Projekt Inre Styrka. Utmaning vecka 7

Jag är avstressad. Löjligt förlugnad, om man kan säga så. Nu gäller det bara att behålla den känslan.

Vi är cirka en vecka från jul men redan nu är det om om det regnar in lussebullar och pepparkakor genom skorstenen. I kombination med min nya sengångar-attityd, har det slunkit ned några bullar för mycket. Jag älskar julen (minus julstressen) och tycker inte det är rätt tid att förbjuda sig godsaker istället får det bli i utbyte mot promenader.

Precis som förra veckan är det ett lugnt och stress-fritt sinne som står på schemat. Så här ser veckans utmaning ut:

Utmaningar vecka 7

1. Promenera en timme per dag.

2. Hemlighetshandla lite julsaker varje gång jag är i matbutiken.

3. Skippa alla aktiviteter som inte är absolut nödvändiga.

Socker, bullar, julgodis…

Julgodis och god mat är tillåten i måttliga former. Eftersom en dietare på julafton är en sorglig syn är allt tillåtet MEN en timmes promenad per dag skall in på schemat. Annars kommer jag bli väldigt ledsen på mig själv. Socker och kolhydrater är dessutom starkt vanebildande, så jag ska försöka att inte falla tillbaka i sockerfällan där jag startade. Men eftersom det här projektet för min del handlar om att uppnå inre styrka och balans, snarare än att vinna en tävling i allmän smalhet, är det faktiskt dags att börja tillåta sig en gnutta socker och lära sig att man inte behöver vräka i sig. Konstigt det där, att det är lättare att avstå helt, än att få ta några bitar smågodis eller en bulle. Varför är det så?

Hemlighetshandling

Varje gång jag handlar ska jag nu passa på att ta ett pepparkakspaket, en julskinka, broccoli och sillburkar. Gör jag det i några omgångar när jag ändå handlar lite för dagen, kommer den stora julhandlingen knappast bli särskilt betungande. Det handlar mer om att jag känner mig lugnare än något annat. Min kloke make som tycker att jag förtjänar en fet rosett för att ”vara expert på att skjuta upp allt” undrade naturligtvis varför jag inte bara handlade allt med en gång, redan idag? Svaret är enkelt: för jag har ingen lust. Jag vill ju just undvika den där stora mega-inhandlingen till jul för att det är det tråkigaste jag vet. Fyller jag långsamt skåp och lådor med 75% av allt vi behöver känner jag mig mycket bättre till mods. Detta är en avancerad form av underligt beteende för en del, medans det är förståeligt för andra. Men det funkar för mitt jullugn. Så.

Bara det nödvändigaste på schemat

Det var guld värt att i förra veckan ta bort en massa punkter som jag fått för mig måste ske alldeles NU. Det måste inte alls ske en massa projektstarter just nu. Det enda som behöver göras är att njuta av fixandet inför julen. (Nu vet jag att jag befinner mig i en annan situation än många, för att jag är på jobbjakt, men jag måste nog säga att det här suddandet av aktiviteter hade varit precis det jag behövt under tidigare år.)

Det känns som om jag kan ro Projekt Julfrid iland. Den största faran i horisonten tycks faktiskt vara den där frakten med  lussebullar, ischoklad och goda drinkar som med snabb fart närmar sig.  Jag hoppas att vid Gud att jag inte ska förvandlas till Kakmonstret.

Verkar det här som en rimlig plan den sista veckan innan jul? Om inte, hur gör ni andra? Och framförallt, hur gör ni med alla godsakerna?

 

 

  1. Hej Mari! Vad kul att se att du är här! Tack för länken till sommarens äventyr! ;-)
   Ha en fortsatt underbar kväll!
   Kram Helena

 1. Glömde fråga
  Är det lätt att tappa humöret den här veckan, eller är det jag som har lätt för det just nu?

  1. :-) Det är fullmåne idag: känslor på hög nivå! Så det förvånar mig inte alls om du tappar humöret en aning just nu.
   Kram!

 2. Jag tror att det beror på att håller vi oss ifrån sötsaker så får vi inte smak på det goda ;) Stoppar vi i oss så skriker magen efter mer. Jag har ytterst sällan bullar, kakor och godsaker hemma, för annars skulle jag äta. Ta en bulle till kaffe, mån, ons osv, bättre att vara utan och köpa hem i stället vid något tillfälle.

  Promenera 1 timme varje dag gör jag nästan, har hund. Ibland orkar jag helt enkelt inte eftersom jag just nu rör mig extremt mycket, flera timmar dans varje dag tills programmen sitter. Det är skönt med friskluft och hjärnan får vila från koreografi.

  Jag älskar julen men av privata skäl så är det aldrig ståhej hos mig, tyvärr….

  Jag har en annan utmaning på sidan om din,,,,
  -Plankan minst 1 min varje dag
  -Fjärilen, börja med 5 st och öka 5 varje dag tills du är upp i 100 st.
  -Squats/Knäböj 100 st per dag.

  Idag går flytten från mitt kontor till ett annat. Det är samma jobb, men vi byter lokal.

  Hoppas du får en härlig vecka!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..