ANNONS

”Att vara gravid är döden”

/

Jag kan inte föreställa mig mängden oro man som gravid kvinna måste känna när vården inte finns. Oro för sig själv, för sitt liv och oro för det barn man bär på. På ett sätt samma oro jag bär på men utan möjlighet till lugnande argument, utan möjlighet till tröst.

”Att vara gravid är döden.” Så säger det rykte som Kavungo, 19 år, fick höra när hon blev gravid med sitt första barn.

”Jag har gått genom graviditeten med den rädslan i magen” berättar Kavungo, som bor i DR Kongo där mödradödligheten är hög. 

Genom Läkarmissionen har Kavungo fått gå till mödravården och det är hon glad för.  

”Jag var tidigare rädd för kejsarsnitt och rädd för att det skulle göra ont att föda men när jag fick information om förlossningen minskade rädslan”. 

Varje år dör ungefär 300 000 kvinnor av sin graviditet eller förlossning och en miljon bebisar dör under sin första dag i livet. Det är siffror som knappt går att ta in. Läs dem igen. Nej det går inte att förstå.

När en mamma tvingas förlösa sitt barn hemma på jordgolvet blir även mindre komplikationer livshotande. Kvinnorna dör ofta av samma komplikationer som svenska mammor drabbas av. Skillnaden mellan liv och död handlar om tillgången till rätt vård. 

Jag kan inte tänka mig en bättre gåva på mors dag än en förlossning – eller åtta! Just nu får man ett signerat ex av min bok Hej igen vardag! om man blir månadsgivare på Läkarmissionen.

Då kan du ge bort boken och samtidigt 8 förlossningar om året – minst!

Hur mycket ska man ge varje månad?

En okomplicerad förlossning vid Panzisjukhuset i DR Kongo kostar 150 kronor. Det betyder att om du ger 100 kronor i månaden kan åtta mammor och barn få en säker förlossning, varje år. 

Här kan du läsa mer och även signa upp dig som månadsgivare! Om du gör det innan den 20 maj så hinner du få boken före mors dag.

Som månadsgivare går din gåva även till att ge rätt vård till undernärda barn, att ge övergivna barn en trygg familj och att borra brunnar i områden med svår torka. 

Jag är själv månadsgivare och jag har haft chansen att besöka två av Läkarmissionens projekt – arbetet mot könsstympning i Kenya och mot extrem fattigdom i Etiopien. Jag har aldrig träffat så fina och drivna människor som på dessa två resor och känner så stort förtroende för Läkarmissionens val av partners att stötta.

Jag hoppas ni vill vara med och hjälpa dem att hjälpa. Tillsammans räddar vi liv! 

5
41

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00