ANNONS

Boklördag. Upphovsrättsligt skydd och domännamn

/

Jag har ägnat veckan åt att registrera domännamn. Karaktärer och platser. Det är först och främst en rolig sak att göra men det finns även en annan anledning till att registera namn för sin bok och dess karaktärer: upphovsrättsfrågan.

Upphovsrätten ges till författarens verk när det publicerats. Man behöver inte registrera skyddet utan det uppkommer automatiskt. Kravet från lagen är dock att det konstnärliga verket ska anses vara tillräckligt originellt. Att det uppnår s k verkshöjd.

Om man skulle vilja gå vidare och sedan skydda karaktärer eller saker i en bok (som kan bli leksaker t ex) har man som grund ett gott skydd i upphovsrätten. Om någon driftig människa, ej författaren, skulle läsa en spännande bok och bestämma sig för att göra en leksak eller liknande av något från den boken har alltså författaren ett bra skydd i och med upphovsrätten. Om det dessutom finns en hemsida, blogg eller liknande där denna varelse eller sak nämnts flera gånger av författaren, eller med koppling till författarens bok, stärks skyddet ytterligare.

Jag ringde PRV och frågade om råd i frågan om hur jag bäst skyddar mina uppfunna varelser, saker, karaktärer m m och fick till svar att de regelmässigt gör en sökning på nätet då det kommer in en ansökan gällande varumärke. Om det då visar sig att namn och beskrivning av det objekt som den driftige läsaren söker skydd för redan existerar i en upphovsrättsligt skyddad bok samt även finns omskriven på  författarens hemsida, blogg m m, så skall en sådan ansökan avvisas. Låter som en bra start tycker jag.

Idag flyter böcker och merchandise och film ihop mer och mer och man gör som författare gott i att ta reda på hur man maximera sina möjligheter för sin historia inom samtliga dessa områden.

Man kan läsa mer om hur man bäst skapar ett skydd för sitt verk HÄR om man är nyfiken.

Glad lördag!

Kramar

Helena

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00