Inspiration i föräldraskapet

När vi skulle få vårt första barn var jag en sådan där pluggis inför förlossningen. Jag ville veta ALLT. Kollade klipp på hur bebisar kom ut ur snippan, läste böcker, kollade En unge i minuten och så vidare.

Jag trodde det skulle fortsätta även med bebis på utsidan men icke! Jag tror det var en kombination av flera saker. Först och främst: orken att läsa en bok?! Sedan ska man förstå vad man läser. Inte helt lätt med sömnbristshjärna. Men allra mest tror jag att jag var för skör. Läsa en bok om hur man bör ta hand om barn var för risky för mitt psyke. Tänk om det innehåller pekpinnar jag inte kommer orka följa? Tänk om jag får veta en massa fel jag gjort, hur ska jag kunna leva med det?

Och senare fick jag någon typ av gött mamma-självförtroende och kände att ”jag kan det här”. He he … Egentligen är det nog fortfarande mer: jag gör så gott jag kan och jag vet inte om jag klarar av att veta om en massa fel jag gör.

Sedan fick jag fråga om att göra illustrationer till en bok om just konsten att vara en förälder. Gulp, tänkte jag, och läste …en bok som inte gav mig dåligt samvete! Jag var så lättad! Jag gör en hel del rätt, jag har utmaningar precis som många andra, jag kan ta de delar som funkar mindre bra och prova lite olika strategier, jag behöver inte bli en stjärna på allt, jag behöver slipa på allt på en gång.

I slutändan köpte befintliga illustrationer som jag ändrade om. Detta är alltså inte ett projekt jag är medförfattare på (så jag får ej royalty = ej reklam). Men jag ville tipsa om boken om det finns fler sköra och svårflörtade småbarnspäron där ute.

Såhär ser den ut!

Hur ställer ni er till böcker om föräldraskap? Har ni någon ni fallit pladask för? Någon ni helst velat elda upp? Någon som träffat rätt eller någon som känts helt främmande?

Var hittar ni er guidning i föräldraskapet?

(Och nu ska alla svara: i podden Momsplaining! Där snackar vi forskningsbaserad kunskap!!)

Såhär ser det ut i bastun

Såhär ser jag ut 98% av tiden vi poddar

Detta är alltså Nou i förgrunden, inte Daniel 😂 (men man ser Daniels axel till vänster, och Nous snutte till höger)

 1. Maria skriver:

  Jag var också otroligt skör med bebis! Begränsade mina källor för att inte bli överväldigad(är också pluggis) typ 1177 och Livsmedelsverket om jag undrade något.
  Sen när de blev större och utmaningarna blev annorlunda, mer svåra att ta på än rörelseutveckling och matvanor så har jag kunnat söka svar på andra sätt. Boken Fem gånger mer kärlek tex som andra skrivit om också. Även samtal med BUP – vet inte om det här gäller över hela landet men jag fick möjlighet att bara via telefon ”bolla frågor och oro” med en superbra människa! Jag trodde innan att det nästan var obligatoriskt med typ familjeterapi om man hade problem och var rädd för att peka ut mitt barn som problem liksom. Vilket hon såklart inte är! Men istället fick jag prata av mig och fick tips(ej pekpinnar) och lätta mitt hjärta och det var sååå himla skönt!
  Märkte helt nyligen att man kan logga in på 1177 för att läsa journalanteckningar för barnen ända från vägningarna på BHV! Asså också tips om man eventuellt inte hade tid att fylla i första året-boken medan första året pågick hehe

 2. Sara skriver:

  Stora boken om barn och Lyhört föräldraskap är två tjocka ”biblar” med fakta om utvecklingssteg, tips till föräldrar och uppslagsdel med barnsjukdomar o dyl. Läses inte från pärm till pärm utan mer vid behov. Har även läst flera av Jesper Juuls böcker och Barn som bråkar. Att bli förälder är det svåraste jag gett mig på. Utan tvekan.

 3. Hanna skriver:

  Jag är sån som aldrig läser instruktioner, höll på att börja gråta när jag skulle hjälpa dottern att bygga ihop playmobil för jag var tvungen att kolla instruktion och jag avskyr det. Det gäller även i mitt föräldraskap. Jag känner mig oftast som sämsta mamman nånsin för att jag inte läser böcker om att potträna eller förlossning eller nåt. Samtidigt så är stora barnet blöjfritt å barnen födda även utan att jag läst. Jag läser inte på om bästa overaller eller bilbarnstolar heller utan googlar prisvärd overall å köper första träffen. Det känns som att andra tänker att jag inte är engagerad i mina barn, men det är jag ändå.

 4. Sandra skriver:

  Jag orkar sällan eller aldrig läsa böcker nu för tiden (ensamstående till blivande 2-åring och blivande 5-åring).. men dom jag har läst och verkligen känt att jag haft nytta av (samt ej gett mig mer ångest) är ”Barn som bråkar” och ”5 gånger mer kärlek”. Båda om lågaffektivt bemötande och fantastiskt bra! :)

  1. Anna skriver:

   Barn som bråkar har jag också läst och lärt mig mycket av. Den har verkligen hjälpt mig utan att den fått mig att skämmas.

 5. Hanna skriver:

  Agnes Wolds Praktika för blivande föräldrar. Så bra.

  Läste även en bok om barn och sömn som var typ en genomgång av existerande sömnforskning (alltså inte en massa lösa sammanställningar av åsikter från familjeliv löst blandade med ett feltolkat resultat från en enskild forskningsrapport.). Jag lusläste inte hela boken utan höll mig till de delar som var applicerbart på mitt barns ålder, men det var skönt att få lite stöd. ”God natt! : om små och stora barns sömn”.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..