ANNONS

En viktig anledning till varför du ska lyssna på vad andra tycker

/

När du fokuserar på det negativa, ser andra det positiva

En gång för många år sedan, när jag precis hade fått mitt första arbete efter examen, talade jag med en väninna i telefon. Tvärtom vad man kan tro handlade inte samtalet om glädjen över det nya jobbet eller något annat festligt såsom hur jag skulle spendera den första lönen.

Istället handlade samtalet om tvivel. Stora tvivel som man normalt bara delar med sig själv tillsammans med stora mängder chips eller choklad eller de allra närmaste vännerna.

Jag hade redan då börjat känna att något saknades i det som skulle bli mitt arbetsliv. En mycket dyster insikt efter att ha studerat i många år och sedan ”sakna” något. Nu när jag bara skulle hamna på banan och ”rocka”.

Hela mitt liv hade jag, ivrigt påhejad av nära och kära, fått höra att ” du ska inte bry dig så mycket om vad andra tycker och tänker om vad du gör eller hur du lever”.

Ni har också hört det, eller hur?

Men efter samtalet så kom jag på ett undantag, en form av att vrida och vända på perspektiven, som gör att man kan känna pepp och kraft mitt i tider av tvivel.

Det är alltid av största vikt att höja moralen för att kunna ta sig vidare när något skaver i livet. Kakor och choklad duger bara för stunden.

När min väninna sa följande ord, förändrade det min värld:

”Men, Helena, du är inget misslyckande, det är inte så det ser ut utifrån.”

Jag blev helt paff för jag hade aldrig sett på mig själv utifrån. Bara inifrån sett och där det var det i denna stund lika festligt som i en gravkammare.

Utåt sett hade jag åstadkommit en hel del men det enda jag fokuserade på var det som inte kändes bra för mig.

Jag bestämde mig för att applicera en ”det-som-omvärlden-tror-om-mig-formula” för framgång.

För att använda dig av den så fråga dig de här frågorna och svara som om du talade om någon annan person än du själv. Då blir det mer objektivt.

-Vad har du åstadkommit det senaste året?

-Vad har du gjort som folk i din omgivning sagt varit modigt, duktigt eller inspirerande?

-Vad avundas folk dig för?

Försök att besvara frågorna som om de gällade någon annan. Och när du ser svaren du skrivit ned, svara mig då på frågan: Är den du beskriver verkligen så misslyckad som din oro ger uttryck för?

Eller, är du bara i behov av en förändring för att hamna mer i linje med dina drömmar för framtiden?

Jag landade i min roll som jurist med kreativa drömmar och såg det som min väg framåt. Det som saknades, tillförde jag. Det var kanske en udda väg men det blev en väg som jag mådde bra av. (Välsignade är de som hittar rätt med en gång och inte behöver uppfinna så mycket alternativa vägar…)

Vi är alla unika och så himla kapabla att lyckas med det vi vill. Och då är det ju rent sorgligt, för att inte säga ironiskt, att vi själva är de som ofta lägger de största krokbenen för oss. Om du regelbundet startar morgonen med en liten mental mässa om ”livet går inte bra nu” redan till frukosten, läs då istället dina svar på frågorna ovan och peppa upp dig innan du lämnar huset!

Låt oss skippa att prata taskigt till oss själva och istället se den kraft och bedrifter som omvärlden ser i oss.

Jag önskar er alla en fortsatt positiv och härlig tisdag!

Kramar

Helena

8
85

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00