Veckans mat: gott och blandat

Halloojs!

Vad ska vi äta i veckan? Det har jag fått typ 500 mejl om. Okej okej! Ni ska FÅ vår veckomeny. Här är den:

Mån: halloumipytt, bladspenat och sås med äpple och senap.

Utgick från Tuvessonskans grymma recept i kokboken Plåtmat, men hittade sedan receptet på hennes blogg också, HÄR.
Jag hade ingen blomkål hemma och hade bara vanlig Dijonsenap, inget grovkornigt. Men det blev så gott! Nystekt halloumi, GOTT!
Ett barn var uthyrt men det andra åt det från ugnen (potatisen och morötterna med örtsmör) med ketchup, och så äppelklyftor av halvan som blev över från såsen.

IMG_0406

Tis: barnvakt.

Barnen äter pasta och köttbullar, plus paprika.

Ons: vegostroganoff med ärtor

Jag kör på med Pärssons middagskorv till denna rätt. Jag skrev ju om att den var så falukorvig som jag lyckas hitta och går hem hos alla i familjen, men att det tog emot lite då innehållet var typ… ingenting? I falukorv är det ju inte mycket innehåll heller, men ändå en del procent kött. Och andra vegoprodukter är ju ofta typ quorn, soja, olika svampar eller grönsaker osv.
Men jag släppte det pga: 1. vi äter inte det varje dag. 2. Den blir god och alla äter, som sagt.
Inget recept på denna för jag skjuter från höften. Är jag riktigt trött/vill göra barnen extra nöjda, hoppas jag över lök. MEN nu har jag mellanvägen: lökpulver. Det lärde jag mig på ett event med Jessica Frej, att lökpulver är bara lök. Fast torrt och i pulverform. Jag har liksom tänkt att det är pulver med löksmak, eller jag har inte tänkt så jättemycket alls, bara inte övervägt pulverform som ett alternativ. Men nu så!
Korv, lökpulver, buljong, grädde (och ibland creme fraiche), tomatpuré. Och så ris och ärtor till.

Tors: potatis- och purjolökssoppa

Vi har beställt en sådan där mixer som man kan göra superlena smoothies med. Och så har den en soppfunktion. Det är den som Food Pharmacy gör reklam för. Men företaget borde anställa min kompis Linn också, för ingen har gjort så bra reklam för den som hon. Till slut var vi övertalade och beställde en.
Jag undrar om det går att göra potatissoppa i den? Jag tänker spontant att potatis borde kokas först. Mixerns motorhastighet värmer soppan så inget kokande behövs liksom egentligen.
Hur som helst så glömde jag köpa purjolök så vi kanske kör en morotssoppa istället. Eller en ”man tager vad man haver”-soppa.
VAD SKA DET BLI!? Så otroligt spännande detta!!!!! Sitt på nålar!

Fre: grill o potatissallad

Vi ska minsann ha besök på fredag och bjuda på middag. Då får man dra fram grillen då! Och koka potatis och göra fransk potatissallad. Min syrra gör en med ljummen potatis, vitlök, olivolja och persilja som blir sååååå god! Men Mattias brukar vilja ha i mer. Så vi kanske kör på rädisor och sparris? Och tunt skivad rödlök.

Lör: rester och vad vi kan gräva fram i skåpen.

Sön: linsbollar med spenatsås och spaghetti

Portionen under tian hade detta recept som jag tyckte såg MYCKET gott ut! Kolla på denna bild och dregla!
Jag tror den blir bra med spaghetti! Så kan man också göra enkelt barnversionerna: 1. en med pasta, smör och riven ost. 2. pasta, smör och lite sås.
Och så den obligatoriska: Ni MÅSTE smaka på en boll.
Diskussion. Till slut smakas en mikroskåpisk bit. Och svaret vet jag redan nu: ”det var inte min favorit”. x2.

Har för övrigt upptäckt att ett barn äter mycket mer utan motstånd när syrran inte är där. Som att hon då inte kommer ihåg att hon verkligen inte vill äta vissa saker. Som pytten i går som hade en massa gröna prickar (örter – basilika och persilja) som inte ens kommenterades! Oh the grupptryck-effekt. Tänker att barn nr 3 ska bli ett sådant som äter allt och då bli grupptrycket starkt åt andra hållet. Muuuahahha!

PS: märks det att jag var hungrig när jag skrev detta eller? Precis i lunchtid.

 1. Sofia skriver:

  Hemma hos oss måste man också smaka på allt men behöver inte äta upp om man inte vill. Vi har också pratat mycket om att man ibland kan äta saker trots att man inte tycker det är speciellt gott för att det är nyttigt eller för att man är hungrig och någon har lagat mat åt en. Tycker att det oftast funkar väldigt bra och 5-åringen äter det mesta och ändrar sig faktiskt ibland efter att han har smakat på något. ”Det var faktisk gott mamma!”
  Mindre lyckat kändes det den gången vi åt hemma hos andra och han ville berätta hur duktig han hade varit och glatt ropade: ”Jag åt upp det fast det var jätteäckligt mamma!” över bordet. Oups …
  Nu jobbar vi på att inte säga att saker är äckliga.

 2. Brukar göra en ljummen potatissallad med potatis (kokar i klyftor, det går snabbare och så slipper man klyfta varm potatis) feta ost, parmesan, rödlök, stekt sparris, sockerärtor, olja och flingsalt.
  Suppergott när parmensanen smälter på ost!

  Nu blev jag hungrig!

  1. Å gu va gott!! Jag blev också hungrig! Kl 23.21…

 3. ”Det var inte min favorit” 😂 Har också lärt mina barn att använda exakt de orden! Jag får höra det ×3 varenda måltid jag lagar vego. Alltså typ varje gång det är jag som lagar 😌

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..