Chiafrön…. 10 anledningar att hänga på trenden!

Chiafrön.
Har du hängt med i hela den galna ”chia-karusellen” som pågått de senaste åren….?

Helt ärligt.. det har inte jag.. mest för jag alltid är lite skeptisk till nya trender.
Men rätt som det är kan man inte stå emot – så nu har jag satt mig in i chia-världen….
Och nog för att jag visste att chiafrön är nyttiga… men inte riktigt SÅ HÄR supernyttiga….

Foto: Mateus

Visste du till exempel detta om chiafrön…..

1. Tarahumara­folket i Mexiko är kända som världens bästa löpare – och deras basföda är just chiafrön. Chiafrön kommer från Mexiko och redan Aztekerna använde sig av chiafrön för att orka med långa strapatser i bergen – vilket förklarar varför superidrottare äter chiafrön i olika former – för att orka långa distanser.

2. Chiafrön innehåller massor av mineraler som magnesium, kalium och zink. Känner du dig alltid trött? Då kan du lida av järnbrist – och chiafröet är en utmärkt källa till järn.

3. Chiafrön är en superantioxidant. Den motverkar inflammationer och är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Den är bra för magen, cellbyggaden, muskeltillväxten och skelettet.

4. Chiafrön är en av väldens bästa Omega-3 källor. 2 tsk chiafrön innehåller mer Omega-3 än laxfilèn (per 100 g innehåller chiafrön hela 7 gånger mer omega-3 än lax!) Två msk chiafrön innehåller drygt 5 g omega-3, dagsbehovet ligger mellan 2,3-3 g/dag

5. Chiafrön har ett lågt GI-värde, vilket innebär att blodsockernivåerna håller sig stabila under en längre tid.

6. Chiafrön är fria från gluten.

7. Chiafrön är energirika, de sväller i vätska och i magsäcken vilket gör att de mättar bra. Två msk ger lika mycket kalorier som ett och ett halvt ägg, ca 140 kalorier.

8. Chiafrön innehåller mycket fibrer – 50 procent mer fiber än linfrön vilket gör det till ett ännu effektivare fibertillskott. Vi svenskar får normalt i oss för lite fibrer – som är viktigt för att matsmältningen och tarmarnas aktivitet.  Alla frön tas heller inte upp av kroppen utan passerar genom tarmen utan att påverka ditt kaloriintag.

9. Omega-3 minskar risken för blodproppar genom att hindra blodet från att levra sig.

10. Fröna har en proteinhalt på 21 procent. Det är lika mycket protein som i nötkott, vilket gör chiafrön till en mycket bra källa till vegetabiliskt protein, som hjälper dig att bygga muskler.

Källor:

Ovanstående text har inspirerats av, granskats, jämförts och vissa textrader kopierats i sin helhet från följande sidor:
Supernyttigt.se, Hälsosidorna.se, Nordicwellness.se, Måbra.com, Kurera.se, Sporthälsa.se, Mateus.se

 

Foto: Lugnetsäventyr.se

I helgen ska jag testa detta recept på Chiapudding ….

0,5 dl chiafrön
2 dl mandel eller kokosmjölk
honung
1 tsk vaniljpulver
färska bär till topping

Så gör du…..
Blanda chiafrön och vaniljpulvret. Tillsätt sedan mjölken och smaka av med honung. Blanda väl och ställ in i kylskåpet över natten. (Resultat blir bättre om du rör om en gång till innan du går och lägger sig)
Ta fram chiapuddingen och toppa med färska bär, gnola, nötsmör, kanel eller annat gott.

Visst blev man liiiite sugen på att testa chiafrön!?

 

  1. Smart tips Malin! Och det var ju supergott – blir absolut en standardfrukost framöver!
    Kram!

  2. Malin skriver:

    Min favorit frukost! Brukar blanda ihop 5 burkar på söndag kväll så har jag frukosten fixad för hela arbetsveckan. Min blandning ser ut så här: 2 msk chiafrön, 1 dl kokosmjölk, 1 dl havre- eller mandelmjölk, vaniljpulver (ett krm kanske?)
    Gillar inte när den blir för fast så ovanstående proportioner funkar perfekt för mig :)

Comments are closed.

LOADING..