa länge ”frök” istället för fröken om personalen på förskolan. Typ logiskt men svårt att hålla sig för skratt.

 3. Alltså, WHAT!!! 🤣🤣🤣 Som jag garvat åt detta inlägg och kommentarsfält! Underbart tänk med att säga hårbott, helt logiskt egentligen ju! Men brax! Kommer fortsätta säga en brax (men verkar ju vara ok ändå då eller?!) även om det är fel för annars känns det som att jag säger fel ändå. Kan liksom inte förlika mig med en braxen även om det är rätt!! 😂 och muffins också.. Herregud, det här var för mycket för en fredagskväll 😂😂😂

 4. Haha! Roligt inlägg men ännu roligare kommentarsfält. Jag säger brax ibland för braxen låter så fult. Och jag har fått en på ett metspö, morfar fick hjälpa mig att dra upp den. Det var då jag lärde mig att det heter braxen. Som tur är behöver jag inte anv ordet så ofta om jag inte ska skryta om min fiskebragd i barndomen då. 😁 Gillar ordet hårbott. Kram på dig

  1. Älskar kommentarsfältet på detta inlägg!!! 😂😂
   Du BORDE skryta om din braxen-bragd!!
   Kram ❤️

 5. Aaaah! Allting klarnade så mycket för mig när jag läser att ursprunget till artnamnet braxen är det fornsvenska ”braxn”. Då blir det plötsligt helt logiskt med braxnar och braxna! Och att det heter braxen i singular beror då troligen helt enkelt på att någon nånstans på vägen tyckte att ”xn” var så himla jobbigt att uttala.

 6. Angående braxarna måste jag lägga till att jag har inte hämtat mig från när jag fick veta att braxenbarn/små braxen heter braxenpanka!

  1. Braxenpanka!!!! Hahahahaha!!!! Låter som nån magisk formel som Magica de Hex skulle kunna slänga sig med! 😂

 7. Jag drog nog på smilbanden något åt hårbott men asgarvade när jag läste kommentaren och berättelsen om:
  – En kaffe och en mfffnnnnsnnf…
  Relaterar såååå hårt!
  Och nu skrattar jag igen när jag läser igenom det. Trycker på send och skrattar lite till nu!

 8. Jag skrattade till och fick kväva ett gapskratt för att inte störa bebis som blir matad samtidigt (jag vill inte ligga och guppa när jag äter, så jag tänker att han inte vill det heller). Fantastiskt! En HÅRBOTT! XD

 9. Jag är helt chockad. Jag menar jag känner till folk som heter brax i efternamn. Säker på att det inte finns dialektala skillnader?

  Fast braxnen i bestämd form känns rimligt, det heter ju hårbottnen med, eller?!

  1. Fast om man läser Saob så står det ju att även formen brax finns vilket innebär att både braxen och brax är rätt. Upptäckte precis att min man säger braxen!! 😱 och jag som trodde att jag kände honom!!! Oh my, tur att vi inte håller på med fiske!

   1. Va?? Var hittade du info om att man kan säga ”brax”?? Känns som jag lusläst saol för att ha rätt (främsta anledningen till att läsa SAOL) massa ggr för att hitta argument, men fått ge efter för ”braxen” till slut!!

    (och ja braxnen och hårbottnen i bestämd form är eg logiskt… bara braxnen… låter skumt)

    1. Det är ju bara logiskt att det heter braxnar om man accepterar att det heter braxen (Jag är inte där än :))

     Här i SAOB http://www.saob.se/artikel/?seek=brax&pz=6

     Direkt efter första stycket om Braxen står: äfv. BRAX brak4s, m. l. r.; best. -en; pl. -ar ((†) -er

     Står samma på wikipedia: Ibland förekommer singularformen ”brax” och även böjningsformerna ”en brax, den braxen, flera braxar.” Dessa former är samstämmigt enligt erkända ordböcker (exempelvis Nationalencyklopedin) icke nämnda som normalspråk.

     Så bara för att det tydligen inte är ”normalspråk” att säga brax så betyder det inte att det är fel… Och vi verkar ju uppenbarligen vara några stycken som tycker det är helt normalt :-)

 10. Hårbott! 😂
  Låter som en robot 😀🤔
  Jag blev tvungen att googla brax.
  Tänkte att jag kunde rätta dig för att det var fel. Det måste ju heta en brax!! Galet!
  Honan heter dessutom braxna 😂😂😂

 11. Ja men eller hur, det är helt skadat ju! Braxnen!? Ett annat ord jag inte kan förlika mig med. Jag trodde det hette en muffin, flera muffins som på engelska. Men det heter en muffins och flera muffins!?!?!?!? Alltså nej nej nej det går inte! 😫

  1. En gång skulle jag beställa en muffin..s. Och i kön till kassan började jag fundera på just det där. S eller inte? S eller inte??! S ELLER INTE?! PANIK!! Väl framme i kassan:
   – En kaffe och en mffn..ss
   – Ursäkta?
   – En kaffe och en mfffnnnnsnnf…
   – Va?
   – En sådan där!

   Det var ju verkligen bättre att säga mfffnn…s än eventuellt säga fel på ett s.

 12. Fast braxen det måste ju ha blivit något fel när de skulle skriva in det i ordboken, det tillhör saker jag inte kan förlika mig med.

 13. Läser detta helt nyvaknad på morgonen med ett halsont som känns som knivar. Gråtskrattar och det gör så ont men kan inte heller sluta. 😂😖😂😖😂😖

 14. Jag skrattar åt dig när du skrattar :) Alltså snällt ”åt dig”, hoppas du fattar! Och jag blir helt bestört! En braxen?? Låter ju helknäppt, haha :)

  1. Jag veeeet!! Borde starta ett parti eller nåt, i alla fall en FB-grupp, för att jobba emot detta.

 15. Jag skrattade! Hårbott!! Trodde också att det hette ”en brax” och inte en braxen. Men vad heter det i bestämd form singular? Den braxenen?

  1. Ps var ju säker på att det var oförändrat i best form, men det VAR det inte!! Saob säger braxnen!
   Detta blir bara värre o värre…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..