Citruslarmet

Jag brukar vara rätt chill med matlarm och löpsedelstoff. Ni vet, chips som är livsfarligt … om man äter sin kroppsvikt i chips dagligen typ. Man ba: jag försöker! Pga chips är livet.

Eller socker är knark!!! Man ba: nej, socker är socker. Godare att äta än att snorta.

Men det här citruslarmet känns lite allvarligare? Kan det vara orden nervgift  och defekter på hjärnan som gör att det är svårt att klacksparka…?

Vi hade såklart fyllt hela fruktskålen med apelsiner och klemmisar dagen före larmet. Och nu vet jag inte vad vi ska göra med dem riktigt… Pratade med Lisa om det hela igår på telefon. Berättade att min senaste plan var att slänga var femte frukt. Det var ju ändå bara de som visat spår av det farliga ämnet. Hon tyckte det var lite slösigt och tyckte istället skulle dela ut till familjen, lite som ett spel – vem får den femte frukten… Som rysk roulette orange style, fyllde jag i.
Vi är kloka tillsammans Lisa och jag.

Jag får se hur vi gör med fruktskålen. Innehållet alltså. Själva skålen behåller vi ett tag till. Tills Mattias tycker den stör inredningen eller nåt och i smyg gör sig av med den. (En pik till min man, alla ni andra kan scrolla förbi).

Men om jag får stoppa skämten åt sidan en stund: ja panik över citrusfrukter barnen stoppat i sig. Att Nou hunnit suga på en del klemmisklyftor. Men jag kan ju välja bort detta. Tänker på alla dem som jobbar med att plocka frukterna. Vad de utsätts för. Fy sjutton alltså.

 1. Annika skriver:

  Gah. Jag vet att jag kanske borde oroa mig men jag orkar riktigt inte. Vi äter minst ett par kilo mandariner/clementiner i veckan, varje vecka, året runt. Skulle inte funka att sluta, mitt barn äter säkert 2-3 per dag.

  Jag tänker lite som en av kommentarerna ovan, att vi fick säkert i oss mycket värre bekämpningsmedel och annat när vi var små.

 2. Linda skriver:

  Livsmedelsverket har ju sett att klorpyrifos minskar och det förbjuds nu inom EU, vilket betyder att de som vill exportera till EU inte heller får använda det.

  Det finns ju många ämnen i våra livsmedel som inte är bra, både naturliga och syntetiska, och det bästa är att sprida sina risker och äta varierat, lite av mycket. Och inte lyssna för mycket på larm :)

  1. Annika skriver:

   Problemet med i alla fall min unge är att han snöat in på ett fåtal livsmedel och äter inget annat. Och nu när jag tänker efter så finns det nog larmrapporter om allihop förutom svenska äpplen (eller har jag missat den?). Själv orkar jag inte oroa mig över specifika livsmedel utan försöker likt dig, tror jag, riskminimera så gott det nu går.
   Och… det blir lite skavigt i mig det sista du skriver ”och lyssna inte för mycket på larm. :)”. Tror absolut du menar väl men det är väl ändå en rätt adekvat och rimlig reaktion att bli oroad av larmen, det är ju folk som ska föreställa auktoriteter i ämnet som larmar?

 3. Nettis skriver:

  Jag får ibland (ofta?) känslan av att man i kommentarsfält inte får ha en egen åsikt om man inte håller med alla andra. Om jag vill kasta alla mina nyinköpta citrusar och härmed för evigt vägra ge mina barn oekologisk citrus så är det mitt val. Ingen behöver övertala mig genom att ge mig dåligt samvete för att folk minsann svälter i världen och jag kastar färsk frukt, ingen behöver säga att det minsann inte alls är så farligt med nervgift för det är minsann under gränsvärdet. Jag bestämmer över mig själv och mina barn. I en kommentar berättar jag min åsikt, jag ber inte om att bli övertalad av någon som ”vet bättre”. Ett kommentarsfält borde få vara fullt av olika åsikter, för vi har alla olika åsikter. Så låt oss få ta del av allas olika åsikter, tankar och känslor istället för att tysta ner, skuldbelägga, ifrågasätta eller dumförklara. Oftast tycker jag kommentarsfältet på denna blogg är skön och uppmuntrande, ända tills nåt kontroversiellt ämne kommer.

  1. Maria skriver:

   Vad menar du? Det var väl flera olika åsikter kring detta? Några fick panik och ville slänga all frukt och andra tyckte larmet känns överdrivet. Tycker absolut att vi på några kommentarer fått en bredd av olika åsikter kring

 4. Ewa skriver:

  Man kan bli trött på larmrapporter. Man kanske äter några clementiner vid jul, jag tror inte att man blir sjuk av det. Man skall inte äta kött och dricka mjölk, vilka bägge är viktiga näringskällor, för att några -ister har sagt att det inte är bra? Snart får man väl bara äta ekologiska närproducerade rädisor. Jag ser det som att Livet är vad som pågår medan vi håller på att oroa glädjen ur oss.

 5. Ingrid skriver:

  Har jobbat med tillståndsprövning av växtskyddsmedel (dock inte på Livsmedelsverket utan på KemI) och kan kanske lugna dig (er?) med att man har ganska stora marginaler vid riskbedömningen. Dock är det förstås inte alls en trevlig substans (det finns idag inga godkända bekämpningsmedel med klorpyrifos i Sverige och det säger ju en del…), men så stor ångest behöver du nog inte ha. Jag köper själv helst ekologiskt, men konventionellt odlad frukt slinker också med ibland. Min son åt en klementin från Marocko imorse t. ex. Det är läskigt med alla gifter, men tyvärr lever vi i ett samhälle där det är omöjligt att helt undvika dem. Man måste bara försöka hitta sitt sätt att hantera det tyvärr…

  Det som lugnar mig: det var BETYDLIGT läskigare saker i maten när vi var små och det gick ju hyfsat bra ändå.

  1. Å tack!! Känns mkt bättre nu! ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..