Det enkla.

Människor påstår  sig ibland älska det förfinade. En mousse, tarte, terrine, blanchée, fumée,  ja ni förstår vad jag menar. Idag ordnade vi fredagsmyset i Nyhetsmorgon själva. Under hela morgonen hånade Steffo min marängsuisse som icke matlagning.


Det gick möjligen lite fort när jag skulle montera härligheten, som man brukar säga. Mina hemkörda italienska supersega fast ändå frasiga maränger liksom kom bort under de generösa lagren med chokladsås, grädde, glass och bär.

Underbara Laila Bagge var den enda som förstod finessen med min generösa uppläggning. Laila Bagge var den enda som som försvarade min marängsuisse mot de snobbiga finmatlagarna!

Tills samtliga kapitulerade efter första tuggan. Det finns ingen barnsligare och godare efterrätt än marängsuisse. Söt, syrligt från bären, iskall glass och len grädde som stelnar i  flagor av kylan och så chokladsåsen gjord på grädde och 70 procentig choklad i ringlar ovanpå. Som mest stod det sju personer och åt från plåten. Det enda misstaget med succén är möjligen att 2/3 delar av Idoljuryn i kombination med samtlig Nyhetsmorgonspersonal har smittats av samma förkylningsvirus inför nästa vecka.

Men det var det värt!

Recept

Maräng 

7 äggvitor

5,25 dl socker

Saften av en halv citron.

Ev kakao.

Vispa i vattenbad tills smeten når 65 grader. Det har jag aldrig orkat dock utan tar den alltid vid 60 grader. Den ska vara fluffig och tjock. Strössla ner kakao och vänd ner försiktigt i marängsmeten så att marängerna får en swischig kakaorand. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 130 grader i ca en halvtimme. Ev kortare beroende på hur mjuksega man vill ha dem i mitten.

Chokladsås med vuxnare smak

2,5 dl vispgrädde.

70 procentig choklad efter smak. Jag brukar ta nästan en hel kaka men det boror på hur stark  smak man vill ha på såsen.

Smält chokladen direkt i vispgrädden under omrörning. Häll på härligheten.

ps. om en kvart kommer barnen hem!

 

 

  1. Rebecca skriver:

    Ni borde göra det varje fredag,hur mysigt som helst ju. Och skulle gjort vadsomhelst för att lyckas med maränger. Du är underbar som sällskap på morgonen, tack Jenny!

  2. Maja skriver:

    Ingen banan?!?!?!!?!? ;)

Comments are closed.

LOADING..