Internationella mensdagen – prata om mens!!

Va? Varför ska man ens prata om MENS!!!??

Man kan tycka vad man vill om menskonst eller ”behovet” av att visa upp mens. Allt som har med kropp att göra kan ju vara mer eller mindre känsligt för folk. Men att tro att det inte behövs pratas om är tyvärr fel. Vi måste fortsätta prata om mens. Normalisera!! Jag älskar att yngre generationen verkar vara så avslappnade vad gäller mens.
När jag växte upp var det liksom något jag VERKLIGEN vill ha – pga erkännande som vuxen (haha) och samtidigt någon INGEN NÅGONSIN skulle veta om. Kod ord, smusslande med mensskydd, och PIN-DÖDEN om man läckte igenom.

Pratar vi dessutom globalt så är det ju så att kvinnor och flickor missar utbildning på grund av mens. I vissa delar av världen får de bo i små hyddor under tiden de menstruerar, hyddor där de till och med har dött på grund av att de eldat för att inte frysa och sedan dött av röken. Alltså det är så vidrigt.

Att mens ses som något onaturligt. Något skamligt. Något smutsigt. När precis varenda en som går runt på den här jorden inte skulle ha existerat om deras mamma inte hade haft mens, eller ja utebliven mens just då, men innan… Vill skrika INGEN MENS, INGET LIV. Men det blir ju lite missvisande också. Men ni hajar. Som sagt.

Fortsätt prata mens. Fortsätt prata mensskydd. Fortsätt prata om hur mens är politik. Fortsätt prata om PMS, PMDS, endometrios, myom, kvinnovård och bristen på den.
PRATA MENS!!

Här kommer en liten lista på temat (gjorde den till Flowcup förra året):

4 sätt att inse att man fått mens

01-menslista

02-menslista

03-menslista

04-menslista

 1. Helt rätt i vanlig ordning. Plötsligt kände jag mig normal, hur många gånger har det inte läckt igenom när man reser sig 😖. Så fort man varit på dåligt humör ” har du mens?” hatar det. Är 80-talist å det hymlas så in o helvete, vågade inte ens köpa bindor, menskoppen hade jag aldrig hört talas om. Inte berätta mina föräldrar nått heller. Som tur var gav libress ut små häften när jag fick min första. Prata mer om mens å normalisera det!

 2. Jag ska lätt ta med mina döttrar till stan och fira när de får sin första mens 🎉 Och min stora son vet vad mens är. Eller nu har jag varit gravid och fått bebis och inte haft mens och således inte pratat om det på ett tag, så finns risk att han glömt bort allt jag lärt honom eftersom han bara är fem är. Men men, de har sett mig byta mensskydd på toan och de har frågat om varför jag blöder så jag passar på att prata om det medan det fortfarande inte är konstigt att jag går på toa framför dem. Om ett kort tag vill de nog inte ha toahäng med mamma längre…

 3. Sanna skriver:

  Jag läste någon som firade när döttrarna i familjen fick mens, (och lärde sönerna att man inte retas för det), tycker det är en superbra idé med fest och fira! …om dottern själv går med på det givetvis 😉

  Minns än idag hur en kille i parallellklassen i högstadiet på engelskan jämt skulle käcka sig så fort någon tjej gick på toa eller inte var på humör ”har du mens eller?!” Förmodligen har han glömt, men jag minns hur illa jag tyckte det var, men det var ju rätt mycket hysch ännu på den tiden (är 40+). Själv längtade jag INTE och var nöjd att jag var sen. …med det ironiska att första mensen kom 8 mars- internationella kvinnodagen! Idag kan jag skratta åt det dock! 😂

  Nåt som jag saknar är hur mens påverkas av förlossningar och att man fyllt 40… Har fått hur mycket PMS som helst. Saknar vad det finns för forskning, öppenheten (som börjar komma) ev mediciner och biverkningar osv osv osv.

  Men mer öppenhet JA!

 4. Ina skriver:

  Jag pratar om mens, bara sådär helt plötsligt eller när jag kommer att tänka på det. Ganska som ofta så möts jag av en konstig frågande blick och tystnad..men jag skäms liksom inte och stoppar liksom inte bara därför 😂 Det är ju det som är grejen, att det är ju så normalt. Att ha, men inte att prata om. Jag rekommenderar fortfarande exakt alla som inte har testat en menskopp än att testa den. Alla måste inte älska den lika mycket som jag gör, alla måste inte älska den alls faktiskt. Men alla borde ge den en ärlig tanke och ett ärligt försök om man inte har några medicinska hinder emot det. Och sen avgöra. Inte bestämma sig innan för att ”det är äckligt”. För det är det ju inte, det är smidigt när man är haj på det. Och ibland krävs det ju lite träning för att just BLI haj på det. Men rekommenderar :)

  Och så pratar jag om mens även om det finns män i närheten, de har ju kvinnor i sina liv oavsett om de lever ihop med en eller inte, då ska det ju som vara naturligt för dem med att den finns tänker jag.

  Jag fick dock tänka till igårkväll när jag pratade med min dotter (8år) om trosskydd och kom in på mens. Så sa jag att man kan använda trosskydd i början eller slutet av mensen, om man t.ex. har den i fyra dagar så har man trosskydden innan eller i slutet. Då sa hon ”VA har man bara mens i fyra dagar?”. ”Ja alltså ungefär, och åt gången liksom. Ungefär fyra dagar, en gång i månaden. Den det att du är 11 ca till att du blir 47 ca” )så dålig koll har jag på när den försvinner).

  Vet du vad hon sa då?

  ”Men mamma, du har ju aldrig mens!”

  Här har jag visat ungen en menskopp och jag har pratat om att mens finns och varför och om att i stort sett alla äldre tjejer och vuxna kvinnor har den. Men med min menskopp i så besväras jag som tur är inte så mycket av den och pratar liksom inte så mycket om den när jag väl HAR den. Jag brukar ju inte gå fram till henne och säga att jag ska fixa koppen, det kan jag ju säga till min man däremot.

  Hon bad mig att säga till henne nästa gång jag har mens.

  Så med den slutsatsen så kan jag ju helt klart prata ÄNNU mer om mens. Och min son ska också få veta att det finns och hur det funkar :)

  (Hej varsågod där kom en kortare bok att läsa som kommentar 😂✌️)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..