Bästa burgaren!

 

Hamburgare. Älskar skiten. Men beslutade mig att ta ett brejk från köttet och göra en vegetarisk variant. OTROLIGT lyckat, om jag får säga det själv. Så här gjorde jag:

Tryck hål i en sötpotatis med en gaffel 5 – 6 gånger. Baka i ugn. 200 grader, 1 timma.

Lägg ner halva potatisen (cirka 2 dl, utan skal) i en mixer tillsammans med:

• En burk (osaltade om möjligt) kikärtor. Ekologiska så klart!
• 2 dl brunt rismjöl.
• Två matskedar färsk, hackad koriander.
• 1/2 purjolök.
• 1 ägg.
• 1 msk Dijonsenap.
• 1 msk chilipulver.
• En nypa salt eller två, efter smak.

Mixa och baka ut burgarna på en plåt med bakplåtspapper. Lämna i kylen i minst en timma.

Baka burgarna i 200 grader i ugn i cirka 15 minuter.

Grilla eller stek i olja. Jag valde det senare alternativet, som ni ser.

Servera i briochebröd med en klick ketchup, en skiva cheddar, sallad, lök, tomat och kapris- och dijonremoulad. Grym sås, som jag vill tillskriva mig själv, även om den inte skiljer sig SÅ mycket från en helt vanlig remoulad. Jag tog 1 dl creme fraiche, 1/2 dl majonnäs, 2 msk dijonsenap och en näve inlagd, liten kapris. Passar perfekt till den lite söta burgaren.

I slutet av augusti ska jag vara med och utse bästa bidraget i Hamburger-SM. Vinnaren kammar hem en resa till New York! Och tävla, ja, det gör man genom att ta en bild och lägga ut på Instagram med recept och hashtaggen #hamburgersm

  1. Tack!! Det här ska jag laga!!

  2. Lotta skriver:

    Vad gör du med andra halvan av sötpotatisen då?

    1. Har i en sallad, pytt i panna – eller ger till Ilse, som älskar sötpotatis!

  3. C skriver:

    Ett litet tips, kör potatisen i micron ca 20 min eller längre beroende på storlek, så får du samma effekt fast mkt kortare tid…

  4. Så om jag förstår receptet rätt, går det åt 1/2 sötpotatis till 5 burgare? (En hel sötpotatis ger 10 st, alltså dubbel sats.) Är ständigt på jakt efter biffar och burgare som håller ihop och givetvis smakar gott. En bekant till mig rostade t ex solrosfrön som hon sedan mixade i sina vegobiffar just för att de skulle få en fast och fin konstisens.

    1. Bra idé! Det är ju lite knepigt att få dem fasta, men att låta dem stå i kylen i ett par timmar är ett bra tips.

      KRam. Jennie.

  5. Jessie skriver:

    Åh vad de ser goda ut! Skall testas nästa helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..