När det plötsligt handlar om mäns kroppar …

Hade en diskussion med en man på Instagram. Det blir så otroligt tydligt när man tar upp argumentet om obligatorisk vasektomi. Då börjar man plötsligt prata kostnader, skuldfrågor och huruvida det är rätt att bestämma över någon annans kropp.

Hmm vänta nu … Känns bekant på nåt sätt…

UPPDATERING:

Vad tvungen att göra en illustration på temat!

abortforbud

 1. Jag tycker det är ett bra sätt för att få diskussion. När man hör hur sjukt det låter att tvångssterilisera män förstår man kanske bättre varför det är så sjukt att inskränka aborträtten (om man nu inte redan fattat det för längesen). Det tragiska är att abortmotståndare pratar sig varma över LIVET som en graviditet innebär, men de verkar inte särskilt intresserade av att prata om hur man i större utsträckning ska undvika graviditet som slutar i abort. Undviker man oönskade graviditeter undviker man i större utsträckning aborter, simple as that. Sen är det självklart inte hela lösningen eftersom även önskade graviditeter kan sluta i abort och de kommer man aldrig komma åt. Så den bästa lösningen är givetvis – låt kvinnan bestämma över sin egen kropp och så långt det går sin egen framtid, ha en stark aborträtt!

 2. Petra skriver:

  Jag älskar dig!!!! Så otroligt bra inlägg! ❤️❤️❤️

 3. Linn skriver:

  Hej dig!
  Blir så glad av dina inlägg! Känns som att du för ned mina tankar i text :D

 4. Ewa skriver:

  Det kan inte vara seriöst. Tvångssterilisering? Av både män och kvinnor? Frys sperma och ägg, sedan fram med skalpellen? Du sköna nya värld av Aldous Huxley är en mycket bra läs- och och tänkvärd bok.

  1. Nej bara av män! Det är ju ett superenkelt ingrepp! Mkt enklare än tvångsgraviditet och tvångsförlossning som fler och fler förespråkar.

   1. Ewa skriver:

    I jämställdhetens namn, män vs kvinnor? Är det ett större ingrepp att sterilisera en kvinna? Det slår all Sfi, men, det var det sjukaste och mest skrämmande som jag har hört talas om sedan tvångssteriliseringarna på 60-talet. Vilken påfrestning på sjukvården det skulle innebära, vasektomi och sterilisering och sedan IVF? Inte min goda älskade man och inte jag heller. Drömmer man om, eller skaffar 1-2-eller 3 (eller fler) så är de tiderna förbi, menar du? Min starka åsikt, obs. (Kanske skulle vilja ha en trea).

    1. Du ska nog se förslaget om tvångssterilisering som ett svar på att olagligförklara aborter som dom precis gjort i Alabama, USA.

     Kvinnor ska ha lika mycket rätt att själva bestämma över sina kroppar som män ska ha. Dvs ska det vara olagligt med fri abort så ska det vara lag på tvångssterilisering. Lika för lika.

    1. Nej men vasektomi för män är ett litet ingrepp. Sterilisering av kvinnor är mkt mer komplicerat – en operation!
     Heminseminering kan man ju göra också med sparade sperman , ingen vård behöver blanda sig i. = mkt mindre påfrestande för vården än tvångsförlossningar tex.

     Jag tycker att det stora problemet är att en massa människor – övervägande andel män – fattar beslut om vad kvinnor ska eller inte ska göra med sina kroppar. Med ursäkten att de är pro life. Abortförbud har aldrig gjort att aborter minskat, bara att de blivit riskfyllda och fler dör. Att det dessutom snackas om dödsstraff för den som gör abort sätter ju fingret på att detta inte alls handlar om ”pro life” utan snarare ”kontrollera kvinnan”.
     Därför tycker jag att vi börjar med männen och männens kroppar.
     Ingen dör av en vasektomi. Inget kön spricker. Ingen behöver gå igenom en tvångsgraviditet eller en tvångsförlossning. Sååå prolife!
     Och vi behöver för en gångs skull inte straffa kvinnor.
     Börja med männen så får vi se hur stor prolife-rörelsen blir!

   1. Ewa skriver:

    Män kan också bli tvingade till faderskap. Antingen ”tjatvägen” eller ”jag äter piller, det är säkert”. En anhörig till mig fick sitt liv raserat på det viset, han var övertydlig mot mamman att han absolut inte ville bli pappa. Jag förstår mycket väl att det gäller de nya abortlagarna. Samtidigt skulle kanske kärleksstrejk à la Lysistrate vara en lösning? Men då bleve det inga bebisar gjorda. Heminseminering, det låter som ett alternativt sätt att ”bli gravida” på.

    1. Tänk så praktiskt det hade varit med vasektomin då? :)
     Klart män också drabbas av oönskade graviditeter – superjobbigt för din vän! Men de som drabbas allra mest och värst är kvinnor. 47000 kvinnor dör varje år pga osäkra aborter. Den enda effekt abortförbud har är att fler aborter blir osäkra.
     Ska man fatta beslut om människors kroppar så ska man börja med männens tycker jag. Det är nog med kontrollerandet av kvinnokroppen nu.

     (heminseminering är bara att man själv fixar in sperman i snippan – det behövs alltså inte IVF-metoder för den sparade sperman så att säga)

     1. Ewa skriver:

      I Sverige kan vi få laglig och säker abort tom v 21+6, varför man skulle vänta så länge är en helt annan fråga. Varför 47.000 osäkra och olagliga aborter i Sverige? Eller menar du globalt? Om vår trea, den vi är överens om utan övertalningsförsök, blir till är det upp till naturen och honom eller henne. Försåvitt inte Helge Andersson, den rackarn, inte ställer till det. Det var ju ca 2018 år sedan. Skämt åsido, eller skämtsamt, eftersom jag inte kan tro att detta är seriöst menat.

      1. I vissa fall, t ex vid en del vidriga ärftliga sjukdomar så måste man invänta en viss vecka för att kunna ta prov på fostret. Då kan det hända att man måste göra en väldigt sen abort för att fostret t ex inte är livsdugligt med den ärftliga sjukdomen. Det är knappast så att en kvinna drar ut på en abort så länge som möjligt för att det är roligt att vara gravid några extra veckor…

       1. Ina skriver:

        Louise och Nettis

        👏 till att ni är så otroligt tydliga i era svar och argument.

        Och såklart tydligheten och det viktiga ämnet du lyfter redan från början Louise! Så viktigt.

      1. Varför man väntar med abort till 21+6 kan tex bero på att rutinultraljud genomförs mellan vecka 18-20 och det är först då man upptäcker vissa avvikelser som kan vara skälet till att man vill göra abort. Jag tror det är ett försvinnande fåtal om ens några som medvetet väntar in i det sista.

       Och ja, självklart menar hejhej att det är 47.000 osäkra aborter GLOBALT. Aborthysterin har tack och lov inte lika starkt fäste i Sverige som i andra länder så här har vi kvinnor rättigheten att själva bestämma om en graviditet ska avslutas, men det är ett stort problem i många andra delar av världen att kvinnor inte har den möjligheten. Viktigt att lyfta och prata om!

     1. Ewa skriver:

      Jag hoppas att infrysning av sperma och ägg, ja bägge för säkerhets skull, betalas privat. De placeras knappast bland kycklingfilén, oxfilén eller laxen hemma i frysen. Jag kan ha fel, men jag tror att det krävs minus 40 grader. Där många trängs om utrymme och möjlighet när de kämpar med ofrivillig barnlöshet.

      1. Petra skriver:

       Jättebra fråga med vem som ska betala kalaset, Ewa, klart att det borde vara privat! Fast… Hmm, gäller det även kostnaden för mödravård och förlossning av den ofrivilliga graviditeten? Som nu i Alabama exemplevis, om en 14-årig tjej blir våldtagen av sin pappa och genom detta blir gravid, ska vi då kanske utgå från att hon inte vill ha barnet så att hon får stå för den kostnaden privat? Om det nu är viktigt att vi inte får en ökad belastning av våra gemensamma skattemedel, vill säga. Man kan också tycka att det är mer humant att hon får göra en abort i det läget, men nu ser lagarna ut som de gör i Alabama så då får vi hitta lösningar kring det istället. (Och i valet av de två helt sjuka alternativen så ser jag hellre att pappan är steriliserad så att dottern inte blir gravid, men det är min åsikt och inte fakta.)

    1. Ja, män kan ofrivilligt bli pappor. Men de kan inte bli tvingade att bära ett barn i sin kropp i 9 månader och tvingas genomgå förlossning med eventuella komplikationer, och många gånger ett något förändrad kropp efteråt. Även om det absolut inte är något jag förespråkar så KAN pappan dra när han vill, han är inte låst till barnet på något mer sätt än att han blir skyldig att betala underhåll. Jag vet inte om betalning av underhåll kan likställas med att ens liv raseras men det får väl vara en bedömningsfråga. I länder där abortlagarna är såpass stränga kan däremot den gravida kvinnans liv raseras, med den värsta konsekvensen att hon faktiskt riskererar att dö. För det är det som händer när aborträttigheten inskränks, och det är ingen bedömningsfråga utan ett konstaterande.

    1. Maria skriver:

     Jag håller inte med dig Ewa som skrev att män kan bli tvingade till faderskap antingen ”tjatvägen” eller genom att luras av tjejen som säger att hon äter p-piller. Om man absolut inte vill ha barn och säger ja till ett barn för att kvinnan tjatar så har man medvetet valt att skaffa barn. Om man absolut inte vill ha barn ser man till att skydda sig själv med kondom och spermiedödande glidmedel. Om man absolut inte vill ha barn så steriliserar man sig, absolut säkraste alternativet! För män en rätt enkel procedur. Är trött på män som överlåter ansvaret att skydda sig mot graviditet på kvinnan.

     1. Hear hear! Män ska inte förlita sig på att kvinnan ska skydda sig med preventivmedel om det är mannen som inte vill ha barn. Ta eget ansvar och lägg inte över det på kvinnan. Förstår inte varför så få män gör vasektomi. Sådan enkel titthålsoperation.

      1. Ni har så rätt allihop, vill man som man veeeerkligen inte bli pappa så är det ju inte supersvårt att sätta på en kondom OCH dra ur’n i tid.
       Vill man veeeeerkligen inte ha barn så kan man ju inte blint lita på att kvinnans ppiller funkar heller – tänk om hon kräks eller glömmer?
       Nej jag håller med er!
       Och som sagt, vill man verkligen verkligen inte ha barn …. tadaaaa vasektomi!!!

     1. Maria skriver:

      Såå bra! Tack för den kommentaren!

    1. Helena skriver:

     Sent på bollen här men, nej jag håller inte alls med dig heller Ewa. På vilket sätt blev din manliga kompis tvingad till faderskap? Blev han våldtagen av tjejen? För om han verkligen ville vara säker på att inte bli pappa så hade han förstås tagit på sig en kondom. Så enkelt verkligen. Och i det fall att kondomen sprack så är det ju ingens fel, graviditeten.

     Jag har för övrigt en killkompis som oönskat har blivit pappa efter ett oskyddat ligg med en främmande tjej. Jag kan inte under några omständigheter tycka att hans liv är förstört, som du beskriver din väns liv. Min kompis betalar en mindre summa varje månad i stöd till mamman, och där slutar hans engagemang. Han lever sitt liv som om inget barn fanns.

     Det är inte synd om killarna. Lag på kondom kanske kunde vara ett alternativ för alla stackars män som vill ligga utan risk för oönskad graviditet?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..