5:2

Idag när Ulrika Davidsson var på besök i programmet ramlade polletten ned vad gäller den omåttligt populära 5:2 dieten.

Kejsaren har helt enkelt nya kläder!

Jag som trodde att man skulle fasta två dagar får plötsligt tre rejäla mål placerade framför mig med informationen att detta innehåller de 500 kalorier som kvinnor får äta på fastedagarna:

Två matskedar keso, blåbär och physalis till frukost. 100 gram räkor, ett ägg, gurka och sallad till lunch. Ratatouille på matiga grönsaker som blomkål, aubergin och zucchini till middag med 15 gram fetaost ovanpå. Kaffe och the utan mjölk som man vill och om det verkligen är nödvändigt så går det faktiskt att dricka en lightläsk som efterrätt.

Kejsaren har med andra ord exakt likadana kläder som han alltid har haft! Ät mindre kalorier om du vill gå ner i vikt. Det enda nya är att man inte behöver vara så hysteriskt noga med att äta regelbundet eftersom grottmänniskorna hade svårt att fylla på förråden på Ica utan hetsåt när det fanns mat, och svalt däremellan.

Slutsats med tanke på 5:2 hysterin. Världen är galen.

I övrigt tycker jag att alla som har tillgång till twitter bör gå in och hylla @karinadelskold för hennes fantastiska svar på tal när SVTs tittare retade upp sig på att hennes härliga 40-årskropp lät en liten, liten valk svälla över i armhålan, så som små valkar gärna sväller över här och var eftersom vi har en kropp. Eftersom de flesta kvinnor väljer att leva  livet istället för att svälta sig igenom det. Underbara kvinnor i dess skönaste variationer.

Hold in, push up, fuck off! En mycket bättre diet!

[youtubeplay id=”31-sLjWw7ek” size=”large”]

 

 1. Modesty skriver:

  Fast det du beskriver i texten låter ju inte som tre rejäla mål precis, snarare klassisk Viktväktarmat, skillnaden är ju att den äter man ju varje dag.

  Personligen såå trött på detta hysteriska fokus på en diet, förut var det LCHF och nu 5:2, vad kommer härnäst? Jag har numera avsvurit mig allt vad dieter heter och försöker hålla mig till en sund livsstil som håller i längden, visst skulle jag gärna väga 5 kg mindre (det är svårt gå opåverkad av alla bilder runtomkring hur en kvinnokropp bör se ut..) än vad jag gör men arbetar på att ha en positiv självbild istf ”vad tjocka lår jag har”. Jag orkar inte hålla på och svälta mig själv och jag vill inte överföra mina egna koppskomplex på min dotter. Sen undrar jag om så många verkligen håller på och dietar egentligen? Kanske det bara verkar så i medierna? De kanske inte har nåt bättre att skiva om..?

 2. Camilla skriver:

  Länge leve att kvinnor vågar säga att det är så här vi ser ut! Men helt otroligt att en sådan vacker kvinna med karisma som Karin får sådana twitter meddelande. Sorgligt – och troligtvis var det säkert från en annan kvinna, att dömma andra har blivit det nya svarta. Kram på er!

 3. Ebba skriver:

  Word! I love u!

 4. Syftet med 5:2 är ju inte bara viktnedgång (ser det mer som en bonus) så som det framställs i media.
  När man är hungrig, dvs på fasedagarna, så sänks tillväxtfaktorer i kroppen, framförallt IGF-1. IGF-1 styr om celler gasar tillväxten eller reparerars. Låga värden för IGF-1 gör att cellerna repareras och man minska risken för åldesrelaterade sjukdomarsom tex cancer, demens, alzheimers och hjärtinfarkt. ( forskningen bakom visades tex. i vetenskapens värld, del 11 som sändes den 25 mars)
  I min familj så är tyvärr demens väldigt vanligt och dessutom så har det en tendens att bryta ut väldigt tidigt, min mormor tex. drabbades innan hon ens gick i pension. Därför så väljer jag att fasta 2 dagar i veckan. Kan detta göra att jag får några fler år med en klar knopp så är det mer än väl värt besväret.
  Tycker att det är väldigt tråkigt att det framställs som en bantningsdiet i media när det faktiskt inte är det som är den största vinningen med att fasta.

  1. Jag känner till det. FAktum är dock att de allra flesta tar till metoden som en diet. Och kan den verkligen kallas fasta när man ändå får äta? Det är för likt den klassiska kaloriräknarmetoden som alltid fungerat.

   1. Visst är det så att många använder metoden som en diet men det var ju inte det som var syften när den togs fram av forskarna. Däremot så har ju metoden marknadsförts väldigt hårt som en diet och då blir det ju precis som du säger, en kaloriräknarmetod. Jag ville väl egentligen mest säga att jag tycker att det är tråkigt då detta inte var grundsyftet. Däremot så tror jag inte att man går ner i vikt om man äter allt för stora mängder på de icke-fastande dagarna då det fortfarande handlar om kalorier in och kalorier ut. Jag har märk att man äter mindre portioner även på de icke-fastande dagarn när man vant sig vid att fasta och jag tror att detta är största anledningen till att man kan gå ner i vikt.

    Vad gäller om det kan kallas fasta eller inte så hittade jag denna definition ”Fasting – partial or temporary abstinence from food” i Columbia Electronic Encyclopedia (6th Edition). Vilket snararer innebär att man helt eller delvis håller en tillfällig avhållsamhet från mat. Vilket jag anser att man gör om man håller sig till ett intag på max 500 kcal istället för rekomenderade 2000 kcal/dag för en kvinna.

    1. A skriver:

     Skakar på huvudet åt alla dessa okritiska och osammanhängande påståenden klippta och klistrade från olika ovetenskapliga källor som inte har något med ämnet att göra. Att du personligen ”tror” och ”anser” hur något är, är oviktigt och inget hållbart argument.

     Du tycker säkert att det låter fint och högtravande att skriva ”Columbia Electronic Encyclopedia” men detta är enkelt ett uppslagslexikon a la NE, och definitionen du hänvisar till är helt irrelevant då den beskriver fastan i religiösa sammanhang och har inget med vetenskap eller effekterna av fasta som daglig livsstil att göra, så sluta upp med dessa omskrivelser och antaganden.

     Om dieten gör ditt liv bättre, go for it, men predika inte för andra genom att dra upp ovetenskapliga ”fakta” och obetydliga källor.

 5. Lovisa skriver:

  Tack, Jenny för din blogg och för att du är höjdpunkten med Nyhetsmorgon! Världen behöver fler vettiga, smarta, kloka, jordnära kvinnor som du! En förebild.

Comments are closed.

LOADING..