ANNONS

Hur ska man få folk att förstå?

/

Jag har läst lite olika inlägg i klimatfrågan senaste dagarna. Ena var Underbara Claras inlägg där hon känner hur klimatfrågan havererat i pekpinnar och anklaganden.

Det andra var Julia Mjörnstedt Karlstens instagraminlägg där hon berättar hur en följare för ett år sedan påpekat hur hennes familjs resa till Bali hade stor klimatpåverkan och hur det fick henne att tänka om. (Julia har också en blogg – här)

Båda mycket intressanta inlägg som jag tycker man ska läsa!

Julia tar upp instagramkontot @aningslosainfluencers som tagit på sig en uppgift att fråga influencers på resa hur de tänker kring sitt resande. Om de inte svarar så skärmdumpar de och lägger på sitt konto med info hur mycket utsläpp resan orsakat. Jag har också sett hur de taggar in samarbetspartners som influencerns jobbat med och frågar hur de ställer sig till detta.

Här känner jag att det kanske går lite långt. Det är uppenbart att personen (personerna?) brinner för klimatfrågan och verkligen vill förändra folks beteenden. Eller jag menar influencers beteeenden. Men är detta rätt väg?

Julia menar att man måste få bli ifrågasatt, man måste kunna ta det. Och där kan jag hålla med, att man kan svara på frågor. Kanske har man inte hunnit dit i sitt tänk, kanske har man planer på förändring, kanske tänker man inte alls och har ingen lust att göra det.

Ett svar och en eventuell diskussion kanske man kan tycka är okej att ha? För det måste ju vara syftet med kontot?

Men det här med att tagga in samarbetspartners…? Nu har jag inte friskat upp mitt minne – men jag tror jag minns rätt att någon av dessa utpekade influencers hade samarbetat med Suicide Zero och att de taggades in.

Här kan jag tycka att man är ute på svag is. Är det inte okej att lyfta viktiga frågor som självmord om man flyger? Har man liksom sabbat ALL sin moraliska trovärdighet om man satt sig på ett flygplan?

Vi MÅSTE fortsätta ha flera tankar i huvudet samtidigt! Vi kan tycka att flygresande är förskräckligt och att det måste diskuteras, men vi måste också fundera på vad som ger resultat. Är detta verkligen rätta vägen? Att försöka förstöra inkomstkällor för någon som flyger? Ska man hota folk till ”rätt” beteende? Var går då gränsen och vem ska hängas ut och vem kommer undan?

Sedan undrar jag vem som står bakom kontot. En snabb titt på kontot visar ingen info vem som står bakom. Är DET okej? Att som anonym ifrågasätta personer som är öppna med namn och halva sina liv? Borde man inte vara helt öppen och en inspirationskälla om man brinner så för klimatfrågan? För mig ringer det varningsklockor när någon/några går så hårt på andra men inte är öppna med vem de själva är.

Jag menar inte att man inte får ifrågasätta influencers, eller för den delen vem som helst. Det är bra! Så mycket jag lärt mig genom att följa/delta i diskussioner på sociala medier, både i mina och andras kanaler.

Men igen. Är det rätt väg? Är detta ett bra sätt? Jag är ytterst, yyyytterst tveksam.

Brinn gärna för frågor, ifrågasätt med syfte att diskutera och upplysa! Det är jättebra och en alldeles underbar sak med sociala medier! Tänk va? Vi kan diskutera i princip live med personen det berör direkt – i bästa fall, eller i alla fall få lämna en kommentar med ett hopp att göra en liten skillnad! Vilken möjlighet vi har! Till skillnad från förr när man fick skriva en insändare och hoppas komma med i lokala tidningen eller på text-tv…
Låt inte baksidorna med sociala medier ta över.
Fundera på om dina vägar är rätt vägar och om det kan finnas fler/andra sätt att nå fram!

Avslutar med citat från Underbara Claras inlägg som jag tyckte var mycket bra och träffande:

“Men att kräva att folk gör alla rätt för att få tycka något, omöjliggör ju allt engagemang.”

15
59

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00