ANNONS

Skilj på mat och träning!

Jessica Lagergren skrev på Instagram om hur svårt det är att inte sammankoppla vikt och träning eftersom hon matats med att man ska träna för att gå ner i vikt hela sitt vuxna liv. Och så är det ju! Innan Anders Hansens sommarprat handlade ju 99% av allt man läste om träning – frivilligt eller ofrivilligt – om hur man tappar kilon. Nu är vi kanske nere på 97% efter sommarpratet. 97% träna för att bli smal, 3% träna för att inte bli deprimerad och åldras.

Det fick mig att leta upp och läsa ett gammalt blogginlägg där jag skrev om hur jag övat upp mig på att skilja mat från träning och träning från mat. Det har varit mitt absolut bästa sätt att kunna träna. Jag mår bra av att träna, mitt psyke behöver det! OM jag inte blandar in mat och vikt. Så fort det börjar handla om vikt så slutar både träning och ätande att kännas kul. Och det slutar absolut att vara sunt.

Det är helt galet hur sammankopplat dessa två ämnen är. Det är totalt normalt att i lunchrummet på jobbet prata om hur man förtjänat en bulle på grund av att man tränat på morgonen. Eller förklara för grannen att man minsann kan unna sig en liten kaka till kaffet eftersom man ska spinna på kvällen.

SLUTA!

Du måste inte förtjäna en bulle! Du behöver inte betala för att du tar en kaka (jo i pengar om den var till salu annars är det stöld, men inte i form av träning pga kaloriintag). Ta en kaka om du vill, skippa den om du inte vill. Och är du fast i det kämpiga tänket att du måste räkna efter om du får äta den, säg det inte högt! Låt oss inte söla ner med detta galna tänk mer!

Ät. Träna. Gör gärna både ock. Helst inte samtidigt pga lätt att sätta i halsen. Men kom ihåg: Träning måste inte handla om vikt! Mat måste inte handla om vikt! Det låter galet men det är sant!

Så trött på vikthets! Vikten av vikten. Vilket man blir rätt påmind om som nybliven mamma. Att det främsta beviset på att man lyckats som nybliven mamma är att kroppen är ”återställd”. Då har man gjort något riktigt bra! Det är beundransvärt. Tydligen.

Är det inte tröttsamt så säg, hur vi kvinnor ständigt reduceras till ett jäkla utseende? Så förminskande. Usch!

9
158

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00