6 gravidtyper, vilken var du/din partner?

För flera år sedan gjorde jag en lista till tidningen Amelia med olika gravidtyper. Kommer inte ihåg de exakta rubrikerna då, men här kommer en ungefärlig repris.Vilken är du/din partner?

Jag var ju garanterat pluggisen min första graviditet! Nu vette sjutton vilken som passar mig bäst… Kanske en blandning mellan 1an och 5an…? Fast inte alls så extrem som femman, haha.

 

amelia_gravid6

1. Den oroliga

Du kanske själv är rätt soft, men din partner oroar sig å andra sidan så det räcker och blir över. Du kan knappt gå en halv meter utan att hen är där och vill kolla läget. Du behöver inte Livsmedelsverket, din partner vet precis hur mycket du behöver av varje näringsämne, vad du bör undvika och vad som är en okej i liten mängd.
Gulligt, men aningen påfrestande…

Replik som hörs ofta: Älskling, du borde/borde inte …

amelia_gravid5

2. Eko-reko

Allting köps på second hand. Helst inte Blocket och Tradera utan mer äkta second hand. Så ni åker land och rike för att tömma alla ställen på de mest balla begagnade prylar. Ingenting får vara gjort efter 1970.
Eller så var planen. Sedan fick ni info om att det inte alltid var så korrekt tillverkat på den tiden och fick gift-panik. Nu är regeln: så länge det ser lite omodernt och slitet ut är det okej…

Blir arg på: alla mainstream second handare som ploppat upp senaste året.

amelia_gravid4

3. Tipsmagneten

Du vet inte vad det är men du verkar utstråla någon typ av villrådighet för alla runt omkring dig bara måste ”tipsa” om hur du ska leva ditt liv. Är ni flera föräldrar så ska ju alla ha sitt att säga och du vill ju släppa in dem, men oftare och oftare får du känslan av att du är en vulkan som när som helst kommer att spy ut lava i form av liiiite för många förolämpningar …

Replik som hörs ofta: Kul att även du har ett litet tips till mig … verkligen superkul.

amelia_gravid3

4. Ojämna paret

Den ena har hunnit med att skriva namnlista, olika typer av förlossningsställningar och köpa det mesta som kommer behövas den första tiden. Den andra har inte ens riktigt fattat att det var ett plus på stickan.

Mantra: Vissa blir inte föräldrar förrän bebisen kommit ut, vissa blir inte föräldrar förrän bebisen kommit ut …

amelia_gravid2

5. Mañana-päronen

Vecka 27, 30 eller 32… Det spelar ju ingen större roll? Bebisen kommer väl när den kommer! Köpa vagn? Man vet ju inte ens om bebisen kommer att gilla vagn? Eller babysitter, eller sele eller sjal … Vi får se. Det märker vi.

Inställning: förlossningsutbildning? Nja, det där får barnmorskan och kroppen sköta.

amelia_gravid1

6. Pluggisarna

Det finns ett före och ett efter plusset. Nio månader att läsa sig in på precis allt som handlar om bebisar både i och utanför livmodern, det är för kort tid! Men delar ni upp det så kanske det går.
Ni har stenkoll på allt från spinaetaggar till vernix till allt som kroppen går igenom post partum. Kittade till tänderna och helt redo från vecka 21. Egentligen. Men de sista 19 veckorna används till finslipande och fördjupande.

Ordväxling:
– Ska vi skriva en ny version av förlossningsbrevet älskling?
– Ja jag har faktiskt redan skrivit ner några nya saker jag anser viktiga att få med.

  1. Jag läste på en hel del men inte extremt. ( Planerade bröllop också parallellt 🤣) Kan ej rekommenderas. Jag var förberedd men ändå rätt så chill. Mådde bra under graviditeten. Gick dock på samtal om själva förlossningen och var på profylaxkurs. När jag födde var jag otroligt lugn och fokuserad. Helt inne i mig själv.

  2. 3 & 4 garanterat 🎉👏🏼😂

  3. Sara skriver:

    Jag var nog en pluggis fast inte så där extremt. Jag och min partner laddade ner flera appar vi följde, hakade på allt som erbjöds av barnmorskan etc och fyllde i bok vecka för vecka. Med barn nummer 2 gjorde vi ingenting förutom boken eftersom jag tyckte det vore tråkigt om bara storebror fick en, jag har dock skrivit det mesta i efterhand och inte vecka för vecka 😊

  4. Lisa skriver:

    5, båda gångerna. Fick till och med höra att jag inte var en riktig mamma eller älskade mitt ofödda barn.
    /En som aldrig oroar sig i förväg

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..