Fredgsfunderingar: en ledig dag eller kortare arbetsdagar?

I onsdags hade barnen studiedag och på eftermiddagen var vi på öppningen av World of toys, en leksaksbutik i Gallerian. Var lite nervös att dra till en leksaksbutik med tre barn. Såg framför mig att det skulle vara hysteriskt med folk men att Nou skulle sova så det skulle gå okej…

Istället var det lagom med folk, roligt upplägg med stationer där man fick göra olika saker: köra radiostyrd bil, bygga lego, ge bort ett gosedjur till barn som inte får julklappar, måla, experimentera med Beppe, spela spel osv. Och Nou sov 10 minuter. Vi körde mycket sele, vilket var ett tag sedan. Vid ett tillfälle filmade Lisa mig när jag stod och vaggade Nou i selen och samtidigt vaggade vagnen innehållande jackor och leksaker… Sedan gjorde jag det säkert fyra gånger till!! Jisses…

Här är en skärmdump från filmen i ögonblicket jag blivit avslöjad och försöker försvara mig:

Väl hemma var vi helt slut men också uppfyllda av en riktigt rolig eftermiddag! När jag skulle sova på kvällen kändes det som att vi haft helg. En hel ledig dag mitt i veckan var GÖTT! (Okej inte helt ledig pga eget företag, och okej inte helt gött pga stressad och trött och en del utbrott, men ja, mest gött ändå).

Då funderade jag på om man skulle ha en ledig dag mitt i veckan. Undra hur det skulle funka? Jag menar vi stressar ju nästan ihjäl oss nu för tiden. I dagens samhälle alltså. Skulle en ledig dag göra susen? (Förutsatt att det man skulle ha gjort gjordes av någon annan och inte lades på hög alltså.)

Eller skulle man föredra att ha kortare dagar hela veckan? 6 timmars arbetsdag-grejen.

Om jag fick välja HELT fritt… jag vet inte?! Måste tänka mer på det.

Nirå? Vad skulle ni välja och varför?

 1. Sara skriver:

  Både jag och sambon jobbar 75% och är helt lediga en dag/varannan vecka (fast olika veckor så det blir en dag varje vecka för barnen) plus kortare arbetsdagar. Tidigare jobbade vi 80% utan helt ledig dag, bara kortare dagar och det var bra det med, för då blev arbetsdagarna kortare än nu eftersom vi väljer att ta en helt ledig dag också.

 2. Camilla skriver:

  Jag jobbar 80% och har delat upp det enligt följande: ledig varannan måndag, varannan vecka kortare dagar 3 dagar i veckan (mån, tis, tors). Jag lämnar varje dag på fsk och pappan hämtar övriga dagar då barnet inte hämtas tidigare av mig. pappan har ett mer flexibelt jobb än mig och hämtar i regel alltid tidigt sina dagar. Vi har ett barn och jag tycker det funkar topp. Om jag fick ändra skulle jag vilja vara ledig onsdagar, men tyvärr har jag stående tider på jobbet den dagen som inte kan ändras och som kräver min närvaro. Fördelen med att vara ledig måndagar att helgen känns så mycket längre, och är hellre ledig en måndag än fredag då det oftast alltid är väldigt härlig stämning på jobb och hemma inför kommande helg 🌟

 3. Elin skriver:

  Både ock!
  Borde vara en rättighet att få jobba deltid likväl som heltid.

 4. Jonna skriver:

  Vi har tagit en lösning från några vänner (kredd till Anna om du läser det här!) där jag och min sambo jobbar 80% varannan vecka och 100% varannan. Den som jobbar 80% lämnar och hämtar barnen. Så smidigt att vi båda jobbar 90% men barnen går på förskolan som om vi jobbat 80%.
  Rekommenderas varmt om man har jobb där det funkar.

  1. Eva skriver:

   Men vilken bra grej. Den varianten skulle jag som ofta känner mig lite splittrad älska! Funkar dock tyvärr dåligt med mitt jobb, men annars skulle jag kopiera den direkt! 👌🏼✨

 5. Annika skriver:

  Jag har varit föräldraledig 1 tim/dag i några månader, och alltså jobbat 7-timmarsdagar. Från och med november är jag istället ledig 4 timmar på fredagseftermiddagarna istället. Fast det egentligen är mindre ledighet så märks det så himla mycket mer! Det är fantastiskt att gå från jobbet efter lunch på fredagarna och hämta barnet på skolan. Jag röstar LÄTT på att koncentrera ledigheten till ett tillfälle istället för att sprida ut den!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..