Saker ni frågar mig

Många av er mailar mig eller kontaktar mig via min Face Book sida, ”Helenas Horoskop”. En hel del av er har frågor som berör era födelsehoroskop och allmänna råd för t ex jobbsökande, kärlek och boende. Även om jag inte hinner tolka personliga horoskop försöker jag i alla fall hinna med att svara er alla med några rader. Men så finns det också en rad andra frågor som ni ställt när ni mailat och här kommer svaren på några av dem.

1. Hur har du lärt dig astrologi och måste man ha någon spirituell förmåga för att kunna det?

Jag är självlärd, förutom en enterminskurs i astrologi. Jag började intressera mig för astrologi redan i tonåren så det har varit ett gradvis studerande under många år. När mina vänner till slut regelbundet började fråga mig om hur stjärnorna stod när de stod i begrepp att göra större förändringar i sina liv, så började fundera över om astrologin kanske kunde bli något mer än en hobby. Flera år gick dock innan jag för skojs skull la upp veckohoroskop på min dåvarande skrivarblogg, Lovable. När jag insåg att besöksstatistiken sköt i höjden när jag skrev om stjärnorna föll polletten ned och jag hamnade här på Amelia. Men som svar på frågan, jag läste astrologiböcker mest hela tiden och följde andra astrologer på nätet tills jag började känna att jag hade ett visst grepp om ämnet. När jag fick bekräftelse på att det stämde från vänner och bekanta läste jag bara ännu mer böcker. Men fullärd blir man aldrig. Man behöver inte ha någon spirituell förmåga för att lära sig astrologi, bara ett brinnande intresse.

2. Vad anser du om andlighet och materiella, lyxiga  ting- går de ihop?Varför skulle de inte göra det? Jag älskar vackra handväskor, tjusiga kläder och fina resmål men jag vet också att de inte innebär lycka.

Framförallt vet jag att jag oftast inte har råd med dem. Pengar betyder för mig snarare möjligheter och frihet än något annat. Men att man inte skulle kunna vara djupt andlig och inneha pengar på samma gång, tror jag inte stämmer. Så länge man minns att vara ödmjuk och i den mån man kan hjälpa andra med det överflöd man har tror jag att andlighet och materiella tillgångar kan passa som hand i handske.

3. Hur hanterade du din tro på spiritualitet och astrologi när du arbetade med juridik?

I arbetssammanhang var jag den fyrkantige juristen och höll på att storkna för att det var så tråkigt med bara den miljön. Jag såg visserligen en tjusning med juridiska utredningar där jag fick fundera långt och länge och välja mina ord väl innan jag satte ned dem i skrift. Men när arbetsdagen var över kilade jag ofta förbi Akademibokhandeln eller Vattumannens bokhandel för att köpa mig något kul att läsa- på temat astrologi/self-help/spiritualitet. Jag valde också att använda min intuition väldigt mycket när jag skrev mina bokmanus. Det blev en slags ventil ända fram till i höstas då jag äntligen började se möjligheter till att börja en mer kreativ bana. Det tog mig cirka 10 år att hitta rätt. Men, bättre sent än aldrig.

4. Sitter du och skriver du på kafé ibland?Mindre nu än jag gjorde förr. Jag hade ett stamställe i Drottningsgatsbacken, alldeles intill Vattumannen, under flera år. Men sedan flyttade jag och kafét stängdes igen. Nuförtiden sitter jag ibland på Mocco Östermalm även om jag på senaste tiden sneglat lite åt Vetekatten på Riddargatan. Det senaste kafét känns som om det tillhör en annan tid och har massor av bord och soffgrupper som är perfekta om man har högar av papper och böcker som man vill kunna ha plats för utan att störa bordsgrannen. Nyöppnade Karla Kafé är jag också sugen på.

Det är liksom någonting med alla de olika stolarna som tilltalar mig. Under sommaren kommer jag nog att få flanera en hel del i Gamla Stans gränder för att dubbelkolla miljöer och fota till barnbokstrilogin. Men att sitta och skriva i Gamla Stan har jag faktiskt aldrig gjort.

5. Kommer du att släppa någon astrologibok på svenska snart?

Jag hoppas det. Jag har fått kontakt med en underbar förläggare och bollar just nu idéer för att kunna skicka förlaget en synopsis samt några inledande kapitel. Tanken är att det ska bli en bok som är som bloggens blandning av andlighet, LOA, self-empowerment och feelgood blandat med astrologi. Era fina kommentarer hjälpte mig och jag lovar att berätta när synopsis är ivägskickat, samt vad förläggaren säger om saken.

5. Kan man träffa dig personligen?

Detta är en väldigt smickrande fråga. Jag menar att någon vill lära känna en, det är ju ett underbart betyg. Just nu har jag varken kontor eller planerade föresläsningar. Med tanke på mina skrivprojekt som jag nu tänkte satsa på fullt ut under sommaren har jag inte lagt upp någon plan gällande annat. Framåt hösten kan saken kanske komma att se annorlunda ut. Ni blir de första att få veta när jag har något event eller annat kul på gång. Vad skulle ni vilja att jag hittade på?

6. Hur gammal är du och var bor du?

Fantastiska 37 år. Intressant att det skulle ta mig närmare 36 är innan jag äntligen lärde mig de värdefulla tricken ”att släppa” och ”att känna komplett tillit till att allt löser sig precis som det ska”. Jag delar min tid mellan Sörmlands skogar och Stockholms innerstad. Jag älskar båda delarna och är glad att jag just nu slipper välja.

7. Vilket är det största misstag du gjort?En intressant fråga som närmast faller tillbaka på det jag skrev om lärdomar i livet i svaret ovan.

Det är troligen självbedrägeri. Att inte lita till min egen förmåga och att jämföra mig med andra. Jag har nått ett lugn där nu. Men jag är också övertygad om att det är ett konstant arbete med att vara nöjd med sig själv och det man har. Att inte falla för omvärldens tryck och glättiga ytor som man tycks se överallt. Varje livsålder har troligen sina egna utmaningar på det planet. Under åren mellan 20-30 var det karriär, karriär och att gifta sig som var grejen. Jag lyckades varken med det ena eller andra. Sedan ungefär 32 års ålder hörde jag mer om hur alla som gift sig, fått barn och nått karriärtoppar började tänka om. Där kände jag igen mig mer. Jag ville ju också tänka om när det gällde karriären.

8. Vilket är ditt bästa råd om man vill bli mer andlig eller mer intuitivt mottaglig?

Att lyssna inåt, att våga tro på de inre bilder som kommer och, framförallt, att ge det tid. Rom byggdes inte på en dag.

Hoppas ni fick svar på det ni undrade!

Ha en fortsatt härlig, supervarm, fredag! Nu ska jag ut i solen och stoppa ned mina ben i en ishink eller två. Puh!

Kramar

Helena