Boklördag. Research

Apropå förra veckans Boklördag och de snälla yrkesarbetande som jag skrev att jag hade till min hjälp när jag skrev Skyddsängeln, har jag fått en del frågor om hur jag gick tillväga för att hitta dessa personer.

Fråga och du skall få svar

Jag kände ingen av de här personerna; hovpredikant, obducent, psykolog, präst eller själasörjare i kyrkan jag besökte. Jag började bara med att spinna ihop en historia som jag tyckte lät intressant och insåg sedan att jag, för att historien skulle låta trovärdig, behövde få kontakt med experter inom de olika gebiten. Så jag gick till den där kyrkan jag sett ut och började tala med en av de som arbetade där och jag googlade upp en rättsläkare och mailade honom och så ringde jag en psykmottagning för unga och frågade om jag fick ställa några frågor.

Man ska aldrig ta folks tid för givet utan komma väl förberedd med relevanta, genomtänkta frågor och gör man det så är faktiskt förvånansvärt många beredda att besvara frågor som en okänd, författaraspirant kan tänkas ha kokat ihop hemma på kammaren.

Så enkelt var, och är, det att få fin vägledning som kryddar ens manus på ett verklighetstroget sätt. Har ni några andra tips eller kul berättelser på hur ni gjort vill jag mer än gärna veta mer!

Kramar och glad lördag till er alla därute!

Helena