Mammaskammande och pappahyllningar

Vissa saker är märkliga. Typ hur reaktionen på en flaskmatande förälder kan skilja sig enormt beroende på om den som matar är mamma eller pappa.

Eller hur hämtning på förskola kan anses vara ”aaaaaalldeles för sent” eller ”oh så engagerat och fint” exakt samma klockslag, men beroende på om det är mamma eller pappa …

Tema för nästa podd är mammaskammande/momshaming och pappahyllningar.

Har ni upplevt detta? Eller har ni tankar och frågor om det?

Berätta här eller på instagram DM! Please!

 1. Josefin skriver:

  Jag blev skammad av en (för mig okänd) mamma på öppna förskolan när det i ett kort, trevande samtal mellan spring efter barn och välmenande ögonkast kom fram att min dotter skulle börja förskolan när hon fyllt 1 år: ”Guuuud, jag skulle aldrig lämna ifrån mig mitt barn så tidigt-jag skulle iaf göra allt i min makt för att stanna hemma så länge som möjligt”. Hon tog sen sitt barn och bytte rum, ville inte låta sitt barn leka mer med mitt. Blev så paff-kan inte vi kvinnor liksom stötta varandra istället?

 2. Ida skriver:

  Ehh. Känner mig milt obekväm med att direkt trotsa och bjuda på ett annat exempel. Jag och min man delade 50/50 på föräldraledigheten och har därmed hängt i olika situationer ensamma med bebis var och en på sitt håll. Jag har fått EN kommentar, och det var en man i 60-årsåldern som upplyste mig om att ”barn kan få hjärnskador om man gungar dem för hårt” när jag svettandes panikgungade skrikig bebis i fruktavdelningen i lokala mataffären. Men min man fick kommentarer nära VARJE utflykt. Av äldre kvinnor och tanter. Som var skeptiska (!) till olika saker. ”Hon behöver nog ha en mössa” ”Det är viktigt att inte klä barnen för varmt” ”Var är mamman?” ”Hon behöver nog sova lite”. Detta pågick upp till att barnet blev 1,5 år gammal. Sedan var det som en magisk gräns; nu får han bara söta kommentarer, men mest kring ungen i sig. Så konstigt? Hade helt förväntat mig det omvända? Någon annan som har haft liknande?

  (Har också fått många ”men vem tar hand om barnet då?” när jag började arbeta deltid redan efter 4 månader)

  1. Å denna skulle vi haft med när vi poddade! Men men… får bli nästa gång vi poddar på ämnet!

 3. Inte skammad så men när jag varit i typ affären själv utan min minsta som nu är 3,5 månad så har nästa intill alla bekanta frågat vart bebis är, men ingen frågar pappan det.

 4. Evelina skriver:

  Min man cyklade med båda barnen (1.5år och 3.5år) till stranden en vacker sommardag. Packade ner allt i cykelkärran och begav sig. Innan han har klivit på färjan får han första kommentaren; åh vad duktig du är som är ute och cyklar själv med två små barn. På färjan – nästa kommentar; Vilken duktig pappa du är! På fiket – tredje kommentaren; vilken fin pappa som går på fik med sina barn. Nu börjar min man känna sig lite obekväm över allt beröm han får. På stranden när han byter blöja på den minsta – fjärde kommentaren; en äldre dam som hyllar honom för att vara själv på stranden med två så små barn och byta blöja och allt.. Min man bara ler mot damen och tänker – undrar om alla mammor också får så mycket beröm av att åka till stranden med sina barn..?

 5. Vi delade på föräldraledigheten och jag var tillbaka på jobbet efter sju månader. Förvånansvärt många (typ fem pers) var förvånade och frågade vad det var för dagis som tog emot barn så tidigt, det fanns liksom inte i deras världsbild att pappan skulle vara hemma på heltid med ett så litet barn. 😂

  Min favorit var ”oj, jag vet inte om jag skulle ha kunnat lämna bort ett så litet barn till främlingar”. Jag förklarade snällt att jag varit tillsammans med barnets pappa i tio år, så jag tycker nog att vi känner varandra ganska bra.

  1. Alex skriver:

   Exakt samma här! I princip ingen utgick ifrån att barnet var hemma med sin pappa utan alla förutsatte att det var förskola redan från 7 månader… pappan blev hyllad som var hemma på heltid i 6 månader och jag blev ifrågasatt som bara var hemma 7.

   1. Det är så konstigt? I vår kommun är ”standard” att mamman tar typ ett år, och pappan tar sina tre månader – men det är ju inte direkt unikt att dela? Det kan ju inte ses som en banbrytande handling att dela på föräldraledigheten år 2019? Hjälp.

    Däremot har min man inte blivit så hyllad av omvärlden, folk tycker mest han är dålig på att sätta på barnet mössa (vilket stämmer, men han har fått oproportionerligt mycket skäll från främlingar angående just mössa). Jag är en dålig mamma som inte är med mitt barn och han är en dålig pappa mest bara för att. Typ.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..