Julbaket so far

Vad har vi gjort för juliga bak i år då? Jo chokladkola, ingefärskola, saffransbullar och saffranskolakakor!

Foto: MINNA RIDDERSTOLPE

En bild från ett bak för längesedan. Foto: Minna Ridderstolpe

Lussebullar

Först ut var lussebullarna. De snyggaste jag någonsin bakat.

Jag har ett recept på deg i en Allt om mat från 2010 som jag tycker är riktigt bra! Sedan varierar jag fyllningen. I år hade Mattias av misstag köpt ett vetemjöl som var ”selfrising” som de hette. Tydligen lite bakpulver-effekt. Vet inte om det var det mjölet men degen var sjukt smidig!

Fyllningen gjorde jag med mandelmassa och dubbla mängden smör.

Och så satt jag där kl 22 på kvällen och kollade youtube-klipp hur man gör snäckor. Det var så fridfullt att baka själv?

Kola

Nästa grej vi gjorde var chokladkola och ingefärskola. Båda blev för mjuka men är såååå goda.

Här ser man hur de kör gruppkram efter att jag lagt ut dem fint med lite lagom mellanrum … Recept på dessa kolor här. Men vi behövde koka längre än 25 min. Ingefärskolorna flöt också ut som ovan men är goda. Från Underbara Claras recept.

Saffranskolakakor

Kolakakor är så gott och snabbt gjort. Brukar alltid göra med kakao och extra mycket sirap, mmm! Men nu gjorde vi med saffran! Jag kan inte bestämma mig om jag gillar dem eller ej. Eller alltså, jag äter ju dem, hela tiden. Men det är som att mina smaklökar blir förvirrade! De smakar ju precis som lussebullar, fast de är torra, men inte lika torra som skorpor… kolasmaken försvann nästan helt. Ja, jag kommer kanske inte göra dem igen? Eller?! Saffran är ju så gott! Har ni gjort dem? Eller liknande? Vad tycker ni?! Recept.

  1. Janina skriver:

    Kokan skall koka till en viss temperatur, ju varmare, desto hårdare. Har märkt att i kastrull med stort botten stiger temperaturen snabbare (ev pga att det finns större yta för vätskan att avdunsta från?). Min kola blev färdig på 40 min i år med stor kastrull, förra året tog det nästa 2 timmar i en liten kastrull. Fast rekommenderar temperaturmätare om man vill vara säker på att lyckas =)

  2. Linda F skriver:

    Kolasnittar med pepparkakskryddor i. Mycket godare och enklare än vanliga pepparkakor

  3. Åsa skriver:

    Blir kolan för lös kan man vända ner den i kastrullen en vända till. Smält den på låg värme först bara. Sedan koka som vanligt. Funkar dock inte om man blandat i värmekänslig smaksättare. Samma om man kokat kolan för hård – smält den igen, i med en skvätt grädde och koka till den klarar nytt kulprov 😊. Synd att ha för hård kola i onödan och att slänga är ju slöseri!

Lämna ett svar till hejhejvardag Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..