Tack och hej!! Jag flyttar till Sköna hem

Nu är det dags för mig att tacka för den här tiden på amelia för nu tar jag och packar ner min blogg i en digital flyttlåda och fortsätter på Sköna hem.

Tiden här har varit osannolikt rolig och givande. Tack snälla amelia-redaktionen för allt.

Nu fortsätter jag egentligen som om ingenting har hänt med min blogg Hemma Med Helena fast då inom Sköna hem-ramen. För innehållet kommer fortsätta vara som det alltid varit med en bred blandning av inredning, pyssel, mat å bak, 3-barns-liv och hemmafix. Hoppas du vill hänga med mig. Här är länken till mitt nya sköna hem För du vill väl inte missa en massa läskiga halloweenpyssel och inte för att tala om JULEN, eller hur??!!

KRAM!!

LOADING..

Enklaste halloweenpumpan

Nu är det inte långt kvar till halloween och i vårt område poppar nu stora orangea pumpor upp som svampar på förstukvistarna.

Förra året var jag ytterst ambitiös med många snygga pumpor men i år tar jag den enkla vägen. Istället för att karva på pumpan målar jag med svart tuschpenna. Men för att göra det lite mer originellt än de vanliga arga, läskiga ansiktena så väljer jag att skriva ett ”läskigt” budskap på min pumpa.

För att göra det enkelt för mig att få raka linjer och måtta använder jag maskeringstejp. Men det går ju lika bra utan. Skissar med vanlig kulspetspenna och fyller sedan i med tjock, svart tuschpenna.

Blev nu sugen på att göra en till med vårt gatunummer. Det skulle vara snyggt värre, det.

För fler pumpor som dessa nedan, klicka på denna länk.

LOADING..

Origami extas

I går kväll var jag i himlen. Jag var på en origamikurs.

Karin från pyssliga bloggen Pysselbolaget drog med mig på origamikurs och det är jag så innerligt glad för. Det kändes inte alls svårt att lämna barnen med mormor, stressa sig blå och att streta genom stan i regn och oktoberrusk för här skulle det pysslas. Och oj vad vi pysslade. Två och en halv timma har nog aldrig någonsin gått så fort.

Vår kursledare Fia Sjöström är en kreatör och pysslare och använder sig alltid av ”det som andra kallar skräp” – åkerbruk och upcycling alltså.

Gårdagens uppdrag var att göra vackra pappersboxar av papper som togs från gamla tidningar och broschyrer.

Bläddrade genom en tidning och hittade en sida med vacker rosa konstbild. (Behövs 8 likadana sidor för ett lock) Den skulle ge en vacker rosa ask tänkte jag. Men så krångligt det var då! Inte konstigt att det krävs en hel kurs för att lära sig detta. Origami är ju en konstart och inget man bara slänger ihop på en kafferast men att det skulle vara så svårt hade jag väl inte tänkt.

Själva vikningen, det fick jag kläm på men att få till mönstret, att färgerna skulle hamna på de synliga sidorna på asken – det var en utmaning i hjärngympa. ”Om jag viker så, då hamnar den svarta här, men då försvinner ju det rosa. Men om jag vänder så, då kommer den sidan fram” Efter ett otal försök så blev det som jag hoppades på och sidorna blev rosa.

Ska försöka hitta en bra beskrivning med bilder om ni är intresserade av att testa själva för det är inget man med lätthet skriver ner en beskrivning på. Krävs typ en kurs…

Väldigt, väldigt nöjd med min ask som också kan bli två fat då de blad jag använde var vackra på båda sidor. Ska försöka göra sådan ask till julklapparna, men inte till hela släkten kanske.

Och apropå julklappar, alla i kursen ville göra mer så i november ska vi återvända och julpyssla med återvunnet papper. Åh, längtar redan.

LOADING..

Min enklaste och godaste äppelpaj

Äppelpaj – smaka på det ordet. Visst får man upp en massa härliga smakminnen i huvudet.

Finns väl lika många olika pajsorter som det finns äppelträd. Denna nedan är av en liten annan karaktär. Kryddig med smak av mild pepparkaka och så med mjukpepparkaksmix får man nästan löjligt enkelt en paj att imponera med.

Ingredienser
5-6 äpplen
1 förp mjuk pepparkaksmix
ca 100 g smör
2-3 dl hackade nötter

Gör så här: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg i ugnsfast form och strö över mjukpepparkaksmix. Bred ut så det blir ett jämnt lager, behöver inte tömma förpackningen om formen inte är så stor.

Hyvla smör med osthyvel och lägg skivorna över pepparkaksmixen. Det behöver inte vara ett heltäckande lager men ju mer smör desto knäckigare blir det. Eventuellt addera på ett lager hackade nötter. Jag älskar nötter och hade hasselnöt, mandel, cashew och paranöt.

In i ugnen på 200°C, ca 30 minuter eller tills det är ett gyllene täcke. För att få extra knäckig yta tas pajen ut efter 20 minuter och hyvla på några extra smörskivor.

Låt stå och svalna och stelna till sig. Servera med vaniljglass.

LOADING..

Enkelt och sött halloweenpyssel

Allt som har med halloween måste vä inte var läskigt och dödens käftar, eller hur?! Lite söta spöken kan väl få pigga upp.

Jag å barnen har gjort en spökmobil av höstlöv. Väldigt enkelt och ytterst snabbt. Sådant gillar två ivriga pysselbarn.

Målar löven med vit acrylfärg. Bäst var löv som inte var allt för torra. De torra drog nämligen åt sig färgens fukt och rullade i hop sig.
Låt torka och måla sedan andra sidan.
När allt är torrt målas ögon och buuu-mun dit med svart spritpenna. Målade ansikten på båda sidor så när de hänger i mobilen ser man alltid ett ansikte då de snurrar.

Hängde upp dem i en mobil med 6 st klämmor från Granit.

Nu ska vi bara hitta den rätta platsen för de små spökena. I barnens sovrum får den inte vara, det är bestämt i alla fall.
Mot hallspegeln blev det effektfullt för då blev det genast 12 spöken.

LOADING..

Nä men det var väl smart??

Rönnbärsgirlanderna har fått en ny torkplats. Himla smart måste jag säga för innan hängde de i klasar i små spikar uppe på fönsterfodren.

Spikade småspikar på byxpinnen på en galge och hängde upp. Blir dessutom en dekoration i sig medans de torkar och blir redo för julgranen.

Nu är det bara att fortsätta och göra fler. Tar sin lilla tid i år. Många små kottar här hemma som inte låter mig få långa stunder i fred…

    1. Hej Ellen. Med vanlig sytråd och nål har jag trätt de fina rönnbären upp på tråd. I slutändan har jag knutit fast en halv tändsticka för att de inte ska åka av. Inte svårare än pärla halsband som man gjorde som barn på förskolan. Lite kladdig kanske man blir om händerna i och för sig ;)
      Lycka till :)

Comments are closed.

LOADING..

Rostade kastanjer – det optimala höstmyset

Hösten inbjuder till mys, eller hur? och vad kan då vara bättre att mysa till det med och njuta av än just höstens säsongsfrukt; vackra kastanjer. Men observera att det inte går att äta hästkastanjerna som finns i vår natur. Dessa kommer från grönthyllan i matbutiken.

Sedan några år så är jag som nästintill besatt av att frossa i rostade kastanjer. Det är nåt med dessa små bruna klimpar. Dess ”kött” har så god smak. Mycket mer smak än vanliga nötter och en aningens söt. Och sen så är det härligt att sitta tillsammans runt de varma kastanjerna, skala och njuta.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 °C. Kryssa 15-20 st kastanjer med en vass kniv så att krysset blir ca 2-3 cm brett. Viktigt att man kommer igenom skalet. Fyll en ugnsfast form med 1 cm djupt lager grovsalt och ställ ner kastanjerna med kryssen uppåt. Rosta mitt i ugnen, ca 45 minuter.

Blanda en smörblanding. Lägg 75 gram smör i en liten skål och låt bli rumsvarmt. I med 3 nypor flingsalt och blanda. Om man vill så kan som alternativ smaksättning använda smaksatt salt, örtkryddor eller citron för att sätta fart på smöret. Jag gillar dock då det bara är salt.

Ta ut kastanjerna och ställ fram hela fatet, smöret med smörknivar och ett skalfat men låt dem svalna något, de ska ätas ljumma.

Nu är det bara att slå sig ner och börja skala och njuta. Se till att få av det tunna, lite håriga innerskalet också. Bred på en klick smör, se hur det smälter och skynda in i munnen. Njut!

I går hade vi en trädgårdsfixardag. Då kändes det himla härligt att sätta sig ner tillsammans och gotta sig med dessa kastanjer. Äldste sonen minns hur vi åt det förra året och tjatat om att äta det igen. Jag var ju inte sen att ge med mig, om man säger så. Tror nog det han mindes mest var att det mysigt och roligt att skala och äta för det är nog en lite vuxen smak.

 

LOADING..

Höstdukning

I går hade vi middag för en liten nätt skara på 14 personer. Ville skapa ett riktigt höstmys och tog in naturen på bordet. Med dekorationspumporna jag hade sen tidigare, röd och gul lök från köket och höstanemoner från trädgården blev det en härlig och färggrann dekoration längs med bordet.

Mässingsljusstakar och kivilyktor i varma, mustiga färger adderade på den varma känslan.

Höstanemonerna ställde jag i olika glasflaskor – gamla mjölkflaskor i klart glas och rökfärgade medicinflaskor

Hittade en buske på väg hem från förskolan med svarta nypon. Aldrig sett förut. Så snyggt!!

Placeringskort blev ekblad på gaffeln.

Och sen på kvällen kom dukning till sin rätt. Mys!

  1. Så fint det blev och så överkomligt det känns! Kanske fixar jag också att göra en sådan dukning….? :) Jag tycker att du har vuxit enormt som bloggerska och jag följer numera din blogg på daglig basis! Fin blandning av ämnen i inläggen! Må gott! Anna http://www.bjornensover.se

    1. Åh Anna! Du anar inte vad dina ord värmer. Blir så glad att höra att min lilla hörna kan betyda något och inspirera. Hoppas du hänger med nu in i hösten för det kommer bli rätt mycket pyssel och fix inför halloween och fram för allt jul! Bara kul saker :)
      Tack återigen!
      Kram!!!

Comments are closed.

LOADING..

Jag lever i dinosauriernas tid

Att leva med en vetgirig 5,5 åring hemma är minst sagt spännande. Det är små och stora funderingar som är så roliga att få ta del av och denna stora lill-kille är sååå vetgirig. Just nu är det dinosaurier, vulkaner, meteorer och lava som det pratas om till frukost, under tandborstning, på vägen hem från förskolan, med mat i munnen och nästan i sömnen.

Att förskolan precis startat höstens tema med just dinosaurier adderar ju så klart på detta. Kan erkänna att jag inte vet så mycket men sedan en tid så är min kunskap rejält påbättrad av min lille lärare. Det är växtätare hit och kritaperioden dit.

Dinosamlingen hemma byggs på och nu har vi även böcker som vi läser ofta. Bl.a. Ivar träffar en Tyrannosaurius och på förskolan så finns Ivar träffar en Stegosaurus. Ivar verkar ligga i om man säger så. Ett litet boktips.

Och det pysslas och knåpas i dino-pysselbok. Men att kolla på Jurassicparkfilmerna – det dröjer nog några år i alla fall.

  1. Kan rekommendera Stora boken om dinosaurer. Min kille sov med den i sängen i två år. Tyra tyrannosaurus är oxå bra.

Comments are closed.

LOADING..

Numeriskt dukningstips

Om jag kunde (läs hade tid) skulle jag duka snyggt varje dag. Älskar att duka och framför allt sätta mig ner vid ett vackert och inbjudande bord.

Var bortbjuden för ett tag sedan och blev mycket förtjust i en idé där. Snygga grafisk siffror på linneservetter. Läckert.

Med flink hand och textilfärg borde det gå att göra själv, eller hur?

LOADING..

Tips till dig som byter, eller ska, byta blöjor

När vårt första barn kom så var vi beredda till tänderna. Allt skaffade vi. Allt vi trodde oss behöva.

Tänk så lurade vi var. En av de saker vi fått info om var blöjhinken. Själva hinken var gratis men påsarna som låg i kassetter fick man betala för. Så dumt. Någon tjänar stora pengar på oroliga blivande föräldrar och skrattar hela vägen till banken.

Plastpåsar finns det ingen brist på utan snarare tvärt om. Vi återvinner i stort sett allt som går att återvinna men alla dessa små plastpåsar som följer med när man handlar frukt eller köpebröd mm åker inte i returen utan används. Vi använder dem just till blöjorna. Vi ska inte gå in på några detaljer men blöjor har ju en tendens att behöva förslutas i något och då är det väl toppen att använda småpåsarna vi får med oss från affärerna – fruktpåsar, brödpåsar, apotek, systemet mm. Gratis!

Här är då vårt skötbord i tvättstugan i källaren. Under dynan, i skåpet, har vi förvaring av alla påsar som kommer med hem. Sen under vasken står en vanlig skurhink som blöjhink.

Otroligt lyxigt tycker vi det är med en sådan här skötbordsplats, med vatten t.o.m. Innan vi flyttade till vårt hus så bodde vi i en lägenhet med stans minsta badrum. Inte en chans att vi skulle få plats med ett helt skötbord där. När första sonen kom hade vi ett hopfällbart högt skötbord ute i lägenheten men när sedan dottern kom fanns det liksom inte plats för den heller. Då barnen kom med 18 månader emellan hade vi alltså två blöjbarn. Då bytte vi lite varstans – golvet, soffan, sängen, matbordet osv. Sonen hade sådana där byxblöjor så han kunde stå på golvet men dottern, stackarn, hon fick liksom bara ta den plats som bjöds att byta på. Inte konstigt att hon är så okej med förändringar.

Ovanför skötbordet hänger en stor spindel (från Kallikå) i gummitråd. För i källare trivs spindlar. Och den var perfekt för lillkillen när han var riktigt liten. Svart/vitt, starka kontraster, är det barn ser först och denna fick honom att trivas på bordet som annars kan vara läskigt stort och tomt. Nu är han så stor att den liksom inte har någon verkan längre. Vattenkranen eller all tvätt som ligger på bänken är roligare att gå/åla/rulla till. För stilla vill man inte vara när man är snart 1 år.

Och så här städat är det inte vanligtvis, kan jag säga, men jag vill bespara er våra tvätthögar…

  1. Gu va lustigt! Förra helgen städade jag ur städskrubben och bestämde mig för att spara just alla femtielvamiljarders påsar – nu vet jag vad vi ska använda dem till, tack för tipset!

    1. Toppen! De lär gå åt!
      Så spännande med din lille bebbe!! Världens bästa julklapp har du att vänta!! MYYYYS!

Comments are closed.

LOADING..

Hard core boot camp. Första träningen efter tre barn!

Varför smygstarta när man kan chockstarta? Hade jag inte blivit meddragen och övertygad/övertalad hade jag nog aldrig självmant kommit på idéen om att ge mig ut i en mörk, kall, fuktig oktoberkväll för att springa mig svimfärdig och lägga mig i gruset och göra sit ups.

Jag måste villigt, eller ovilligt kanske, erkänna att jag inte är den mest tränande människan. Fast jag känner mig som en sådan. Varför då? Jo, för att jag tränande mycket förr och nu för tiden går tiden rasande snabbt så det som var för 7 år sedan är ju faktiskt läääääänge sen.

Barnen duggade tätt så träningen kom aldrig i gång på riktigt mellan varven. Sen så är tid det som småbarnsföräldrar lider mest brist på så tiden fick läggas på andra saker så som städning, legobygge och soffmys. Frånvaron av träning, 3 graviditeter, förlossningar och amningsnattsliv inom loppet av 4,5 år och sen faktiskt en kropp som lyckats fylla 40 har väl gjort att kraften inte funnits där. Hållningen är urusel och mitt immunförsvar är kört i botten. ”Infektionsöverkänslig” var väl det läkarn sa när jag häromveckan fick min 4.e antibiotikakur utskriven sedan augusti. Bättring!!!

Hela dagen i går gick jag runt och kände mig lite febrig. ”Har jag inte feber ändå?, ska jag verkligen träna i kväll?, borde jag inte sova ikapp istället?” 36,8 är inte feber och alla andra försök till ursäkter fick ingen respons. UT MED DIG!!

Vilken tur att jag hakade på. Boot camp var hur kul som helst. Sen att jag var sämst i gruppen bryr jag mig inte om. De andra bruttorna som var med är poliser eller gamla landslagsfriidrottare så de kommer jag aldrig kunna slå. Jag kan bara mäta mig med mig. Jonas, vår glad/arga ledare körde hårt och gav absolut inte rum för småsnack eller myspys. Här var det hårda puckar och raka rör.

Min träningsform förr i världen var dans och aerobics. Inte lockats av gym och framförallt inte av att springa. Boot camp var ju bara dessa två men det gick förvånansvärt bra. Fick bra coachning av kompisen som drog med mig och som gjort detta, typ alltid, – vilken skillnad det blev. Helt plötsligt kunde jag springa utan att få blodsmak i munnen. Men blodad tand har jag definitivt fått och ser fram emot flera mörka, kalla och fuktiga höstkvällar ute i skogen. Kanske till och med ska ge mig på ett springpass på egen hand?? Shit, är det jag som skriver detta?? Undrens tid är inte förbi!

Ja, bättre bilder än så här blir det inte. Men jag vill lägga upp bildbevis på att jag faktisk var där. Vet många vänner som nu gör kors i taket. Detta trodde ni inte va?

 

  1. Heja heja ! Det är ju såååå jobbigt att komma iväg,men sen.. efteråt… vilken känsla när man har gjort det !

  2. Du gjorde det STRÅLANDE Helena. Precis som du säger klarade du av mer än du trodde. och det är väl ett JÄTTESTEG i rätt riktning

  3. Grymt! Det där är nog så långt bort från mig som man kan komma. Men jag har en vilja att vara en joggare/löpare.
    Mest längtar jag tills jag kan röra mig igen efter förlossningen. Foglossning är ju inte att leka med, men antar att visionen är det stora och att tiden sedan inte riktigt kommer spenderasså som jag tänker mig nu ;)

Comments are closed.

LOADING..

Alla borde nån gång ha en gong gong

I 40-årspresent fick jag en gong gong av min svärfar. Var rätt fundersam av valet men har insett hur rasande bra en sådan ljudlig present verkligen är. Nu är det inget snack om när maten är klar. Sen så är den ju snygg ju!

När jag var toastmadame här om veckan så var den dessutom strålande bra för att få tyst på skrålande gäster. Så, om du inte vet vad du ska ge nån som kan tyckas ha allt – ge bort en gong gong. Men om den som får den har barn, hälsa att den bör hängas högt…

LOADING..

Gröna dekorationspumpor och mässing

Grönt och mässing pryder nu en yta i vardagsrummet. De gröna dekorationspumporna tycker jag är så läckra. På det lilla mässingsfatet blir det stilfullt. Bredvid den fina gröna fotogenlampan blir det ett stillsamt stilleben.

Gillar att använda dekorationspumpor som inte är orangea. De orangea signalerar bara halloween och det är jag inte ute efter nu. Sen.

Den gröna lampan hittade jag på loppis, fatet är från Lagerhaus och lilla krukan finns på Grandpa

  1. Snyggt!
    Du lyckas alltid få till det så bra och rätt. Önskar jag hade den”touchen”.
    Ps. jag älskar era inbyggda bokhyllor med tidningar…vilken dröm, även om de nu inte har så mycket tidningra kvar när ”ministädaren” är i farten =) Ds.

    1. Tack snälla Jessica. Om man tar det man gillar och ställer bredvid nåt annat man gillar brukar det bli bra. Så tänker i alla fall jag ;)
      KRAM!!

Comments are closed.

LOADING..

Rosa middag med klämda tuttar

Det är oktober och det är månaden då vi tänker rosa och på bröstcancer. En sjukdom som drabbar 20 kvinnor per dag och med dem så många fler anhöriga. Att stödja Rosa Bandet-kampanjen är en självklarhet. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena – i dag överlever drygt 80% av de som får bröstcancer. Tack alla som bidragit och donerat till forskningen genom åren.

ICA satsar stort och har flertalet varor där 1-5 kronor går direkt till Rosa Bandet. Förra året så skapade denna kampanj hela 16 miljoner kronor till Rosa Bandet. Var med och slå det i år!

Flertalet av de rosa varorna är perfekta för höstiga måltider. Jag och andra bloggare fick smakprov på kampanjvarorna. Jag och barnen skapade en rosa middag, till min dotters stora glädje.

Ugnsbakad lax med råstekta rödbetor, stekt svartkål med rödkål och rosa potatis.

Till efterrätt blev det bär, en rosa jordgubbsyoghurt från Lindahls (inte med i ICA-kampanjen dock) och riven choklad.

Några saker varje kvinna ska göra angående bröstcancer.
• 30 minuters motion de flesta dagar i livet förebygger cancer, ett samband som är särskilt tydligt vid bland annat bröstcancer.
• Klämma och känna på sina bröst för att undersöka om det är några förändringar och hårdheter i brösten.

  1. Det är ett ganska trevligt sätt att ”hjälpa till” genom att köpa diverse rosa grejer. Här handlas det allt möjligt, skickas rosa bullogram osv, men bortsett från Mammografin var 18:e månad är det karln som står för klämmandet. Och det är faktiskt ganska vanligt att killarna har bättre koll på sina kvinnors bröst än vad tjejerna själva har.
    Men det är klart att även jag måste bättra mig…fast han är så bra på det ;-)
    Kramis Helena N

    http://helenanygrund.blogg.se

Comments are closed.

LOADING..

Tips: Analogt Pinterest

Ni som är bekanta med Pinterest vet hur bra det är som inspirationsverktyg. För er som inte gjort Pinterest till er vän än säger jag grattis, ni har en hel inspirationsvärld framför er.

Pinterest är digital och snabb, men vad händer då med den gamla världen – tidningarna. Jag älskar att köpa magasin. Kånka hem kilovis av bläddermys. Lägger dem sedan i snygga-spara-hyllan. När de har blivit för många tar jag fram skalpellen och skär ut de sidor jag inspireras av och vill spara – restips, pyssel/diy, inredning, recept, snygga bilder, bra annonser, viktiga artiklar osv. De åker in i pärmar för att bli mitt inspirationsarkiv. Alltså Pinterest i analog form, det som folk har hållt på med med receptböcker tex.

Nu hade högen blivit stor men det som fick mig att sätta i gång med rensningen var min lille ”assistent”. Som jag skrev i går är allt upp till 1 meter i farozonen. Annars är de inbyggda hyllorna under fönsterbrädet perfekta för magasinförvaring tycker jag.

 

  1. Nu kan man ju dessutom fota det man vill spara och smäcka upp det på pinterest, perfekt för mig som fyller kamerarullen på mobilen direkt, och har för dåligt med plats hemma…

Comments are closed.

LOADING..

Plommonchutney

Av vår förvånansvärt stora plommonskörd blev det inte bara marmelad utan även chutney. Denna plommonchutney tycker jag drar åt ett indiskt håll. Ingen aning om jag har fog för den smakkänslan men det är vad mina smaklökar säger i alla fall.

Väldigt stor i sina smaker och passar bra till mycket, tex kyckling som vi hade häromkvällen.

Ingredienser:
1 kg plommon
1 gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk nigellafrön
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek

Gör så här: Skölj plommonen, kärna ur och lägg dem i en stor kastrull. Hacka löken grovt och lägg i kastrullen. Häll sedan i vinäger, socker, salt och alla kryddor. Vänta med den heta sambal oeleken. Koka upp och låt sjuda försiktigt ca en timme. Chutneyn är klar när den kokat ihop sig till en mjuk marmelad. Tänk på att röra då och då. Lätt att det bränner fast i botten om man inte är försiktig.

Precis innan chutneyn är helt klar klickas sambal oelek i. Rör om och häll upp i rena, varma glasburkar (läs nedan). Håller i 6 månader om den förvaras svalt. Öppnad burk står i kylen.

Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.

Ugnsgrillad kyckling, matvete, grönsaksfräs med lök, vitkål och gröna ärter och sen lite rostad kokos överalltihopa! Smarrigt värre!!

LOADING..

Vad som händer när bebisen kan gå

Helt plötsligt, i ett slag, så ser vårt hem annorlunda ut. Alla lösa föremål 1 meter upp är borttagna. Här finns ingen plats för fina, stilfulla stilleben på soffbord, inga små ljusstakar i fönstret eller vaser med vackra höstblommor. Varför då? Jo, liten har blivit lite större och kan nu ställa sig upp och gå med stöd. Allt är spännande och ska dras i. Gärna bitas på.

Ser onekligen roligt ut. Som om det är en tornado som dragit fram mellan 0-75 cm höjd.

LOADING..

Mässingspikar Pica Pica

På loppis i somras hittade jag en fin gammal bild på en illustrerad skata, aka Pica Pica på latin. Har liksom inte hittat nåt bra ställe eller nån bra upphängning för den.

Nu provar jag att hänga upp den i mässingsclips och får känna på det. Mässingen går fint i hop med bilden tycker jag och dessutom så matchar det den guldiga färgen i det gamla blombordets nät och detaljer.

Får se om vår lilla svartvita fågel får stanna där eller får hitta en annan boplats i hemmet.

Den andra affischen är en gratisflyer jag fick på möbelmässan i våras. Det är ett tryck från Kasthall på en gammal illustration till en matta. Den testas också i väntan på mer permanent inramning. Testing testing, alltså.

LOADING..

Klase och Korg

Nu börjar rönnbärsgirlanderna så sakteliga ta form. 5 meter skulle jag uppskatta det till. Med tre små barn finns liksom inte tiden att sitta ner och göra dem färdiga i ett svep. Pö om pö, heter det väl?

Men en klase i sin helhet är också vacker att torka, så den vackraste jag hade får hänga i ett av hörnen i köket på den snygga spiken.

Kom på att jag inte visat ett av sommarens loppisfynd. En gammal kundkorg i metall. Jag föll för direkt utan att veta vad den skulle användas till. En gigantisk brödkorg när det är kalas eller fruktkorg. Men, det blev en perfekt korg för gamla dagstidningar, bara att bära till återvinningen när den är full.

LOADING..

Rensar fram minnen och hittar en tidsmaskin

I går var vi duktiga, rejält duktiga. Sly och grenar forslades bort från trädgården, trasiga och farliga saker lämnades på tippen och vårt gamla förråd tömdes, äntligen. Galet att vi har förvarat saker där istället för att slänga dem för det är uppenbarligen saker vi inte har varit i behov av. Förrådet har vi haft så länge så jag minns inte vad det ens var i lådorna. Verkligen en modern företeelse.

En av lådorna var dock en tidsmaskin. Öppnade och hamnade i ena sekunden i mitt flickrum med Sindyhästar och luktsudd och i den andra på språkresan till Bournemouth -90. Wow!!

Rörd till tårar blev jag när jag hittade min trälåda jag gjort i slöjden. Den hade jag fyllt med minnen, redan då, för om det skulle bli en brand så skulle jag rusa in och bara ta den lådan. Så tänkte jag som 15 åring. I den låg min första smurf, mina simmärken, min samling av tuggummipapper, mitt första brevvänsbrev, bild på min kanin, biljetten till Storlien där vi alltid åkte skidor (140:-!!), mitt första tunnelbanekort mm. Vilken tidskapsel!

Så många veckopengar det måste gått åt för att få ihop till min samling av Garbage Pail Kids! Två-tre kort i hop med ett vidrigt tuggummi i ett packe. Korten var parodier av dåtidens hetaste grej Kåldockor – Cabbage Patch Kids. Fick ihop hela serien. Minns hur vi bytte och dealade i korridorerna på skolan. Inga hockey- eller fotbollskort här inte. Vem vet, kanske värda nåt nån dag…

Och så alla dessa bubbelgum i helt galna smaker. 50 öre styck. Kioskägarn bredvid skolan måste älskat oss ungar som rände dit vareviga rast. Refresher, havrebollar, jenka, chock, dance, bugg, salmiakpulver, mintgrodor, krokodiltårar för 10 öre tyck, lakritsremmar, skumdelfiner mm mm. Allt över disk. Ni vet; ”en sån, en sån och en sån” 

Att jag var en sådan tjej då, det visste jag inte. Eller hur ska jag säga? Att jag tänkte så hade jag glömt. Måste ge mitt yngre jag en större cred än vad jag gör. Ganska redig ändå.

Blir sugen på att göra en låda nu, en tidskapel av mitt liv 2014. Tänk hur jag känner när jag öppnar den om 25 år som glad pensionär. Gissar att den skulle vara fylld med mycket barnsaker. Vill kapsla in hur det var att ha en 5-, 4- och snart 1-åring. Tider som inte kommer tillbaka, bara som fina minnen.

LOADING..

Höstmarknad anno 1900 på Skansen

Denna helg firas hösten på Skansen med en marknad anno 1900. Det har blivit en årlig tradition för oss att gå dit. Kul för både stora och små.

Gott är det också. Vi brukar njuta av stans godaste kroppkakor där men i år hade de även kolbulle. Något de endast brukar servera på julmarknaden. Skansen borde ta lärdom av den matsuccé det är på dessa marknader för övriga dagar lyser den svenska matkulturen med sin frånvaro. För succé är det när folk villigt står i kö i 45 minuter för hederlig, supergod svensk husman. Denna kolbulle pratade barnen om hela gårkvällen. En ny favorit.

Av en slump så tittade jag å barnen på Emil och Grisekoen på fredagen. Nu var det som att gå in i filmen och dottern vill nästa år komma utklädd till Ida. Sonen var mer skeptisk till rollen som Emil. Rasmus på luffen är nog mer hans grej.

Och vad skulle en gammaldags marknad vara utan godisstrutar och karameller??

Porslinskross, starke-adolf och andra roliga tävlingar var inget mot hökastningen.

På marknaden kunde man köpa fina hantverk, närodlade grönsaker, bokmärken, korvar, skurborstar, färgpigment, smör från skogsbetande kor – ja, nästan allt mellan himmel och jord.

Discogolv anno 1900

Ett gäng glada ”ungdomar” visade upp vad man roade sig med innan det fanns tv, dataspel, angry birds och barbie. Mycket fysiska och smärtsamma lekar. Bäst var nog denna nedan; rövkrok (?!!)

År 1900 fanns det inte engångsartiklar och då finns det inte på denna marknad heller. En stor eloge till alla de fina disktanter och -gubbar som ständigt höll ordning och diskade tusentals tallrikar, glas och bestick.

Sen så tog vi så klart och tittade på alla djur. En trött men glad liten skara tog sig sedan hem på den guppande Djurgårdsfärjan.

Höstmarknaden fortsätter idag söndag 28/9

 

LOADING..

God morgon med egen plommonmarmelad

I dag lyser solen och vinden viner så det knakar i fönstren. Det är alltså en perfekt höstdag som väntar. Och en perfekt frukost står serverad och mitt i bufféen står min nya favorit; plommonmarmelad.

Vårt lilla plommonträd visade upp sig från sin bästa sida och gav oss frukt i mängder. Bara tacka, ta emot och koka. En helt okomplicerad sylt eller marmelad, inte helt säker på skillnaden om jag ska vara ärlig. Frukt, syltsocker och en halv citron senare och det är klart. Ja, det som är det pilliga är väl att skala och kärna ur plommonen.

På saftigt, rostat surdegsbröd och lagrad prästost – ja, det är ett inte så illa sätt att starta helgen.

Ingredienser
2 kg plommon
1 kg syltsocker
0,5-1 pressad citron
(1-2 tsk kanel, om man önskar krydda)

Gör så här: Skala och kärna ur plommonen och skär sen i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med syltsocker (och ev kanel) och blanda. Koka upp under omrörning och skumma noga. Smaka av om det behövs syra och pressa i citronsaft. Koktiden varierar men ca 10 minuter. Jag brukar ta en liten klick marmelad på ett fat och ställa in i frysen en liten stund. När man kan dra ett finger genom marmeladen utan att den rinner i hop är den färdigkokt.
Häll upp i varma, rena galsburkar och förslut väl. Förvara svalt i skafferi eller matkällare. Öppnad burk i kylen.

Varma glasburkar: Diska burkarna helt rena och ställ in i en varm ugn, 100°, på galler eller plåt i ca 10 minuter.

LOADING..