Boklördag. Synopsis, idéer och SVT:s ”Deckarna”

Kan man sälja in en bokidé till ett bokförlag? Det verkar ju kämpigt att sitta ned och skriva en hel bok som någon kanske inte vill ha, eller hur? (Faktum är att det är precis det som alla aspirerande författare måste vara beredda att göra innan, och om, de sedan antas.)

När det gäller faktaböcker tror jag dock att det finns en chans att lyckas med att sälja in en idé. Förutsatt att man har ett synopsis som visar på ett väl genomtänkt upplägg, vill säga. Förlagen letar ständigt nya guldkorn och trender inom  t ex mat och hälsa är alltid intressanta att åtminstone överväga.

Jag har kontaktat flera förlag med idéer och funnit att jag alltid fått ett vänligt svar tillbaka. Om du sitter på en smart idé, hör av då av dig och fråga om det finns ett intresse för ditt ämne. Presentera gärna din bakgrund och varför just du är en expert inom det område du vill skriva om. Det kan ge dig grönt ljus!

Om det nu är så att man absolut vill skriva t ex deckare, istället för en faktabok,  kan man istället bänka sig framför SVT:s nya serie ”Deckarna”. Kända författare såsom Denise Rudberg och  Roslund & Hellström m fl kommer berätta om sina liv och karriärer och varför de mördar bland sidorna. Spännande!

Glad skrivarlördag!

Kramar

Helena