Blondinbella och hårfärg på stan.

Dagen som idag präglades av  några olika typer av upplevelser:

1. Leverpastejmackan. Eftersom brödet, kaffet, äggen och pannkakorna var tillfälligt slut på hotellfrukosten i Karlstad (som är en trevlig stad, inget ont om den) blev jag inspirerad till en mackklassiker. Kändes också som ett lagom straff för att jag gick och lade mig alldeles för sent, igen.

2. Geggig hårbotten. Köra bil genom stan och hämta upp en unge med hårfärgning i håret. Anna Kokosnöt vars blogg ni läser här, och jag anser båda att alla former av skönhetsfix måste underordna sig livet i största allmänhet och jag hann verkligen inte sitta still i en stol halva kvällen. Nioåringen skämdes dock en aning när vi klev in på Konsum och köpte en liter mjölk. Hade varit ännu roligare om vi köpt shampo ”för fett hår”, en legendarisk Hassan sketch med Kristian Luuk.

[youtubeplay id=”gQQTdVPxvMc” size=”large”]

3. Umgänge med dator. Jag ska berätta mer om databeroendet i den här familjen en annan gång. Fy, och då har vi ändå regler.

4.Partiledardebatten i Agenda. Jag blir lika upphetsad av partiledardebatter som av ett nytt avsnitt av Grays anatomy vilket inte vill säga lite. Det inledande jämställdhetssnacket var dock alldeles för kort. Vill ni ha en grundkurs i genus, som många har svårt för och känner sig provocerade av, kan ni läsa den krönika jag skrev till Blondinbella som svar på ett blogginlägg där hon ifrågasatte att genus behövdes.

Jag tycker om Blondinbella. Krönikan är absolut inget påhopp utan mer ett försök att förklara det där som kan uppfattas hotfullt med genus.Genus innebär att alla ska få fortsätta vara den de är, men också att alla ska få möjlighet att bli vem de vill.

Passar på att tacka här för mängder av reaktioner på twitter @jennystromstedt efter krönikan! Vilket engagemang! Genus är inte krångligt, och absolut inte läskigt!

Hur har din helg varit?

 1. Åh Jenny du är så bra. Och rolig. Och käck. Du och steffo har förgyllt många morgnar under min föräldraledighet. Nu jobbar jag och missar er alltid. Synd. Men bloggen finns ju nu och tack för att nån står emot blondinbellas förakt och heja alla människors lika värde. Obehagligt att människor uttrycker sig så lågt. Fy. Kram från en 2-barnsmorsa som just fyllt 35!

 2. Karin skriver:

  Du skriver så otroligt träffsäkert! Dina reflektioner är intelligenta och sin penna alldeles lagom vass. Din ödmjukhet lysande och den ger dig pondus! /också Tvillingmamma (och bara för det känner jag någon slags samhörighet-lite fånigt men ändå…)

 3. Du är ju bara för bra, heja!

 4. Älskar allt med dig höll jag på skriva;-) så oerhört trevligt att få ta del av en intelligent kvinnas betraktelser – högt och lågt (skönt att slippa dagens outfit och skönhetstips)

  1. shit, la just ut en dagens outfit, men utan dojjor:-)

 5. Skön läsning med att du knallar och handlar mjölk med färgning i håret… Inget jag skulle ”våga” göra, fast vi bor i en Skånsk håla :) (spelar ingen roll var jag hade bott, ironi!)
  Men en fråga ang. Hen.
  Jag hatar ordet och kommer aldrig använda det i något sammanhang.
  Men en lite undran… hur böjer man ordet hen i flertal?????
  För mig finns hon och han och kommer alltid att göra. Ett fjantigt uttryck i mina öron.
  För då ska man dessutom börja kalla hundar och djur överlag det med… Nä…min hund är en tik, en HON, och kommer alltid att bli:
  Men hjälp mig gärna med böjningen. :)
  Tack för mig HEJ!

  1. Mycket bra fråga! Jag har hört hens i genitiv, och det borde vara plural också. Alltså hen använder jag mest när det handlar om syftningar där jag inte vet om det är en med snopp eller snippa. Det är ju inte så kontroversiellt med neutrala pronomen i många andra språk men det är klart att här är vi inte så vana:-)….Tack för att du läste och kommenterade!

Comments are closed.

LOADING..