Jag åker tillbaka!

Var dåtiden bättre?

Time, Clock, Watch, Pocket Watch, Hour

Kära läsare!

NU kan man i alla fall säga att höstterminen har startat. (Jag var ju tveksam i förra veckan.) Men med skolor som öppnar och ett helt ”vanligt” tempo på gatorna igen så är det dags att komma in i lunken igen.

Det finns något fint ord på franska för detta. Minns det inte men det betyder något i stil med ”återinträdet”. :-)

Jag startade förberedelserna för återinträdet för några veckor sedan. I samband med det bestämde jag mig för att använda en ypperlig funktion i min mobil: inställning av skärmfri tid.

Det är det bästa jag har gjort på länge.

När skärmen blir svart, är det slut.

Jag har sedan jag fick min första smartphone för ett antal år sedan använt den rätt sparsamt men med all information och kunskap som jag har sökt efter på senaste tiden så har tiden med telefonen i handen, ökar.

Sedan några veckor så har jag nu satt in tiden för användning av appar till max 3 h per dag men jag siktar på att komma ned till 2 h per dag. Från och med klockan 20:30 är telefonen inställd på skärmfri tid.

Mitt största gissel har inte varit scrollande på sociala medier utan att jag var och varannan afton närvarat vid någon onlineföreläsning. Ibland flera på raken. Jag har lätt för att ta till mig information men det finns så klart en gränst för hur mycket ny information man ska ta in per dag.

Det roliga med att ha ”släppt” telefonen är att jag nu kommer på mig själv med att leva som jag gjorde på 90-talet. Tillbaka till en svunnen tid alltså. Och, ja, i det här fallet så VAR det bättre förr.

Jag upplever att jag känner att tankarna blir så oerhört mycket klarare på det här sättet. Det känns verkligen toppen.  Dessutom har det en superpositiv effekt på familjerelationerna när telefonerna bara ”dör”. Vi leker, pratar och bara är. Tänker istället för att matas med information.

Ska baske mig köpa mig en sådan där gammal hederlig väckarklocka också! Känns helt rätt att låta telefonen vara så mycket som det bara är möjligt.

Jag upplever att fler och fler känner en lust att vilja bli fria från sina mobiler och datorer. Det spelas för mycket, scrollas i onödan och huvudet fylls av bilder som inte gör någon större nytta.

Hur känner ni? Ställer ni in skärmfri tid?

Jag önskar er alla en fortsatt fin måndag och ett fint återinträde ;-) !

Kramar

Helena

 1. Tommy skriver:

  Hej
  Visst är mobilen bra till mycket, kanske för bra, det finns en risk att man blir för beroende och kanske sårbar av den, så det skadar nog inte att låta den få vila och att man lever lite retrostil.

 2. Emma skriver:

  La rentrée, hemkomsten, jag älskar det!
  Bästa tiden på året.

  Japp, har klockradio och vill helst också minska min mobilskärmtid. Bra tips!

  Vad innebär Uranus retrograd nu?
  /Kräfta

 3. Lotta skriver:

  Reentree heter det🤗 fast det är några veckor kvar😅

 4. Isa skriver:

  Mobilparkering pratades det om på mitt jobb för några år sen, jobbar med barn o anammar det när jag umgås o vill vara i nuet. Vill hellre att telefonen ska vara just en telefon o inte en datorn. Använder den sparsamt o skriver, läser, pysslat, lagar mat o vakar hellre. Att se in i en annans människa, fri från så många distraktioner, är så vackert! Jag tror många glömt att hur man är sårbar o autentisk på så sätt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..