Hälsa= Livssituation?

Här kommer ett tips för er som söker alternativa svar på varför man ibland mår dåligt fysiskt, samt även tips för hur man kan må bättre.

Den numera klassiska boken ”Du kan hela ditt liv” av Louise Hay lärde mig för nästan 20 år sedan inte bara vikten av ens tankar och dess kraft, utan även hur man kan reflektera över ens livssituation när något i kroppen säger ifrån. Louises bok innehåller en intressant berättelse om hennes eget liv men också en helt fantastiskt liten uppslagsdel där man helt enkelt kan slå upp kroppsliga åkommor och läsa vad hon anser kan vara orsaken. Jag har testat detta fler än en gång och alltid blivit lika överraskad. Det har stämt på pricken.

Rörigt liv blir symptom på sjukdom

Ett exempel. När jag precis skulle fylla 30 år stod jag vid ett vägskäl i mitt liv. Faktum är att perioden som inom astrologi är känd som Saturnus återkomst, hade gett mig minst sagt mycket att tampas med för att hitta harmoni. Mitt i all röra insåg jag att mina händer började skaka onormalt mycket, att jag hade hjärtklappning, trots att jag satt i soffan, och att jag började gå ner i vikt. Jag misstänkte att det var sköldkörteln och gick till doktorn. Mycket riktigt hade jag fått versionen där sköldkörteln arbetar på högvarv och gjorde mig stirrig och hjärtklappig. Jag fick rådet att börja äta Levaxin.

Nu till det jag gjorde, som kanske inte alltid är att rekommendera. Jag har alltid kunnat känna hyfsat bra om något varit på tok i kroppen och nu sa hela mitt inre åt mig att titta på hur jag levde innan jag satte in mediciner. Det handlade bara om att ge mig själv en dryg vecka till av skakningar, men det var jag beredd att göra. Så stark var min övertygelse.

Inre utvärdering och sedan… action!

Jag summerade vad jag hade lyckats med hittills respektive vad jag inte hade lyckats med. Jag kom fram till att jag var oerhört frustrerad då jag inte lyckades komma till ro med var och hur jag levde. Jag bestämde mig för att göra något konkret åt saken: jag bytte arbetsort och bostad. Det gick med en himla fart och mina vänner tittade närmast chockat på när jag från en dag till en annan bröt upp från  det liv jag levt under drygt fem års tid.

Borta!

Väl tillbaka i Stockholm kände jag mig redan friskare och jag gick till läkaren för att ta nya blodprover för att kontrollera hormonnivåerna i sköldkörteln. Det var helt återtällt! Jag hade inte längre något behov av att äta Levaxin. Förklaringen som min läkare gav mig när jag frågade hur han trodde att detta var möjligt var att symptomen kunde varit följderna av en infektion i kroppen som nu självläkt av sig själv.

Louise Hay´s diagnos var mitt i prick

Jo, jo tänkte jag och slog återigen upp Louise Hays uppslagsdel över sjukdomar. Under sköldkörtel står det: ”Förödmjukelse. Jag får aldrig göra det jag vill göra. När skall det bli min tur?”

Det var precis så jag hade känt, att jag aldrig lyckades skapa mitt liv som jag ville det. När jag sedan fick fart och förändrade mitt liv, tack vare sköldkörtelproblemen, läkte jag inte bara det kroppsliga utan även det själsliga och mådde bra igen.

Det är lätt att knalla på i en situation man innerst inne vet inte är sund för en. Jag själv kan hålla ut i flera år. Till en början går det bra, men i slutändan blir det som ett gift som varje dag förbittrar livets sötma och gör en sjuk på något sätt. Detta har i alla fall varit min erfarenhet. Det är inte alltid så lätt att bara bryta upp och göra om delar av sitt liv eller sina tidigare val, men genom att i alla fall ändra vissa saker, tror jag att man kan åstadkomma mycket för den egna hälsan, lyckan och harmonin. Vi förtjänar alla att må bra och det ska varken arbete, relationer eller vänskapsband få påverka i fel riktning. Om de gör det, är det dags att ändra på det.

Vad tror ni? Är det någon av er som varit med om något liknande?

Jag önskar er alla en fortsatt härlig dag!

 1. Maria skriver:

  Jo tack, det är just här jag är, men altid på gränsen så nu har jag blivit ordinerad YOGA av min dr istället.

  Tack Helena för all din kunskap och inspiration ända sedan tiden på landet <3

 2. Emelie skriver:

  Rysningar… Just liknande situation går jag igenom just nu och precis idag vid nymånens inträdande så har jag följt mina känslor och magkänsla gällande min relation jag levt i i flera år… ett stort beslut har tagits med många tårar men jag är mer hoppfull än någonsin.. Och jag tror att detta kan vara sista nyckeln även i mitt tillfrisknande av hormonobalans och sköldkörtelproblematik.. som en fantastisk doktor i Sthlm kommit fram till beror på stress och överhög kortisolutsöndring.. Allt hänger ihop och jag blir helt häpen av krafterna vi har omkring oss.. Fantastiskt. Tack för en jättefin blogg!

  1. Hej Emelie! Det är oftast de viktigaste, mest utvecklande relationerna som gör mest ont. Jag förstår dig helt och hållet och gläds med dig då du låter nöjd över ditt beslut. Tänk inte på det du förlorat, utan vad du har valt att lämna, är ett citat som jag läste någon gång och som har gett mig kraft då jag befunnit mig i de där stunderna av tuffa val. Jag önskar dig allt gott och hoppas att du snart mår bättre på alla plan! Jag hoppas få höra ifrån dig framöver.
   Stora kramar Helena

 3. Iris skriver:

  Oj, det är andra gången du inspirerar till köp. Jag har just lagt en beställning på Adlibris :)

  1. Vad roligt Iris! Det är en underbar bok och väldigt praktiskt då man kan slå i den under hela livet. :-)
   Hoppas du tycker om den lika mycket som jag!
   Stor kram Helena

 4. Marie skriver:

  Allt hänger ihop! Tack Helena för boktipset och en fantastiskt bra blogg. Du inspirerar och liksom ger mig verktyg för att nå dit jag vill. Sakta men säkert. Stor kram!

  1. Hej Marie! Javisst är det så att allt hänger ihop. Som ett livets hjul där ekrarna inte alltid är vetenskap utan även känslor och det som man inte alltid kan se. Vad härligt om jag ger dig inspiration. De råd jag delar med mig av har räddat mig i många svaga stunder ska du veta. Kom ihåg att dela dina råd vidare med de som kan bli hjälpta av dem också.
   Stora kramar och i hopp om återhörande här på bloggen, Helena

 5. Ina skriver:

  Åh det är väl precis så det är! Jag har tänkt mycket på det där den senaste tiden då jag varit konstant trött och ofta sjuk i mer än ett halvår. Antar att det har med min livssituation att göra och att jag är missnöjd med det mesta. Ska verkligen läsa boken! Men är lite otålig, står det något om trötthet/dåligt immunförsvar?
  PS. Är glad att din blogg finns, har saknat en bra blogg som innehåller de ämnena du skriver om :)

  1. Hej Ina! Jag slog upp trötthet i boken och det står: ”Motstånd. Leda. Brist på kärlek till det man sysslar med.”. Det låter som att det gäller att fråga sig själv var man kan hitta glädje. Var man har sin passion. Hjärtat ska dunka av framtidstro och upphetsning över något som man verkligen brinner för.
   Tack för dina fina kommentarer- det glädjer mig enormt. Jag hoppas få höra ifrån dig fortsatt här på bloggen. Känn nu efter vad det är du vill göra, men som du fått trycka åt sidan. Där har du glädjen och, kanske, början mot energi och god hälsa.
   Stor kram Helena
   PS dåligt immunförsvar var för vagt. Måste vara något som ”förkyld, hosta, huvudvärk” eller liknande..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..