10 smarta tips till dig som går i soff-köpartankar!

Att köpa en helt ny soffa kanske man gör en gång vart tionde år, i bästa fall.
Ibland är det hål i plånboken och då köper man istället en begagnad.
När det är högkonjunktur har vi svenskar en inköpssträcka på ca 6 månader och under lågkonjunktur kan vi gå och planera vårt soffinköp i 1, 5 år, enligt undersökningar.

Själv känns det som hela mitt liv är ett enda långt soffköp.
Jag tänker alltid på min nästa soffa…. och under tiden köper jag begagnat tills jag hittat den ”rätta”…… logiskt eller hur?!?!

Så vad ska man tänka på när man köper soffa?
Här sammanfattar jag kort 10 saker man kan tänka på:

Foto: Furinova

1 Första frågan att vända ut och in på, hur många är ni i familjen som ”slåss” om sittplatser i soffan? Har ni ofta gäster hemma eller umgås ni  mest kring köksbordet om kvällarna? Ska ni ha en finsoffa eller myssoffa? Har ni ofta nattgäster? Vill ni kunna bygga ut soffan?

2 Är det en lång investering, eller är du ombytlig? Lite dyrare kvalitétssoffor kan hålla upp till 30 år medan en billigare kanske håller max 10 år.

3 Avtagbar klädsel är alltid praktiskt, om du tröttnar på färgen eller bara vill tvätta överdraget.

4 Välj en mörkare soffa om du har barn. Eller gärna en i skinn som går lätt att torka av.

5 Impregnera din soffa, spiller du vin ”rullar” dropparna av istället för sugs upp.

Foto: Mio

6 Svårt med storleken på soffan? Soffor är oftast större än vi tror. Ta hjälp av en maskeringstejp och tejpa upp soffmåtten på golvet.

7 Glöm inte bort om du har köpt en stor soffa och du bor du i lägenhet – går soffan in i hissen, trapphuset etc.

8 En ny soffa innebär ofta ett nytt vardagsrumsbord, ibland till och med en ny matta. Höjdskillnader eller en ny stil gör ofta att bordet/ mattan inte passar in längre. Ta med det i budgeten.

9 Stoppningen. Här kan man gå ner på riktig nördnivå. Men för att göra det enkelt… Många soffor stoppas med kallskum eller polyeter och även dun. Hållbarheten på sittdynorna mäts i volymvikt. Stoppningen bör ha en volymvikt på 30-35 kilo för att soffan ska ha en bra livslängd.

10 Tyget då? Soffans skönhet. Tyget slitstyrka mäts i Martindale. Ju högre Martindale desto starkare tyg. En soffa i hemmamiljö räknar man ett normalvärde runt 15.000-25.000. Rädd för noppigt tyg? ”Pilling” anger tygets noppsäkerhet och mäts mellan 1-5, ju högre, desto bättre skydd för noppor. Det som faktiskt sliter allra mest på en soffa är solen. Står soffan och badar i sol varje dag så sliter det oerhört på tygets fibrer. Tygets ljusäkthet anges i en skala 1-8, där 8 är bäst. (Står soffan soligt, ha alltid ett skyddande tyg över soffan).

Lycka till med soffköpet! Själv är jag sugen på denna skönhet här nedan från Furinova.

  1. Irene skriver:

    Hehe, minns en djup soffa jag köpte för snart 20 år sedan, fick SPARKA in den genom dörröppningen samtidigt som min pappa sa ”det här kommer aldrig gå”… men den kom till slut in med lite vita färgfläckar från dörrkarmen på sig ;-)..mina föräldrar fick den några år senare då jag bytte till en annan och de använder den än idag så kvaliteten var det inget fel på i alla fall :-)

  2. Glöm inte att det är viktigt att soffan är skööööön! De flesta av oss spenderar mycket tid på soffan och då är det riktigt viktigt att den är skön att sitta på.
    topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/

Comments are closed.

LOADING..