Harry Potter The Exhibition i Norrköping

Igår var det premiär för Harry Potter utställningen som hittills turnerat runt i USA och Canada. Första stopp när den nu tar sig över Atlanten till Europa är Nya Parken i Norrköping i Sverige. Mycket glädjande för alla svenska Harry Potter-fans.

Många i bekantskapskretsen frågade mig nyfiket om hur det var. Jag har haft förmånen att besöka både The Wizardingworld of Harry Potter i Orlando, Florida och The Making of Harry Potter på Warner Bros Studios i London och här är min summering när jag jämför med vad Norrköping bjöd på igår:

Utställningen i Norrköping 

Allra först delas små audiopaket ut så att man kan lyssna på historierna bakom skapandet av de olika utställningsobjekten och sedan får man, om man vill, fotas framför en grön skärm. Man får en biljett och kan sedan se resultatet vid utgången. Om man då vill kan man köpa ett foto eller flera med klassiska Hogwartsmotiv i bakgrunden. Jag och maken testade!

Gåshud!

Inledningsvis är det lite av ett skådespel, precis som i London, några barn får prova på att få sätta på sig The Sorting Hat, man får se ett filmintro och sedan görs en fantastiskt snygg övergång från filmen till en vägg som öppnar sig och där står…. Jag ska inte avslöja vad, vem eller vilket, men jag fick rysningar över hela kroppen. Så vackert.

Sitt i Hagrids fåtölj

Väl inne i utställningen får man stå nära, nära alla scenkläder och rekvisita som använts i filmerna. Det är kul att nästan känna lukten av Professor Slughorns kostym, se The Golden Snitch, befinna sig inne i Hagrids stuga och se Dobby kika fram bakom en trollkarlskappa. Att man även fick dra upp Mandragoror så att de tjuter högt gillade jag också! Men, det råder fotoförbud vilket verkligen var enormt tråkigt. (I London och Florida fotade jag och maken mer eller mindre ihjäl oss. )Hur kul hade det inte varit om man fick fota barnen när de sitter ner i Hagrids enorma fåtölj, planterar om Mandragororna eller provspelar Quidditch? Detta är verkligen en stor miss och många, många var de som kom ut från utställningen och frågade den stackars unga tjejen där VARFÖR ( i helsicke) FÅR MAN INTE FOTA? (Inget klart svar gavs på den frågan heller- jag antar att det rör sig om kreativa rättigheter och kopieringsrisk. )

Harry Potter Shopen

Nåväl. Precis när man kommer ut från utställningen så stiger man direkt in i Harry Potters Shop. Den är inte lika stor som på Orlando eller i London men där finns tröjor, ugglor, kartor, trollstavar, märken, magiska mynt och en disk för att skriva ut fotona som togs när man gick in i utställningen. Jag och maken köpte ett paket med kort på oss framför Hogwarts Express, Hogwarts Slott och i Den Stora Salen. Oerhört barnsligt men jag kände att detta troligen är den sista gången som vi besökte ett Harry Potter-event och det var liksom en kul grej. Nedan ser ni också lite annat jag plockade på mig; Harrys uggla Hedvig(perfekt till barnrummet eller som present till de mindre), anteckningsböcker (har alltid köpt en bunt av dessa för att de är så sköna att skriva i) en liten penna som ser ut som en stav samt bokmärke (kul present) och vykort som föreställer filmmotiv (samlarobjekt?)

Värt att åka till Norrköping, eller inte?

Om det är första gången på en Harry Potter-utställning och man är ett fan så är Norrköping verkligen att varmt rekommendera. Man kommer att älska det! Men om man redan kikat dessa saker och dessutom inte får fota så kanske det är en aning ”vi har sett detta förut”. Det beror på graden av besatthet, helt enkelt. Jag kände mig glad och nöjd men fullkomligt mätt på temat efter gårdagens besök.(Vi gick igenom utställningen och shopen på cirka en timme.)

Och det magiska godiset är på väg!

Lite ledsen var jag över att det magiska godiset fastnat i tullen men det är alltså på väg in för de som besöker utställningen om några dagar. Enligt uppgift skulle Chokladgrodor och Bertie Botts Every Flavour Beans finnas till försäljning.

Sprid gärna länken till detta inlägg till de Harry Potter-fans ni känner. Ni kan göra dem en närmast magisk tjänst! :-)

Ha en fortsatt härlig fredag! Alohomora på er allihopa!

Kramar

Helena

 1. Emma skriver:

  Hej, ska dit imorgon! :D hur mycket kostade det att köpa fotona? :)

  1. Kul då är du säkert där nu! Jag minns inte exakt men det var nog några hundralappar för tre foton i alla fall…Hoppas det blir lyckat!

 2. jag ska ditt igen den 22 agusti min första gång var den7 juli ps nu får man ta kort i Harry Potter The Exhbition

  1. Vad kul att de ändrade reglerna angående att ta kort! För min del var det verkligen så mycket värt, alla dessa kort, när jag hade varit i Florida. Knäpp av en miljon kort nu då! :-)
   Kram Helena

 3. Chris skriver:

  Har hört att det är väldigt höga priser i shopen, stämmer det?

  1. Hej Chris! Ja, det är rätt tilltagna priser i shopen- de vet ju att det inte finns någon konkurrens. Rusta dig med pengar om du vill köpa något skojigt i magisk väg alltså! :-)

 4. Kunde man köpa voldermorts horcruxar som locket halsbandet eller typ nåt sånt??

  1. Hej! Nej, inte vad jag minns. Utbudet var inte lika stort som i t ex London. Men, nu var det ett tag sedan jag var där och kanske har det kommit in mer saker. Jag tror du kan ringa och fråga också. Ha det så roligt! Alohomora! :-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..