Amazon öppnar i Sverige!

Så var det äntligen klart: Amazon öppnar i Sverige. I veckan som gick gjordes nyheten officiell. För alla som skriver och söker förlag öppnar sig nu en ny väg, Amazons väg via e-böcker och förmånliga kostnader för att ge ut tryckta böcker.

Möjligheter utan dyra prislappar

Jag ägnade hela frukosten idag åt att gå igenom de artiklar som skrivits om saken och förvånas en aning över att vissa bokhandlare påpekar att Amazon inte har något nytt att tillföra som kan utgöra ett hot mot deras verksamhet. Den som menar det har inte tänkt på vilken enorm möjlighet som öppnar sig för alla som lätt och enkelt vill ge ut sina böcker på svenska. Möjligheterna att ladda upp och börja sälja sin bok inom ca 8 timmar erbjuds varken av Akademibokhandeln eller Bokus. Och verkligen inte till 0 kr kostnad heller.

Bara att vänta in detaljerna

Det kommer ta ett litet tag innan vi vet mer om Amazons eventuella kontor i Sverige, distribution och hur snabbt användnadet av t ex CreateSpace kommer att göras tillgängligt för den svenska marknaden. Och huruvida Amazon Förlag blir en ny aktör på den svenska förlagsmarknaden. Jag är nyfiken och lätt exalterad för jag har arbetat väldigt länge med att få ut mina böcker på svenska och om det blir lika lätt att publicera svenska e-böcker, och tryckta genom CreateSpace, som på Amazon.com, kommer ni snart att kunna köpa mina astrocoaching böcker på nätet.

Den svenska marknaden kan inte tävla med Amazons Kindle

En del kanske påstår att jag kunde självpublicerat i Sverige för länge sedan men, nej, kostnaden för en tryckt bok är en stor klumpsumma som man som självpublicerad författare måste kunna lägga upp på bordet. Med CreateSpace sjunker den summan till mycket lägre, direkt hanterbara siffror. Möjligheterna att ge ut e-böcker i Sverige är, jämfört med mina erfarenheter att ge ut e-böcker på Amazon.com, så löjligt omständiga att jag tröttnade innan jag ens börjat. Dessutom är Amazons variant gratis medan man måste betala för en del av stegen i Sverige. I väntan på Amazon Sverige gick jag hellre vägen via Gumroad.

Skål för nya vägar!

Jag är inte objektiv, det är helt klart. Men från min och andra egenutgivares synvinkel ser det nu ut att finnas goda skäl att korka upp champagneflaskan och utbringa en skål för det skrivna ordets möjligheter framöver. Och de aktörer i Sverige som menar att detta inte är ett hot mot den svenska bokvärlden bör nog tänka en gång till innan de säger sig vara så säkra på den saken.

Fortsatt härlig lördag önskas ni alla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..