ANNONS

Att självpublicera med Type & Tell

/

Fortunatas Profetia. Septimanies Sanning

Jag har glömt hur roligt det är att ge ut en bok själv. Men nu är jag, i alla fall gällande trilogin om Fortunatas Profetia, på banan igen!

För er som följt min resa så vet ni att jag startade med att ge ut årshoroskop på Amazon.com. Hur kul som helst och hur lätt som helst! Men så skönt det ändå är när allt sker i Sverige och på svenska.

Nu när Fortunatas Profetia, del ett, är ute till försäljning är det i samarbete med Type & Tell. Jag blev överexalterad när jag träffade dem på ett event för ett år sedan. Alla tankar och möjligheter jag såg på nätet, såg de också. Det var underbart härligt att få tala om möjliga vägar att arbeta via nätet.

En bok är en utmärkt produkt att arbeta med. I mitt fall har jag undvikit allt vad ”stort boklager i garaget” heter. Istället valde jag att publicera Fortunata via s k Print on Demand. Det innebär att bokfilen finns tillgänglig hos tryckeriet men alltså bara trycks när någon köper den. Endast produktion vid önskan/demand av bok alltså. Det känns rätt både ur en ekonomisk synvinkel men även ur en miljömässig synvinkel. Den finns givetvis också som e-bok.

Jag är superglad över att ge ut själv igen och nu när del ett fått lite fart har jag öppnat ett nytt projekt för att ge ut del 2 på Type & Tells sida. Än så länge har jag bara laddat upp bokbeskrvningen, såsom den kommer se ut på nätbokhandlarnas sidor, samt lite metadata om boken. Det senare är val av genre, åldersgrupp etc. Precis som för del ett blir det ett basicpaket (1490 kr plus moms) med distribution som tillägg (700 kr plus moms för e-bok samt tryckt bok).

Type & Tell erbjuder ett tvätt-av-manus-verktyg inför sättningen. Jag har dock valt (av tidsbrist) att låta en av deras anställda sköta sättningen av boken åt mig. Fortunata del 2 har ca 90 000 ord. Priset jag kommer betala för sättningen är ca 690 kr exkl moms och beräknad tidsåtgång är ca 1 timme. Låter väldigt rimligt. För mig är det guld värt för varje minut är värdefull då jag jobbar ”kort men intensivt”.

Om ni undrar över korrekturen så är manus i princip färdigläst. Detta skedde i samband med mitt tidigare bokförlagssamarbete, Jag har planerat att sätta mig ned med manus i början på året och då se över alla detaljer innan jag sen laddar upp det på Type & Tell.

Nästa steg är sedan omslaget. Jag älskar det första omslaget och vill ha samma formgivare till även del 2. Omslagstjänsten köper jag sålunda in externt. Det står på min att-göra-lista och är något som jag troligen tar tag i under januari-mars.

Nu är jag bara så glad över att fantasybokhandeln visat intresset för titeln, att Fortunata omnämndes som en favorit i Dagens Nyheter, och att boken säljer! Det är riktigt peppande att logga in och se antal sålda bokexemplar.

Om ni någon gång gått i tankar på att ge ut en bok men inte lyckats den traditionella vägen- våga då testa att ge ut själv. Det är en väldigt, väldigt rolig process som man aldrig vet vart den kan leda.

Fortsatt glad torsdag!

Kramar

Helena

0
7

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00