ANNONS

Boklördag. Stefan Ahnhem

/

Den nionde graven

Jag träffade Stefan Ahnhem i samband med ett bokevent i Tylösand i maj i år. Hans böcker lockade mig direkt och nu har jag precis avslutat hans senaste bok ”Den nionde graven”.

Jag måste erkänna att jag hade lite av en dold agenda när jag började läsa Stefans bok: jag tänkte använda den som en slags framgångsexempel i hur man skriver riktigt bra, nervkittlande thriller. Jag började mycket morskt med att under de första sidornas gång rask notera ”skapar dubbel medkänsla och sorg för den kvinnliga karaktären på IVF-kliniken”, ”spårlöst borta” och ”informativ resarch- SÄPO och vilorum”.

Sen gick det inte längre. Berättelsen tog tag i mig med en himla fart och även om jag har ansträngt mig för att verkligen läsa långsamt och noggrant för att inte missa en enda smart grej, var det i det närmaste omöjligt att inte bara sluka boken.

Stefan Ahnhem kommer från en bakgrund som manusförfattare inom filmens värld och det är så glasklart när jag läser. Det är snabba vändningar, listig intrig och med en starkt lysande röd tråd i bakgrunden. Samma tråd som han måste ha börjat dra i någon gång för flera år sedan då idén kom, antar jag.

Den här bilden nedan, som jag hittade på Stefans facebooksida och med hans tillåtelse använder, visar hur hans plotplanering gick till när han skrev film och den säger allt, även för hans bokskrivande. Intrigen är tät och byggd i vattentäta lager. Det är en ren fröjd att läsa något som är så smart och spännande på samma gång. Kan inte minnas att jag läst något med samma intresse sedan Stieg Larssons trilogi.

Stefan Ahnhems böcker har prisats och lovordats sedan de kom ut och Den nionde graven har nu sålt i över 100 000 exemplar. En helt underbar bedrift om man älskar att skriva. Om ni bara önskar köpa en bra julklappsbok i år, satsa då på något av denne författare. Själv ska jag snart börja läsningen av hans första bok, Offer utan ansikte.

Glad lördag till er alla!

Kramar

Helena

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00