Tips inför skolstart – en sten!

Förra året när Märta skulle börja skolan var läget detta:

Efter ett skolbesök var Märta riktigt cool och pepp. Till skillnad från nervösa morsan.

I år ska Maja börja och eftersom jag bu gjort denna en gång så känns det lite bättre. Ja för mig alltså. Jag tycker vi fokuserar på MIG.

Hur som helst. Vi mår ju bra av förberedelser i den här familjen. En av de saker vi gjorde inför Märtas skolstart som vi även ska göra inför Majas var att läsa Nina börjar skolan av Emi Gunér. Har ni läst den? Om inte – tips!!

I den boken har Nina med sig en len sten i fickan första skoldagen. Hon har fått den av sin syster (om jag inte minns fel nu) och syrran har sagt att när hon känner sig nervös eller orolig så ska hon bara stoppa ner handen i fickan och känna på stenen så känns det bättre.

Vi gjorde den grejen med Märta. Under sommaren hittade vi en perfekt sten och första dagarna hade hon med den. Jag frågade sedan om hon använt stenen och jo några gånger hade hon det och det hade funkat bra.

Hur gulligt?!

Så ja, tips inför skolstart 1. Len sten. 2. Denna bok:

  1. Anna skriver:

    Tack för tips! Har en nervös skolstartare här hemma. Kan tipsa vidare om ”Ninna och Stormskolan” av Matilda Ruta. Jättefint om att börja skolan, ur barnets perspektiv.

  2. Bra tips! Ett gosedjur som går ner i skolväskan är annars ett hett tips. Hösten 2016 jobbade jag som förskollärare i en förskoleklass o eleverna kunde alltid ha med ett gosedjur, även inne i klassrummet om de kunde fokusera samtidigt. Gick jättebra. Många barn behöver också lyhördhet inför att inskolningen kan ta olika lång tid beroende på hur man är och att föräldrarna känner in och lyssnar på sitt barn samt lyssnar på oss pedagoger, vi har erfarenhet av överlämningar både vid terminstart, mornar och vid inskolning. Ibland är det svårast att ”skola in” föräldrar faktiskt. 😘

  3. Tack för tipset! Min son börjar skolan till hösten och ser mycket framemot det. Jag derimot är lite nervös😅

  4. Mia skriver:

    Min syrra gav min yngsta dotter en (osynlig) knapp som hon satte på lilla knölen ovanför handen. Den skulle hon trycka på när hon behövde koncentrera sig extra mycket på något (hon har koncentrationssvårigheter) och det funkar ofta jättebra. Hon trycker bara på den vid prov och när hon ska lyssna noga på något.

  5. Tror det är jätteviktigt med något som ger trygghet till barnen när de är i, för dem, nya situationer. Tror det kallas för ”övergångsobjekt” på fackspråk. Min dotter hade ett kort på mig och hennes pappa i sin väska i säkert hela första året i skolan. Så när hon kände sig lite ledsen och längtade efter oss tog hon fram det och tittade på det en stund.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..