Gör det jämställt!

Reklam för bok!

I våras satt jag med växande mage och tecknade i full fart, till ett projekt som jag kom i kontakt med för ganska längesedan. Som sedan hamnade på vänt för min del, då det arbetades med för fullt på annat håll, och till sist kom tillbaka till mig, redo att bildsättas! En bok om jämställdhet i skolvärlden.

Det var så otroligt roligt uppdrag! Det upplägg jag tycker om mest: jag får en text, jag har fått höra önskemål och tankar och sedan får jag sitta ner och ösa ur mig idéer på egen gand. Jag tror jag hade förslag på över trettio illustrationer, mer eller mindre bra idéer haha, sedan bollade vi fram och tillbaka och till sist satte jag pennan på pappret och började teckna. Några månader senare var det en fysisk bok som jag kunde bläddra i! Magi!
Boken heter Gör det jämställt – praktiskt jämställdhetsarbete i förskola, skola och fritidshem.

Skulle alltså mest se det som en bok att ha i skola, förskola och fritidshem, men den är inspirerande även för privatpersoner. Men jobbar du inom skolvärlden eller känner någon som gör det, så tipsa gärna! Den är enkel att ta till sig, belyser beteenden och tipsar i form av verktyg och metoder. Här kan man läsa mer om boken.

Här är några av bilderna jag gjort:

4

12

05

 1. Clara skriver:

  Första tanken: Den här boken ska förskolan få i julklapp!!!!!!!!
  Andra tanken: Kanske en bra idé i en perfekt värld, men då skulle den ju inte heller behövas…

  För övrigt, kommentarer som ”Låt alla göra som de vill! Bara för att NI tvingar era söner att ha rosa så kommer VI ANDRA fortsätta klä dem i enbart blått och svart och sätta bilar i deras händer så som naturen avsett!” gör mig så trött att jag vill emigrera till en öde ö för att slippa enfaldiga människor som inte kan se längre än näsan räcker eller googla ”reproducera normer”.

 2. Sista bilden skulle kunna vara min sexåriga son. Han har älskat lila och rosa, tills han började skolan i höstas. Nu är hans favoritfärg fortfarande lila, men han vågar inte ha på sig det. För han vill inte sticka ut. Så han väljer svarta kläder för att det känns säkrast. Han har inte blivit retad, bara fått frågor om varför han har ”tjejkläder” och själv observerat att inga andra killar i klassen har sådana kläder som han har.

  Nej, det är inte vi föräldrar som valt hans kläder. Han har själv fått välja sen han var tre.

 3. Ewa skriver:

  Det mest jämställda är väl att alla föräldrar gör som de tycker är bäst? Om man inte kan tänka sig att köpa en rosa overall till sonen, som han ändå aldrig skulle ta på sig, så gör man inte det. Glitterspännen i håret på dottern men inte till sonen? Helt OK, check. Man väljer pojk- resp flicknamn till sina barn. Helt OK, check. Varför göra det till ett problem? Det är inte så att genusföräldrarna har monopol på hur vi alla skall göra. De kan bara köra sitt eget race.

  1. Ja fast hur mkt är fritt val och hur mkt är anpassning efter normer? Det är ju galet att en pojke som älskat sin rosa overall inte vill ha den pga blir retad eftersom det är ”tjejfärg”.
   Vill man tänka så som du föreslår här så ska man då alltså tänka: ”okej han gillar inte längre rosa, vi köper en svart overall.”
   Eller?

   1. Ewa skriver:

    Jag säger inte att en pojke som vill ha rosa overall, verkligen vill, inte kan ha det. Jag har också sett föräldrar som väljer genuskläder till sina barn och försöker övertala och styra dem. ”Men prova på, det är så fint med rosa glittertröja”. Här skulle det inte funka. Dottern har ärvt en fin ljusgrå overall av sin brorsa, det är alla nöjda med. Vad jag ville säga var är att jag inte vill undervisas i genus, som jag har fått höra att jag borde. Jag respekterar allas åsikt och jag vill ha samma respekt tillbaka.

    1. Ska inte tvinga dig att köpa boken såklart.
     Vad gör vi åt pojken som retas tycker du? Jag tänker ju att personal och föräldrar som utbildas i genus till slut gör så att man slipper bli retad för att man avviker från normen, till exempel.

     1. Ewa skriver:

      En pojke som helt opåverkad vill ha på sig ”tjejkläder” skall självklart inte bli retad. Jag är helt antimobbing på alla sätt och vis. Dagis och föräldrarna får gå samman, då är säkert boken till hjälp. Jag har lyckligtvis aldrig upplevt det hos dagmamman eller annars heller, varken mot andra barn eller mina.

 4. Det här boktipset kunde inte kommit lägligare alltså! Vi är ett gäng föräldrar som försöker påverka våra barns förskola att jobba mer aktivt med genus, och nu i dagarna tänkte vi skicka ett mail till rektorn med bl.a. lite länktips. Så kommer du med värsta grymma boktipset precis då! 😀 Ska köpa den till mig själv också för den verkar jättebra.

 5. malin skriver:

  Åh, så bra dina illustrationer är. 🙏💖

  1. Håller med! Så klockrena, du är så grym på att fånga situationer och kunna koka ner ett helt ämne till en bild som säger typ allt. Ordspråket ”en bild säger mer än tusen ord” passar perfekt för att beskriva dina illustrationer.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..