Tankar i nyårslöftenas tid

I mellandagarna satt jag med två vänner och drack kaffe och pratade. En berättade om hur en kollega ofta beklagade sig över att hen var tjock och berömde min vän och en annan kollega för de var så naturligt smala. Till slut hade min kompis fått nog och sa: ”sluta med det där! För det första får du det att låta som att tjock är lika med dålig, för det andra vet du inget om vad andra har för relation till sin vikt.”

Kollegan hade tagit det hela bra och insett att hen faktiskt klampat på utan att tänka efter.

För i vårt samhälle är smal lika med rätt. Det betyder att alla komplimanger rörande en smal kropp måste vara positivt! Och allt gnäll över tjock kropp rättfärdigat.

Det är så normaliserat att det ofta sägs av bara farten. Utan att det ens reflekteras över vem som hör eller var det landar.

Nu är de flesta tillbaka på jobbet. I personalrummet kommer det att snackas nyårslöften som inte sällan handlar om viktnedgång och träning. Kanske förklätt till hälsa. Någon ska tala om hur tjock hen blivit och hur dålig det är. En annan hur många minuter hen tränat och därför förtjänar fredagsfikat. En tredje får beröm för hen tappat kilon. Vad tar alla med sig hem efter den dagen på arbetet? Vad rör sig i huvudet på alla som fått ta del av detta dömande av kroppar utseende?

Kanske fortsätter snacket hemma. Kanske hör ett barn hur föräldern pratar om extrakilon, hur hen känner sig ”tjock och ful” – som att det är synonymt. Och barnet får lära sig att viktuppgång är dåligt, tjockt är fult, vissa saker är dåliga att äta för man blir tjock och träna gör man för vikten.

Och eftersom det sipprar ner till barnen så fortsätter detta skeva ideal att reproduceras. Om och om igen.

Hur du ser ut är viktigt. Din vikt är viktig.

Tänk på att negativa ord om viktökning eller beröm av viktminskning kan bli så mycket mer än bara några ord. Kanske berömmer du en sjukdom, kanske berömmer du en depression, kanske berömmer du en viktfixering.

Kanske får du någon i närheten att börja tänka på kilon, kanske triggas gamla tankar och mönster.

”Det spelar ingen roll hur man ser ut!” säger vi till våra barn och sedan får de lära sig att det fungerar precis tvärtom.