Stor matt-bonanza på bloggen!

Jag har fått lite förfrågningar från både vänner och i läsarmejl att visa mattor här på bloggen.

Personligen tycker jag det är svårt att hitta en matta – som både är mysig och inte alltför dyr. Det är ju ingen konst att hitta snygga mattor som är dyra men min smärtgräns på en matta går runt 2000 kr….. det kan låta snålt, men med 4 katter som vässar klorna och kräks hårbollar (helst på mattan) och barn som från gång till annan spiller på mattan, så tycker jag inte det är värt att investera i en dyr matta, än i alla fall.

 foto: Mio

Och vad ska man tänka på när man köper matta då? Här har jag samlat 7 tips:

1. Ofta köper man en för liten matta. Tejpa upp mattans mått på golvet hemma med hjälp av maskeringstejp… då får du ett hum om storleken funkar.

2. I köket kanske man inte direkt satsar på en ryamatta. Ull är däremot smutsavvisande och funkar bra i ett kök.

3. Har man en matta på ”utsatta” ställen, som köksbord, hall och kanske vardagsrumsbord kan det vara en idé att impregnera mattan. Då sugs inte spillet ned i mattan utan stannar ovanpå och blir lätt att torka av.

4. Rent estetiskt, har du mörka möbler, välj en ljusare matta som bryter av  och tvärtom. Det skapar mer dynamik i rummet. Väljer du en färgstark matta, plocka upp färgen i andra accenter som kuddar och gardiner.

5. Mattan under köksbordet bör vara runt 50-60 cm utanför bordskanten, då kan man flytta stolarna utan att de hamnar utanför mattkanten. Samt att det minskar slitaget på mattans kanter.

6. En tjock luggmatta dämpar akustiken i ett rum samt ger en extra mysig och ombonad atmosfär.

7.  En kraftigt mönstrad matta med flera färger kan lyfta ett helt rum. Men den kräver sin plats och för att inte ge ett rörigt intryck bör resten av rummet vara ganska ”lugnt” inrett.

 foto: The rug company

foto: Mio

 foto: Mio

 

  1. Faktiskt ett stort plus om mattan dessutom är skön. Har man också små barn brukar dessa hamna på mattan för jämnan och det kan man också tänka på.
    topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/viviannetreschow/

Comments are closed.

LOADING..