ANNONS

Moral in absurdum?

Har 2000 år efter alla andra börjat lyssna på En varg söker sin podd (alla andra började ungefär då Jesus levde).

@attväljavrede hade tipsat om ett avsnitt från 14 december som jag lyssnade på. Otrooooooligt intressant! Handlade om hur kvinnor i offentligheten inte bara får utöva det yrke de har utan också måste vara 100% korrekta och duktiga. För att sammanfatta extremt kort.

Man kräver av kvinnor inte bara att de ska utöva sitt yrke utan också att de ska brinna för allt och alla och agera förebilder hela tiden. Vilket kommer att leda till att de försvinner. För ingen pallar den pressen.

Ju mer jag tänker på det desto sjukare känns det.

Nu ska jag ta ett liiiitet och ganska obetydligt exempel med MIG som utgångspunkt. Pga mitt favvoämne = jag själv.

Jag har en del följare på instagram och pysslar oftast med sk igenkänningshumor. Ibland lyfter jag även andra frågor. Ibland gör jag samarbeten. Jag är fullt medveten om att alla inte kan älska allt jag gör, det är inte ett rimligt krav på ”följare”. MEN! Jag har alltså haft följare som efter ett samarbete som de inte gillar väljer att sluta följa och informera om det på ett mkt tydligt sätt, folk som blir besvikna, folk som tappar all respekt för mig. På grund av ETT samarbete. Jag förstår det faktiskt inte. Jag försöker sätta mig in i situationen, vilken typ av inlägg från någon jag gillar skulle få mig att vända så kvickt? Kanske om personen kom ut som nazist…

Hur mycket kräver vi av våra medmänniskor och hur kränkta ska vi få lov att bli?

Liv berättar i podden hur en person i Danmark läst hennes bok (översatt till danska) och stött på ett ord som var stötande och kastat ifrån sig boken och inte kunnat läsa vidare. (Det stötande ordet kom av en olycklig översättning).

Ett ord.

Vad får vi för samhälle om vi skriker alla till ett och samma led? Om vi bestämmer hur folk får arbeta, skämta, reflektera och framför allt hur de inte får arbeta, skämta, reflektera…

Ett felsteg, ett ord som inte är 100% korrekt och du är ute! Bye bye. Antingen är du inte välkommen tillbaka eller så orkar du inte ta dig tillbaka. Orkar inte hamna mitt i en skitstorm igen. Med all information om hur värdelös du är. Eller hur dåliga val du gör, eller hur besviken du gjort folk.

Och självklart är det mestadels kvinnor som dessa krav ställs på.

Så snart kommer de backa ut. Antingen kämpa sig helt korrekta utåt och gå sönder inombords. Eller tona ut.

Så fint det blev med all moral då då. Då kan vi fortsätta lyssna på alla män som får lov att synas utan att avkrävas perfektion – han är ju så bra på det han gör, låt honom hållas!

Kul. Jättekul.

14
101

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00