ANNONS

Hur jag fick bokkontrakt

/

Jag fick en fråga hur jag gjorde för att ge ut mina böcker och bli författare. Jag tycker att jag med gott samvete kan kalla mig författare nu, efter 3 utgivna böcker och 2 på gång till hösten.

Min steg för steg lista är som följer:

  1. Jag skapade en blogg då jag tänkte att det skulle gynna mig om jag kunde visa att jag hade ett följe av något slag. Bloggen hette Lovable och innehöll en salig blandning av skrivardrömmar/erfarenheter, brudmode (!) och veckohoroskop.
  2. Innan steg ett hade jag gått flera skrivarkurser. En var ”Att skriva Krim” i förlaget Ordfronts regi. Den gav mig mycket mod att fortsätta tro på att det jag skrev faktiskt kunde vara intressant för andra att läsa också. Jag gick också Sören Bondessons kurs, minns ej namnet, samt läste copywriting en termin vid Berghs School of Communication. Alla de här kurserna kändes som fullkomligt helig tid då jag var så lycklig som aldrig förr. Jag fick ju fantisera och skriva helt fritt!
  3. Jag AVSLUTADE bokmanus för Fortunatas Profetia och min deckare Skyddsängeln. Detta steg är viktigt och är det som skiljer de som drömmer om att skriva från de som faktiskt lyckas med att skriva och ge ut böcker. Det är bara att bestämma sig för att nu ska jag skriva HELA boken och få ihop det.
  4. Jag skickade ut bokmanus åt alla möjliga håll; bokförlag, agenter och översättare. Jag gav ut e-böcker om astrologi på Amazon och jag skrev krönikor och artiklar för tidningar. Två av Sveriges största bokförlag ringde mig om mina manus men det nådde inte hela vägen fram just då. Men det gav mig ytterligare bekräftelse på att jag det jag skrev hade något bra i sig.
  5. Jag kontaktade amelia när jag såg att ämnet astrologi var något som gick hem på nätet. Åsa Lundegård, dåvarande chefredaktör, gav mig en chans och jag lämnade Lovable för Helenas Horoskop.
  6. Efter några månader av bloggande bestämde jag mig för att ge ut Fortunatas Profetia på egen hand men ett bokförlag hörde av sig och antog både den boken och Happytown. Två år senare bytte jag från lilla EA Förlag till Harper Collins, världens näst största bokförlag, som nu ger ut mina böcker i alla de fyra nordiska länderna.

Så här i efterhand kan jag se att jag för min del fick, förutom att skriva de bästa manus jag bara kunde, jobba mycket med att bygga upp ett följe och egna framfångar som fick följa med som ”följebrev” när jag tog mina skrivardrömmar från noll till antagen. Jag hade turen att kunna kontakta HarperCollins Nordic precis i det skede då de öppnade upp sin verksamhet här i Norden. Jag får tacka mina lyckliga stjärnor! ;-) (Som jag givetvis konsulterade och ”timade” med!)

Helt mellan dig och mig, he, he, kan jag också säga att jag alltid talat om min böcker som bästsäljare och för mitt inre sett mina boktitlar på bokdiskar och i nätshoppar. Långt innan jag var klar med manus sa jag alltid skämtsamt till mina vänner att ”idag satt jag och skrev på min bästsäljare”. Jag tog det på största allvar från början. Jag visste med varenda cell i min kropp att jag ville bli författare. Jag har bara ”blåljugit” för mig själv hela tiden tills min vision av verkligheten gick i uppfyllelse. Jag ÄR författare. Så. Punkt.

Det fungerade för mig och kan fungera för dig! Mest av allt ska man vara villig att lägga in mycket tid och energi för att först och främst slipa på sin historia och skriva klart den. I dagens läge, med så många utmärkta självpubliceringstjänster, finns alla möjligheter att sedan sätta boken/böckerna på marknaden.

Jag släpper numera Fortunatas Profetia på egen hand hos Type & Tell. Det fungerar toppen! Amazon har utökat sin Kindle-tjänst till print och det är ett annat toppenalternativ. Det har verkligen hänt så mycket i indiepublishingvärlden sedan jag startade. Det är författarens tid nu- det är lätt!

Hoppas att det gav er skrivsugna lite idéer och inspiration.

Nu ska jag fortsätta att redigera vidare i mitt manus för Happy Life!

Kramar

Helena

2
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00