Höstmat!

Äntligen börjar det bli höst även här! Svala dagar och till och med ganska kalla kvällar. Och jag välkomnar detta helhjärtat med mustiga grytor och långkok. Varvat med varma soppor. Gärna krämiga grönsaksvarianter – broccoli eller sparris – och min klassiska linssoppa. Är det dags för en repris på detta recept? Why not!

 • 2 tsk olivolja att steka i
 • 1 hackad stor lök
 • 1 dl hackade morötter
 • 1 dl hackad selleri
 • 2 tsk salt
 • 3 dl linser
 • 1 burk krossade tomater
 • 7 – 8 dl vatten
 • 1 – 2 tärningar grönsaksbuljong
 • 1 stor nypa hackad koriander
 • 1/2 tsk mald spiskummin
 • 1/2 tsk svartpeppar

Bryn grönsakerna lätt och häll i tomaterna och kryddorna först och därefter vätskan, buljongen och linserna. Krydda efter behov!

Jag följer aldrig recept, så detta är verkligen höftade mått! Men linserna förväller jag separat och häller sedan i med de brynta grönsakerna och vätskan.

 1. Ida skriver:

  Tack för bästa recept tipsen! Flera uppskattas hjärtligt!

 2. Emma skriver:

  Tack för stark podd idag! Jobbade själv i krogbranchen i runt 5 år och jag har varit med om många liknande incidenter, kände så väl igen mig i det du sa. Många gånger var det chefen som var värst. Var bara runt 18 när jag började, så hade ingenting att jämföra med, så jag trodde det var normalt. Klagade jag till kollegor så fick jag ofta höra att ‘äh, det är ju bara för att du är hans favorit’, med undertonen att jag borde känna mig smickrad för att den coola dryga krogägaren som alla såg upp till, tyckte om just mig. Idag vet jag såklart bättre och har många gånger ångrat att jag inte stod på mig mer. Minns så tydligt en gång när en utav våra stammisar tog tag i mig och tafsade, och en utav dom (manliga kan tilläggas) vakterna såg det, ringde polisen och slängde ut honom. Vakten frågade om jag var OK och jag viftade bort det med ett ‘äh, lite skit får man väl tåla när man valt att jobba i den här branchen, ingen fara’. Vakten svarade att nej, det ska man inte alls göra bara för att vi råkar jobba på en krog, tror du han hade gjort så öppet inför alla om du hade jobbat på en bank? Nu vet jag såklart att det förekommer överallt, men just den meningen fastnade verkligen hos mig och jag ångrar så att jag inte slutade jobba på krogen tidigare..

  Tack för bra podd, tillsammans kan vi få slut på det här jävla eländet!

 3. När man förväller baljväxter, alltid viktigt att skölja av före grytan, säger min Estniska morsa! Kör samma storkok (i ett kyligare Barcelona).

 4. Anna skriver:

  Åh va gott det ser ut! :) jag har dock liksom du 2 mindre barn och undrar om och i såfall hur du får i dem soppa..? Jag tycker att det är lite bökigt:/
  Annars älskar jag din blogg och mest dina mattips!

 5. Julie skriver:

  Hej Jennie,

  Modigt av dig att berätta! Hade en diskussion om denna person och hans beteende för några månader sen efter att han betett sig olämpligt mot en gäst som var på Riche och åt middag. Vi pratade just om hur sjukt det är att man som gäst ska behöva räkna med evt trakasserier från personalen och förväntas tycka det är en ”kul grej”. Har inte varit där sedan dess och kommer fortsätta att utöva den makt jag har som konsument. Hoppas fler gör samma sak. Allt gott till dig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..