ANNONS

Projekt Inre Styrka. Utmaningar vecka 4.

/

Tjoho, för nu ska jag röra på mig! Jag sitter och skriver alldeles för mycket och nu är det dags att få användning för benen lite istället. (Bilden ovan är vad som kännetecknar hela sommaren 2013 för min del: arbete, arbete, arbete, även när alla andra hade semester och badade satt jag vid datorn och skrev horoskop och bokmanus.)

(Som vanligt gäller också de gyllene tre: 10 tacksamma tankar, våga drömma STORT och bli fri från (socker-) begär.)

Veckans utmaningar är enkla men kan göra stor skillnad i allas våra liv, och det är sådana jag föredrar. Här har vi dem:

Veckans utmaning, del 1:

-30 minuters promenad/motion efter middagen.

Istället för att kasta mig i soffan, sängen eller att sätta mig vid datorn igen direkt efter middagen är det dags att få sig en härligt stärkande promenad. Här behövs inga träningskläder, inga gymkort eller extra träningskonto på banken. Bara att sätta en fot framför den andra under 30 minuter. Efter hemkomst är det gott med en kopp te (utan socker) och ett äpple till en film eller bok.

Nu kanske inte detta låter som det svettiga program som ni trodde var på tapeten. (Känner ni för det, är det givetvis det ni ska göra!) Att promenera själv (inga hundar som ska stannas med eller rubbar rytmen och 30 minuter med tankar bara för mig själv) är LYX.Man sover bättre, rensar huvudet på tankar och går ner i varv. Att fönstershoppa på en promenad genom stan eller ta med sig ficklampan ut på skogspromenad på landet blir mina två alternativa rutter.

Veckans utmaning, del 2:

-Sluta vara så hård och fördömande mot dig själv!

Det har varit dags för kontakter med olika företag för jobbsökande. Jag har under veckan talat med vänner och bekanta, läst artiklar och kommentarer på nätet och sorgligt konstaterat att det är så oerhört lätt att bli ens egen motsvarighet till klassens retsticka när man står inför jobbsökande och/eller en ny livsväg. ”Titta vad klumpigt du uttryckte dig på intervjun” , ”Men varför sa du på det där sättet, eller satte på dig de där kläderna på intervjun” eller ”Hur ska lilla du kunna klara av att följa dina drömmar- det vara ju bara tur att det lyckades tidigare men längre än så är det inte troligt att du tar dig” är hemska tankar som viner genom huvudet på många av oss.

Med alla STORA mål och drömmar i bakhuvudet, kan det vara bra med ett litet överlevnadskit att ta fram:

1. Bli din egen bästa väninna!

Du vet all den där kärleken och omtanken som du ger till din bästa väninna? Den som kommer fram när du tröstar och peppar över telefonen eller kanske ställer upp och bara ger henne en varm kram när dagen varit lite kämpig- ge den till dig själv också!

Missa inte heller möten med dig själv. Har du satt av tid för att träna, gå till frisören eller yoga, är det lika viktigt att hålla de tiderna som när du har lovat din bästa väninna att dyka upp för kvalitetstid tillsammans. Älska dig själv, så kommer andra älska dig också!

2. Du kan inte göra mer än ditt bästa- var stolt och nöjd över det!

Jag var på en intervju nyligen. Arbetsområdet var nytt och jag visste att det skulle komma frågor jag inte riktigt hade koll på men jag bestämde mig för att vara ärlig mot intervjuaren och såg det som en möjlighet att lära mig något nytt. När jag kom ut därifrån sa jag till mig själv: Okej, det finns vissa saker du kan bättra på efter det här, men det här gick ju riktigt bra annars! Inget självterroriserande som jag sedan måste ligga vaken över. Jag kan ju i alla fall inte ändra på det som skedde under intervjun.

Klappa dig själv på axeln för det du försöker göra bra. När man gör sitt allra bästa kan man aldrig misslyckas, i mina ögon. Omständigheterna kanske inte var rätt för att landa ett jobb men man blir en erfarenhet rikare av att i alla fall ha gått på den där intervjun eller skrivit ihop arbetsprover inom ett helt nytt arbetsområde. De lärdomarna kan bli en gyllene nyckel som öppnar dörrar nästa gång man går på intervju.

3. Alla snubblar ibland- skratta åt det!

Våga också skratta åt dig själv! HÄR hittar man en intressant artikel om varför det är så viktigt att skratta åt sig själv och sina misstag- möt Jennifer Lawrence, skådespelerskan som snubblade på väg upp på scenen för att motta sin Oscar, Barack Obama och EAT, PRAY, LOVE- Elisabeth Gilbert.  Inspirerande och tänkvärt!

Reflektion: Är det så att ju mer kompetens en kvinna har- desto räddare tycks hon bli att ta steget mot sina drömmar?

Jag kan inte låta bli att reflektera över att av de kvinnor jag träffat som kan visa upp CV fulla med kurser, utbildningar, promotions och chefspositioner tycks det också vara bland dem som rädslan för att följa sina drömmar är väldigt stor. (Detta är på intet sätt en vetenskapligt genomförd undersökning- endast min egen observation) Trots att dessa kvinnor idag styr stora företag med flera anställda, handhar ekonomi för världsomspännande bolag och utan tvekan håller ordet ”makt” i sin hand,  tycks tanken på att styra sitt eget skepp mot drömmarnas hamn framstå som en enormt farlig färd. Är det en rädsla för att förlora den trygghet man haft i form av ekonomi och identitet eller är det ovanan av att följa sitt hjärtats röst eftersom man varit upptagen med att vara ”den duktiga flickan” som skrämmer mest?

Vad säger ni?

Nu ska jag rota fram mina joggingskor som ligger gömda djupt inne i garderoben… Ha en härlig kväll!

3
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00