Projekt Inre Styrka. Utmaning vecka 8

Grundaren till Net-a-Porter gjorde det…

Det är julvecka och inga större ansträngningar skall läggas på vare sig mina, eller andras axlar. Veckans utmaning är därför gjord som en rolig övning som endast tar några minuter, istället för något som ska göras varje dag. Men övningen kan ge oerhört viktig information och insikt när det gäller vad som stoppar oss att nå de mål vi strävar efter.

Övningen hittade jag i Shakti Gawains bok Creative Visualization. Det är för övrigt samma bok som grundaren av Net-A-Porter säger sig ha använt för att först visualisera sitt företag och sedan skapa det på riktigt. Idag är det ju en blomstrande business.

Utmaningen:

Hitta de tankar eller beteendemönster som hindrar mig från att nå mina mål

Övningen:

Skriv dina affirmationer på ett papper. Att båda skriva och läsa dem ger extra styrka till effekten. Försök också skriva dem i första, andra och tredje person:

Ex. Jag, Helena, är en framgångsrik trädgårdsodlare. Helena, du är en framgångsrik trädgårdsodlare. Helena är en framgångsrik trädgårdsodlare.

När man skriver de här orden ska man verkligen tänka på vad det är man säger. Och så fort man känner ett enda litet sting av oro eller att man inte tror på att orden stämmer, då vänder man på bladet och skriver ner alla anledningarna till varför affirmationerna inte skulle vara sanna.

Kanske är svaren till exempel: Jag är inte tillräckligt bra på blommor. Jag orkar inte hålla ut. Jag är för lat. Det här kommer inte att fungera.

Vänd sedan på tankarna

När jag känner till vilka tankar det är som egentligen stoppar mig från att nå mina mål, kan jag sedan försöka vända de tankarna. T ex så här:

Jag vet faktiskt riktigt mycket om blommor och jag lär mig mer varje dag. Jag orkade gräva och plantera ett helt trädgårdsland i somras. Jag har alla förutsättning och redskap för att bli en framgångsrik trädgårdsodlare.

Ser ni vad som händer? Man lugnar sin inre oro och får det att kännas som om det är rimligt att nå sina mål.

Bokkontraktet hägrar- men hur ska jag tänka om?

Den här övningen tänker jag ta mig en god stund till att arbeta med under någon av juldagarna. Jag har ju önskat mig ett bokkontrakt för min barnbokstrilogi ett tag och jag vill få reda på vilka tankar jag kör om och om igen, som en film, och som stoppar mig. (Hemska tanke egentligen, att jag skulle stoppa mig själv.) Det ska bli intressant att se vad jag kommer fram till.

Är det någon av er som tänker ge den här övningen en chans under julveckan så vore det väldigt roligt att få reda på hur ni upplevde det.

Är övningen bra, trams eller riktigt vägledande?

 1. Petra skriver:

  Jag hel-diggar denna övning! Har redan börjat anamma den och det går mycket smidigare än man kan tro :) Jag säger bara: detta är bra och vägledande! Tack för tipset Helena :)

  Kram, Petra

  1. Javisst, är den bra! Jag blev alldeles förvånad över vad som kom fram- verkligen en ögonöppnare. :-)
   Kramar Helena

 2. Ja varför inte, bra utmaning!

  Önskar dig en kärleksfull jul!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..