Trött på kommentarsfält

Kan vara så att jag nu ska skriva och gnälla på folk som skriver och gnäller. Så ni vet.

Jag tänker rätt mycket på stämningen i kommentarsfält. Förr blev jag upprörd över personer som skrev helt vansinniga saker, det blir jag fortfarande men på gott och ont är det mer himlande med ögonen jag ägnar mig åt när jag ser det nu för tiden.

Men uppfostrarna och ”tipsarna”. Jag ORKAR ej.

För ett tag sedan la Ellen Bergström upp ett klipp där hon och hennes kille på ett tämligen udda sätt skulle avslöja könet på deras bebis i magen. De skulle knäcka ägg i pannan. Gula ägg för flicka, blå för pojke och så var ett löskokt och det skulle då vara i färgen för det kön bebisen hade. I bildtexten skriver hon först en ursäkt för att de svär mycket i videon och sedan ett PS där hon berättar om att de sedan ska äta upp alla ägg utom ett.

Vet ni varför? Jo för annars skulle folk gnälla på att det är slöseri med ägg. Eller poängtera att de svär. Kanske skulle det till och med bli en liten diskussion om hur idiotiskt det är att slänga en massa ägg sådär. Och då skulle man behöva gå och in och ba: ”nej men alltså vi har också hjärnor och har med dem redan tänkt att vi ska äta äggen.”

Igår såg jag att Nour lagt upp en bild när hon med bebis i sjal bakar lussebullar. Hon skrev också att bebisen får luft och att hon inte ska öppna ugnslucka så bebis blir grillad. Typ.

För annars skulle folk ha skrivit att hon ska vara försiktig så bebisen inte bränner sig när hon bakar. Och hon måste kolla så bebisen andas.

FÖRLÅT MEN DET ÄR DET ENDA MAN GÖR NÄR MAN HAR BEBIS!!! Kollar att hen andas. Varje sekund! För skräcken att bebisen skulle sluta andas är enorm!

Att behöva ursäkta sig och gardera sig hela tiden – det gör Instagram så sjukt tråkigt!! Och det skapar liksom nåt klimat där alla måste vara peeeerfekta. MEN GUD JAG SKULLE AAAALDRIG SLÄNGA ETT ÄGG!! Tur det, för om du gjorde det skulle du slaktas!!!

Ja men det får man ju räkna med om man lägger upp sitt liv på sociala medier! Ja fast vet du, folk tycker också om att FÖLJA personer på sociala medier. Vissa tycker tydligen det är mest roligt på grund av att man får skriva störiga saker, eller ”välmenande” tips, men vi andra tycker om att få se att Nour bakar med bebis, eller att Ellen ska knäcka ägg mot huvudet eller vad det nu kan vara. Nej allt är sannerligen inte intressant och allt är sannerligen inte viktigt eller världsförändrande. Men allt är inte heller ”diskussionsämne” eller tipstråd.

På tal om tipstråd: jag har ett tips. I all välmening. Låt mig visa ett exempel:

Du gör din dagliga scrollrunda på Instagram. Du ser ett sjukt störigt/oroande inlägg, säg: nån är extremt självgod, nån verkar gått lite väl bananas på julpynt eller någon ger barnet en clementinklyfta men det framgår inte av inlägget om det är ekologisk clementin. Du känner hur det bubblar i kroppen (tro mig, jag vet PRECIS hur det känns, det drabbar mig dagligen), det liksom rycker i fingrarna för du vill skriva: nej men seriöst, du MÅSTE gå en kurs i självkritik!
Skriver du det? NEEEEEJ!! Behärska dig! Det du gör är att du ringer en polare och ba: EH kolla denna snubbe som måste gå en kurs i självkritik!
ELLER: du tar en skärmdump, skickar till en kompis och skriver av dig.

SÅ gör man. Du får störa dig på att ägg KANSKE kommer att slängas. Du får oroa dig att bebis KANSKE kommer att ligga i sjal när ugnslucka öppnas. Du får tänka att en person inte får glömma att ta på sig skor innan hen går ut eller att en annan bör ta fram en gaffel om hen ska äta. Gör det.
Men inte i kommentarsfältet. Ta det med dig själv: ”men jisses, jag hoppas att Mark Levengood tar med sig paraply idag om han ska gå ut!”.
Räcker det inte med dig själv, hör av dig till en vän, som sagt.

 1. Helena skriver:

  PRECIS!!! Så trött på att läsa allas ursäkter och liksom cover all basis!
  Sånt trist klimat att jag kräks. Kan folk inte bara hålla käften? Eller bli bättre med sin Egen självinsikt..
  asså jag låter arg men det är jag inte. Bara less 😁

 2. Jennie skriver:

  Jag har börjat att skriva kommentarer utan att skicka dem. Stör mig inte på sånt här beskrivet ovan men andra grejer men tänker är personen huvudsakligen god/intressant och har ett gott syfte? Om ja, direkt radering. Är den här bilden inlagd som en inbjudan till diskussion eller är det bara ett inlägg som beskriver en händelse i någons liv? Om det senare så raderar jag direkt, vem fan är jag att ha åsikter om någons privatliv, det är helt över gränsen att skriva annat än positiva kommentarer. Jag tycker att alla borde tänka tio varv extra innan man överhuvudtaget skickar en ifrågasättande och kritisk kommentar för åsiktsbajsandet överallt nu kväver alla människor! Man kan inte göra någonting längre utan att få skit för det, inte ens goda saker. Musikhjälpen som är mitt ljus i all jävla skit här i världen får så sjuk kritik om vilka artister som ska dit och vilken slogan man använder. Hårklyverier istället för att lägga energin på att dra in strålar, det enda som gör någon skillnad! Jag är så trött på allas icke-produktiva åsikter överallt så att jag tom tröttnar på mina egna åsikter så nu ska jag gå och göra något vettigt istället!

  1. Ja men jaaaa!! Dels som du säger: tänka efter!!
   Och detta detaljtyckande i precis ALLT! Blir tokig!

   Jag fattar att kritik ibland är på sin plats och plötsligt har människor fått ett rätt effektivt och enkelt sätt att faktiskt kritisera, informera och protestera. Men när det används precis HELA tiden i precis ALLA ämnen blir man ju bara less!
   ”Va?! Är det inte en totalt vattentät kampanj i alla led, i alla detaljer, dygnet runt i evig tid?! Fi faaan då spottar jag på den!!!! ”
   Priset av att alla kommer till tals kommer bli tystnad.

 3. Jag tänker att folk som skriver sånt antagligen inte har någon kompis att skicka en skärmdump till. Alltså jag tänker inte det på ett spydigt eller bittert sätt. Mest bara som en konstaterande. Många är väldigt ensamma och törstar efter bekräftelse.

  1. Sanna skriver:

   Åh så sorgligt det låter. Blev helt ledsen nu <3

  1. Det kan säkert stämma i vissa fall, och ja verkligen sorgligt med så mkt ensamhet i dagens samhälle!
   Jag tror dock faktiskt de flesta bara är fööör snabba på tangenterna. Man skriver precis det man tänker just där och då. Det är så himla tillgängligt och lätt. Och många tror jag inte ens inser att det kan vara jobbigt utan ser det som ”snickesnack” eller bra tips.
   ”Vad då jag sa ju bara att man inte ska slänga en massa ägg!” Typ.

   Meeeen jag vet ju förstås inte! Det är bara vad jag tror! 💗

 4. Moa skriver:

  Ja, jag tycker att det här garderandet och försvarandet på förhand verkligen har eskalerat på instagram.

  Började tänka på det igen när jag just såg Nours bakinlägg.
  Ett mycket märkligt fenomen!
  Jag upplever att de inlägg som främst drabbas är nyblivna mammor/föräldrar och det gör mig så upprörd och inlägg som handlar om miljöhantering av olika slag.

  Tänk om detta skulle sprida sig irl så att vi till slut går runt med lappar på oss själva och våra barn 😊. Tex. ”Ja, det är 5 minus men vi står i hallen och kämpar med mössan 20 min varje morgon så idag var vi bara tvungna att gå. Hen får väl själv känna efter själv att det är kallt och ta på sig den vid behov.

  Diggar dig skarpt!!!
  Och dina illustrationer är GULD ⭐️⭐️⭐️⭐️

  1. Håller med! Samtidigt som jag förstår varför de skriver så, för att slippa alla dessa onödiga viktigpetter-kommentarer.
   Och apropå IRL, hur många gånger har man inte känt för att hålla upp en sån lapp när man ser folks (ofta andra mammor eller äldre damers) blickar när man gör något annat än ”vad man ska”. Men där hoppas jag att vi slipper hamna, fy alltså!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..