ANNONS

Tips på kalasupplägg

/

Jag är sannerligen ingen kalas-expert. Men ibland är det så skönt att höra hur andra gjort, så kan man sno de delar man tycker passar.

Ni vet den där kloka kompisen med kloka råd som jag nämnde i gårdagens inlägg? Hon hade såklart kloka kalas-råd också. Jag skrev ner och gjorde till vårt!

Jag ville hålla det enkelt. För mig innebär det ofta mycket förberedelse och lite ansträngning när det väl är dags.

Fultips är att bjuda in rätt sent, eller i anslutning till långhelg. Inte för att man inte tycker om alla barnen, men för att det ÄR enklare om inte alla kan komma. Förlåt.

Tidsbegränsat kanske alla har stenkoll på, men säger det ändå. Skriv sluttid på inbjudan!

UPPLÄGG:

Vi var i en park. Det var planen oavsett väder, men vi prickade in årets varmaste dag.

När alla barn kom fick de korv med bröd (tyckte det var skönt att ha tre ”mat-pass” och första då var riktig lunch.)

Medan barnen åt berättade Märta att alla skulle delas in i lag (lagen bestämde hon igår). Sedan fick alla lag bestämma namn.

Alla lag fick ett stort papper, kritor, limstift och glitterfärg. De fick skriva lagnamn och pyssla ihop en skylt. Jag trodde de skulle tycka det var trist/svårt men alla gick all in!

LEKPASS 1:

1. Pricka vattenballonger i hink. Alla stod på led och kastade två ballonger var. Eftersom vi körde med vanliga ballonger gick ingen sönder och vi kunde köra en extrarunda på SVÅR nivå. Alla prickade!! (Lite tack vare hinkhållaren Mattias …)

2. Spotta gélégrodor. Alla fick varsin gélégroda och sedan spottade man lagvis. Mattias mätte. Sedan fick man såklart käka grodor … men inte de utspottade!

3. Ballongstafett. En ballong mellan knäna och sedan runda en punkt och tillbaka! Man behövde inte göra om ifall man tappade ballongen!

FIKAPAUS!

Jag hade bakat bullar och sju sorte…SKOJA! Jag hade köpt allt. Brukar ju gilla att baka i alla fall lite men inte denna gång. Skippade också bär, vilket annars är en kalasklassiker hos oss. Vi hade olika kex, chokladbollar, gifflar, vaniljbullar och festis.

Sedan blev det spontan festis-fontän-lek. Alltså man stampar på nästan urdrucken festis …

LEKPASS 2:

4. Pärlstafett. Denna hade Märta lekt en variant på i skolan. Laget på led, en bit bort en pärlhink. Alla lag fick ett snöre med stoppärla i botten och varsin lapp med bild som visade ett band med 15 pärlor i fyra olika färger. Första i laget springer för att hämta första pärlan, andra hämtar den andra osv. Tills man plockat ihop alla femton och trätt på dem rätt.

5. Ballongsprutt. Kanske roligaste leken! Läste om ”ballongbingo” där man släpper en uppblåst ballong och får olika poäng beroende på var den landar. Men eftersom vi var ute så mätte vi istället hur långt de kom. Denna kunde vi nog kört två varv per lag pga så mycket skratt…

6. Äggstafett. Springa med ägg på en sked. De var så snabba??

Nu var alla törstiga och en paus passade bra. Märta öppnade paket och planen var egentligen att äta glass samtidigt för det kan ju bli lite segt och trist med paketöppning men alla var superengagerade.

Vi räknade ihop lagens poäng och TRO DET ELLER EJ, men alla tre lag fick exakt samma poäng!! Alla vann!

Mattias gick för att hämta glass och mer vatten. (Skönt när man har park nära…). Alla fick glasstrut, inte så många gillade den. Jordgubb och vanilj kan jag inte tipsa om… men det fanns fika kvar, men de flesta var rätt nöjda utan fika. Jag ba: här det finns mer, det finns vaniljbullar … Mattias viskar: Louise, jag tror det räcker. Tur. Man vill ju inte va den som hetsade barnen till kräkgränsen…

Nu hade allt gått lite snabbare än tänkt. JA, jag hade gjort ett tidsschema, hur så?!? Så plötsligt sprang barnen åt olika håll och jag blev en aning osäker på om det var en bra idé …

Tidsschemat. Ja jag skäms men är också lite nöjd.

Sista grejen vi körde skulle egentligen vara ”bocka av alla saker på listan för att casha ut din godispåse”, men eftersom det inte var dags att gå hem förrän om en kvart så körde vi bara uppdragslistan som en egen tävlingsgren.

Såhär såg de ut. Planen var egentligen att snabbt klippa och klistra ihop det på dator och printa, men igår kväll fastnade jag i att sitta och rita allt i lugn och ro. Så skönt!

De var ruskigt snabba på att hitta allt?? Typ 5 minuter! Skulle gjort en dubbelt så lång lista!

Nu var alla rätt slut. Vissa lekte lite till, andra pausade i skuggan på en bänk.

Föräldrar kom. Barn fick godispåse. Hejdå!

Efter kalaset var slut satte jag mig i skuggan och vilade kollade att Mattias skrubbade korrekt. Det var slitigt.

Senare använde jag barbordet:

Tills jag fick en MYCKET viktigare uppgift: ”håll min klubba!”.

13
115

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00