Tycka lika är ett måste

Jag vet att kommentarsfält är (nästan alltid) internetz svarta hål. Kanske borde man bara hålla sig undan. Men ibland sammanfattar de så otroligt bra var vi befinner oss just nu.

SvD delade på Instagram att de nu publicerar en intervju med Bill Gates som ”höjer Sverige till skyarna och hyllar särskilt två svenskar: Greta Thunberg och Hans Rosling.”

I kommentarsfältet såg jag detta:

Alltså så mycket i dessa kommentarer … Men jag fokuserar mest på första kommentaren. För det första tror jag inte personen läst intervjun, men det är väl knappast något man gör innan man kommenterar längre? På sin höjd läser man hela caption, men helst bara rubrik.

Men vi bortser från att kommentaren inte stämmer och kikar på vad han vill säga: det där med att det skulle vara omöjligt att hylla en person som inte delar ens åsikter. SAMHÄLLET NU! Skrek jag inombords. Precis så!!

 • Så många verkar tro att man bara kan tycka om människor som delar ens exakta värderingar och syn på saker. Många gör det till och med till en poäng ”jag trodde du var si, men nu hänger du visst med nån som är så”. Man vill så gärna få det till att folk är hycklare. Speciellt personer som har så kallade pk-åsikter, men inte bara. Man vill liksom avslöja folk, vad det än handlar om. Som person nummer två i kommentarsfältet som drar fjäsk-argumentet. Vill liksom säga att Gates egentligen inte tycker en grej utan gör det för att media ska vara glada. Jisses. Hela fake news-resonemanget. Så otroligt tröttsamt.
 • Det blir ju så många diskussioner och så mycket information som uteblir pga nonsens-diskussionerna som skapas istället. I hela nu-avslöjade-jag-dig-minsann-beteendet. Zzz.
 • Och så det viktigaste av allt. Att Gates inte kan hylla Greta om han ser en annan lösning på klimatkrisen än hon. Eller som personen i kommentarsfältet verkar mena: Gates tycker inte man ska kräva att folk slutar flyga, det tycker Greta. Alltså är hans hyllning ljug.
 • Jag ser detta i så många olika grupper på i sociala medier. Inte bara Snubbe Snubbson i kommentarsfältet. Även i exempelvis feministiska kretsar där man ska följa vissa personer men inte andra för att vara rätt feminist. Där en lajk kan vara skäl nog att ifrågasätta en persons engagemang och agenda.
 • Alltså vad ÄR detta? Känner jag. Tänk så otroligt mycket vi skulle missa om vi bara lyssnade på extremt likasinnade. Tänk hur avstånden bara skulle öka och öka. Och synfältet smalna av. Det är ju redan för mycket såhär, med sociala medier som anpassar flödet efter din smak: varsågod en skräddarsydd värld, precis efter dina intressen och åsikter. Aldrig ska du behöva lyssna på andra eller ta del av något du inte redan tycker.
 • Slutsats ett: lyssna, beröm, beundra, umgås och iaktta enbart folk som delar exakt samma åsikter som du.
 • Slutsats två: det kommer bli väldigt ensamt.
  1. Sara skriver:

   Apropå att alla måste tycka lika och att alla måste få höra sin åsikt hörd nowadays! Har en vän på fb (en kollega) som hade kommenterat i någon matlagningsgruop där en kock lägger upp saker som hen lagat, i detta fall något med grönkål, med recept osv. Då hade min fb-vän skrivit ”tyvärr jag tycker inte om grönkål”. Ok?????! Alltså VARFÖR känner man sig tvungen att skriva det helt random till en människa man inte känner

   1. Jamen sååååå märkligt beteende?! Folk fattar inte skillnad på feedback, kritik och typ smak? Folk fattar inte heller att man kan TÄNKA saker utan att skriva dem. Allt man tänker har inte med personen som väckte tankarna att göra!

  2. Nettis skriver:

   Du är så jävla grym på att formulera dig rätt och sätta fingret mitt på. Sådär ja!!! 👏👏👏

  3. Ewa skriver:

   Jag har inte mycket till övers för -ister eller -ismer, speciellt inte för våldsbejakande och militanta sådana. Jag tar helt avstånd när -ister saboterar för andra för den heliga sakens skull. Hur är man funtad när man med höjt pekfinger säger Du skall skämmas för att du flyger eller du skall skämmas för att du äter kött? Det är helt OK att vara -ist men att tro sig ha monopol på ”pk-tänk” det kommer jag aldrig att förstå eller acceptera. Det farliga är när det blir en masspsykos som alla tror sig vara tvungna att följa. Jag hyllar inte Greta men personpåhoppen på henne är fruktansvärda. Alla har vi vår tro och övertygelse, men tror vi att det är den enda allenarådande, då är vi illa ute.

  Kommentera inlägget

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  LOADING..