Mozart Effekten

CD-skivor till alla småbarn, tack

I början på 1990-talet satte en grupp forskare igång en mindre folkstorm genom att hävda att små barn som lyssnade på Mozarts musikaliska verk, blev smartare. Det hela gick så långt att vissa delstater i USA till och med ska ha ansökt om bidrag för att varje litet barn skulle få en CD-skiva med klassisk musik tillsänd sig vid födseln. Ingen familj skulle ju få missa denna chans till potentiell storhet!

Vad DU än gillar!

Studien som forskarna baserade sitt resultat på var inte särskilt stor och var inte heller gjord på småbarn, utan på unga studenter. Fler studier kom att göras, på andra ställen i USA. Och snart framkom det att Schuberts verk inte heller var så himla tokiga när det gällde att höja prestationsnivån hos de som ingick i studierna. Men att någon högläste ur en spännande bok, såsom te x något av Stephen King, visade sig också fantastiskt positivt. Till slut insåg man att vad man än gillar, med kärlek i bröstet, kan tjäna som utmärkt boost för att arbeta och/eller koncentrera sig mer och därmed göra ett bättre arbete.

Värme, passion och hjärta

Jag har visserligen en sådan där samlingsskiva av Mozart, men jag kan inte påstå att jag använder den alldeles för mycket. Istället älskar jag den spanska gruppen Chambao. Deras musik har populärt kallats för Flamenco Chill och ger mig alltid en rätt drömsk känsla. Texterna handlar mycket om en form av vardagsandlighet. Så denna video nedan har jag nu spelat halva eftermiddagen när jag pysslat på med synopsis till vad som hädanefter får smeknamnet ”Astroboken” här i bloggen. Men jag ska också erkänna att Gotan Projects låtar, Manu Chao och Stings ”Desert Rose” med Cheb Mami samt den spanska låten ”Noches de Bohemía” får mig på synnerligen gott skrivarhumör också.

På en kullerstensgata i södra Spanien

Kära vänner, ser ni bilderna i videon nedan? Värmen, stranden och glädjen över musiken. Jag älskar det och under många år var detta min värld. Efter trista möten med lagboken i högsta hugg var detta och Spanien min tillflyktsort. Min inspirationskälla. Jag skrev det första kapitlet i min barnbokstrilogi i en lägenhet belägen på en liten kullerstensgatan kantad av apelsinträd, någonstans under Andalusiens heta sol. Åsynen av denna video får mina fingrar att rassla fram över tangenterna. Nästan av sig själva. :-)

Vi reser alla på livets stig för att växa

Öppningsorden i videon ”Pokito a Poko” (Lite i taget), ”No vale la pena andar por andar, que es mejor caminar para ir creciendo” är väldigt fint uttryckt och betyder ungefär: ”Det är inte värt att gå bara för att gå, det är bättre att promenera för att växa på resan”. Tycker ni om denna typen av musik ska ni inte heller missa denna låten av Chambao, Ahi estas tu (Där är du)- som under många år agerat bakgrundsmusik till reklam för Andalucia som resmål.

[youtubeplay id=”q1OqrXK-Fws” size=”medium”]

 

Så, vad ger er en Mozart Effekt?

Kramar Helena

PS 1. Astroboken

Superstort tack för alla era fina kommentarer och idéer till bokmanus. De är oerhört hjälpsamma och jag är så glad att jag vågade slänga ut frågan för en del av de saker jag har skrivit om här på bloggen hade jag nog inte riktigt förstått hur populära de var. Nu finns de med i mitt första synopsis-utkast.

PS 2. Ni frågar mig massor av saker och imorgon blir det svar!

Jag har fått många personliga frågor per mail. Det känns både smickrande och väldigt ovant. Det handlar om allt från mitt bokskrivande och hur jag lärde mig astrologi till hur jag balanserade andligt intresse med juristkostymen. Imorgon tänkte jag besvara dessa frågor här på bloggen.

 1. PÅ vägen…visst provade jag allt….möjligt….. på vägen…jag blev luttrad….härjad….o prövad……men minnena….suddas ut……här är lugnet…och stillheten…..hoppas få rekreation……o hela mig….är bedrövad….inför att….framtiden…..ska röra minnena till liv…..o ödet hinna ikapp mig…

 2. Oxe skriver:

  Hur ser helgens astro ut, Helena? :-)

  1. Hej Oxe, kika in på mitt veckohoroskop så ser du vad som händer under helgen. :-)

 3. Jag bodde i New York med bebis under värsta ”Baby-Einstein”-boomen. ALLA tvingade sina barn att lyssna och titta på materialet, timmar om dagen. Fy f-n.

  1. Ha, ha, jag förstår dig. Allmän hype är alltid lite läskig på något sätt. Men du lyckade stå emot då alltså?
   Kramar!

 4. Lena skriver:

  Fantastisk musik:)

  1. Jättekul att du gillar den! Har följt mig i många år. :-)

 5. Maria skriver:

  Underbar musiiik:-D

  1. Javisst är den härlig! Somrigt, hoppfullt och lite drömskt. :-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..